Şimdi marksist-leninistler ama komünist değiller Türkiye Komünist partisi sempatizan ve üyeleriler ama komunist değiller .
O dönemde Kemalistler ve Sosyalistlerin İdealleri orta kolduğu için o tabiri kullandım.Ama iki düşüncenin sentezini yapanlarda yok değildi.
Zaten Marksizmi ve Kemalizmi dar bi kalıp içinde ve şekilciliğe göre yorumlarsak tabiki ikiside birbirne ters düşer.Ama bir sentez yapanlarda vardır tabiki.Doğan Avcıoğlu bu sentezi yapabilmiştir ve yobaz Marksistlerden olmamıştır.
Kemalizm en saf şekli ile Yurtseverlik,Bağımsızlık,Aydınlanmacılık ve İlericiliktir.O yüzden Sosyalist kalıbada girebilir.Kapitalist kalıbada girebilir.Ama kendine has bir sentezide vardır.Zaten bu senteze biz Kemalizm diyoruz.
Doğan Avcıoğlu Sosyalist kalıbında olan kişilerden bir tanesidir.Marksist-Leninist olsalar dahi bu onların Atatürkçü gerçeğini değiştirmez,taki Ulus Devlet ve Milli Kimlik yapımızı bozmayana dek.
Kemalist Devlet yapısı içinde Sosyal eşitlikçi bir sistem savunmak bunun zaten sentezidir.Kendilerini Sosyalist olarakta Kemalist olarak tanımlamalarında bir kusur olmaz.
Atatürkçülüğü kemalizmi sosyalizm gibi dar kalıplara sokarak Kemalist olunamayacağını düşünüyorum
bende öyle düşünüyorum.Sosyalizm İnsan doğasına aykırı bir sistem olduğu için artık Marksizmin bunları aşması gerek,Kemalizm bana göre en ideal sistemdir.Ne özel mülkiyeti reddeder, nede vahşi Kapitalizmi savunur.Özel çıkarcılığı reddeder.Halkın çıkarlarını temel alır.
Kemalizmi Sosyalizm içinde ele almam.Sosyalizmi Kemalizm içinde ele alırım.Sosyalist değilim.Ama Kemalist-Sosyalistde olunabilir.