Modacı Cemil İpekçi, Soner Yalçın'ın Efendi adlı kitabını sert bir dille eleştirdi.
Cengiz Şişmanın konuk olduğu Şimdiki Zamana telefonla bağlanan modacı Cemil İpekçi, Soner Yalçının çok satan kitabı Efendiyi sert bir dille eleştirdi. Kitabın tamamen yalanlarla dolu olduğunu söyleyen İpekçi, ailemizle ilgili bütün bilgileri yanlış yazmış, beni arasa sorsa ben doğrusunu söylerdim, kitapta bahsi geçen ailelerin hiçbirinden bilgi almamış, ben kendisiyle konuşmaya çalıştım ama kendisine bir buçuk ayda zor ulaştım dedi.
Sabataycılık konusunda herkesle çok açık bir şekilde konuşabileceğini, bu konuya meraklı olduğunu belirten Cemil İpekçi, neden sadece bize dönme diyorlar, herkes 500 yıl öncesini araştırsın, Anadolunun büyük çoğunluğu dönmedir dedi. Cemil İpekçi, Sabataycı geleneklerin günümüzde devam etmediğini, zaten birçok ailenin Sabatayist olduğunu bu çalışmalardan öğrendiğini ifade etti.
Cengiz Şişman'ın konuk olduğu program, büyük ilgi topladı.
Gürkan Hacır ile Şimdiki Zamanın bu haftaki konuğu Cengiz Şişman oldu. Sabataycılık konusunda doktora yapan ilk ve tek bilim adamı olan Cengiz Şişmanın konuk olduğu program, Sabataycılık meselesini ele alış biçimiyle, Türk televizyonlarında bir ilk olarak tarihe geçti. Sabataycılık meselesi ilk kez katı düşünce ve önyargılardan uzak olarak tartışıldı. Cengiz Şişmanın akademik yaklaşımı ve Gürkan Hacırın meseleyi açıcı soruları izleyenleri geç saatlere kadar ekran başında tuttu.
Sabataycılık üzerine çalışan diğer araştırmacılarla metodolojik farkları olduğunu belirten Cengiz Şişman, ben ilk olarak konunun mistik ve teolojik yönüyle ilgilendim, Sabataycılığın sanıldığı gibi etkili olduğunu da düşünmüyorum dedi. Sabataycılık meselesinin normal bir zeminde tartışılmadığını, konuyu akılcı bir zemine çekmeye çalıştığını söyleyen Cengiz Şişman, konuya 1990lı yıllarda ilgi duyduğunu, fakat Sabataycılık hakkında konuşmak için meselenin sakinleşmesini beklediğini ifade etti. Bu kadar toz duman içinde bilimsel bir tartışma yürütülemez dedi.
Sabataycılık Teolojik Olarak Devam Etmiyor
Cengiz Şişman, Sabataycıların sanıldığı gibi zorda kaldıkları için Müslüman olmadıklarını, sadece Sabatay Sevinin zorla Müslüman olduğunu, fakat müritlerinin kendi rızalarıyla İslama geçtiklerini ve Sabataycılığın günümüzde teolojik olarak devam etmediğini söyledi. Cengiz Şişman, Sabataycılık ve Yahudilik arasındaki ilişkide de ilginç görüşleriyle dikkat çekti: Yahudilik teolojik olarak Hristiyanlığa ne kadar uzaksa, Sabataycılığa da o kadar uzaktır. Çünkü her ikisinde de Mesihlik iddiası var, fakat Yahudilerin beklediği Mesih henüz gelmemiştir. Sabataycılık, Yahudiler için sapkın bir harekettir, teolojik olarak sapkın bir harekettir.
1922-23 Türk-Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesine de değinen Cengiz Şişman, mübadeleyle Selanikten gelen 50 bin kişinin en fazla 20 bini Sabataycı idi, bu da toplam sayı içerisinde ciddi bir yer tutmuyordu dedi. Şişmanın en çarpıcı iddiası ise, Sabataycıların abartıldığı gibi ülke yönetiminde ciddi bir ağırlıklarının bulunmadığını ifade etmesiydi.
Kaynak