CHP ve BDP, güç birliği panelinde buluştu CHP, BDP ve ÖDP, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun ev sahipliğinde ortak bir sol muhalefet platformu oluşturmak için harekete geçti.
Köln'de, 'Kardeşçe bir arada yaşamak için güçlerimizi birleştirelim' adıyla gerçekleştirilen panelde "seçim ittifakı" masaya yatırıldı. Panele CHP Parti Meclisi Üyesi Binnaz Toprak, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker katıldı. Güçleri birleştirmek için yoğun olarak çalıştıklarını belirten Turgut Öker, "Siyasal İslam Türkiye'yi ele geçirdi. Geleceği kazanmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz." dedi.
Köln'deki ilginç panelin moderatörlüğünü Ersin Bilge yaptı. AK Parti'yi yüzde 50 gösteren anketlerin ısmarlama olduğunu iddia eden Bilge, "Demokratik ittifakla güçlerin birleştirilmesi, bu gidişata dur denilmesi için çok önemlidir." dedi.
Ardından mikrofonu CHP'li Binnaz Toprak aldı. Toprak, 12 Haziran sonrasında yeni anayasanın yapılacağını, bu nedenle genel seçimlerin büyük önem taşıdığını kaydetti. Hükümetin açılımlarını eleştirirken de bu girişimlerin sözde kaldığını savundu. Alevilik konusunda sadece din derslerine Sünni bakış açısıyla birkaç Alevilik bilgisi eklendiğini, Kürt sorununun çözümünde ise TRT Şeş'in açılması ve birkaç çözüm telaffuzundan başka bir şey yapılmadığını iddia etti.
Toprak'tan sonra konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "AK Parti'ye karşı birlik" olunmasını istedi. Alevilik felsefesinin buna öncülük edebileceğini savunan Kışanak, şunları kaydetti: "Türkiye solu değişimin öncüsü olmak için statüko bağlarını koparması lazım. AK Parti'nin bir şeyler koyduğu terazinin karşısındaki teraziye hep birlikte bir şeyler koymalıyız. CHP'nin yaptığı gibi AK Parti'nin terazisi tartmasın diye altına engel koymaya çalışmakla olmaz. Ortak bir gelecek isteyen herkes, önümüzdeki seçimler için yan yana gelmeli. Demokratik sol yapılar bir araya gelerek seçenek olarak halka sunulmalı. Ortak bir mücadele hattı yakalayamazsak, klasik seçim ittifakı bizi bir yere götürmeyecektir. Bunun için felsefesi en uygun olan Alevilik felsefesi buna öncülük etmeli. Buradan ortak bir çağrı, bir demokrasi deklerasyonu yapmalıyız. Böyle bir çağrı demokratik birlik için önemli rol oynar, bizim de elimizi güçlendirir."
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, "Türkiye 'Ilımlı İslam Cumhuriyeti' zaten oldu. Daha fazlasına emperyalizm izin vermez. Türkiye İran olmaz, Endonezya olur. Artık Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet yenilmiştir, yeni Osmanlıcılık Cumhuriyeti oluşturulmuştur, bu da emperyalisttir. AK Parti iktidarına karşı ortak mücadele yürütmek gerekiyor."diye konuştu.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.ihlassondakika.com/gazete_baslik_detay.php?hd=360798&id=20673, 07 Mart 2011 Pazartesi, 02:29:20
CHP'den Kürtçe atağıCHP daha önce oy almakta zorlandığı Kürt kökenli seçmenleri ikna etmek için parti tarihinde ilklere imza atmaya hazırlanıyor. Porejeler Kürtçe anlatılacak.
Cumhuriyet Haber Portalı
İstanbul- Kürt kökenli vatandaşlara ulaşabilmek ve partiye yakınlaşmalarını sağlamayı hedefleyen CHP, “ana dili” temel alarak dört önemli adım atıyor. CHP'nin seçim vaadi olarak hazırladığı “Aile Sigortası” projesi Kürtçe'ye çevrildi.
Vatan Gazetesi'nin haberine göre, CHP, Kürtçe reklam ve tanıtımın yayınlanması için TRT'nın Kürtçe kanalı ile anlaştı.
1-Kürtçe aile sigortası
CHP lideri Kılıçdraoğlu tarafından Şubat ayında İstanbul'da ekonomi yazarlarına açıklanan Aile Sigortası, gönüllü bir ekip tarafından Kürtçe'ye çevrildi. Kürtçe Aile Sigortası broşür olarak bastırılacak ve özellikle Güneydoğu'daki örgütler aracılığıyla vatandaşlara dağıtılacak.
2-TRT Şeş'te tanıtım filmi
CHP yönetimi, Kürt vatandaşlara en kısa yoldan ulaşmak ve Aile Sigortası'nın hedeflerini vatandaşlara aktarmak için ücret karşılığında TRT'nin Kürtçe kanalı ile anlaştı. Proje, CHP'nin anlaştığı reklam firmaları ile Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak'ın koordinasyonunda sürdürüldü. CHP'nin çalıştığı Grey İstanbul ve Relax firmaları tarafından hazırlanan “Kürtçe reklam ve tanıtım” filimleri TRT Şeş'e paket olarak verildi. CHP'nin “Aile Sigortası'na” ilişkin Kürtçe tanıtım filimlerinin gelecek haftadan itibaren TRT Şeş'te yayınlanması bekleniyor.
3-Kürtçe internet sitesi
CHP, Kürt kökenli vatandaşlara ulaşabilmek için üçüncü adım olarak internet sitesinden Kürtçe yayın yapma kararı aldı. Kürtçe yayın için CHP Genel Başkanı Kemal ılıçdaroğlu'nun verdiği talimat doğrultusunda çalışmalara başlandı. CHP'nin internet sitesinin Mart ayı içerisinde Kürtçe yayın servisine başlayacağı belirtildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Londra temasları sırasında gazetecilerin “Kürtçe internet yayını da olabilir mi?” sorusu üzerine “olabilir” yanıtını vermişti. CHP'nin internet sitesinin Kürtçe yayına geçmesi için bir süredir hazırlık çalışmasının sürdürüldüğü ve Mart ayı içerisinde yayına başlayacağı ögrenildi. Metinlerin Kürtçe'ye çevirisi konusunda gönüllü destek alınacağı öğrenildi.
4-Mardin'de kürtçe türkü
CHP'nin Mardin'de düzenleyeceği ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı 8 Mart Kadınlar Günü kutlamaları için, Zülfi Livaneli'nin müzik dünyasına kazandırdığı sanatçı Züleyha ile anlaşıldı. Farklı etnik dillerde parçalar seslendiren sanatçı Züleyha'nın Mardin'de Kürtçe türküler seslendireceği öğrenildi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun 11-13 Mart'ta yapmayı planladığı Irak ziyareti “güvenlik nedeniyle” Nisan ayına ertelendi. Kılıçdaroğlu, Bağdat'tan başlatacağı ziyaretinde güvenliğin sağlanması durumunda, Süleymaniye, Kerkük ve Erbil'e de gitmeyi hedefliyordu. CHP Dışilişkiler Koordinatörlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Irak makamları arasında sürdürülen temaslarda, Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle güvenliğin sağlanamayacağı endişesi ile ziyaretin ertelenmesi kararı alındı.
Cumhuriyet, 5 Mart 2011
CHP'den radikal 'ana dil' çıkışı
‘Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak okutulacak’CHP'den radikal 'ana dil' çıkışı Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile “Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme” çerçevesinde, Mart ayı sonunda yayınlanması planlanan Seçim Bildirgesine, “Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak okutulacaktır” ifadesi konuldu. Bildiride, “yerel yönetimler reformu” önerisi de yer alacak
CHP’nin 18 Aralık’taki kurultayının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından “üçüncü yol” tanımı ile dile getirilen “Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşme” adımlarına ilişkin çalışmalarda sona gelindi. CHP, “Kürt sorununun çözümüne yönelik” mevcut 1989 tarihli ve “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporunun, güncellenip kamuoyuna duyurulması yönünde bir çalışma yapmayacak. Ancak 18 Aralık kurultayından sonra CHP’nin “Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşme adımları”na ilişkin iktidar hedefleri ve çözüm önerileri seçim bildirgesine yansıtılacak. Seçim Bildirgesi’nde yer alacak öneriler için CHP’nin önce İstanbul’da, ardından da Şubat ayında Van’da düzenlediği “Arama Konferansları”nda Kürt sorunun çözümü ve demokratikleşme önerilerine ilişkin aydınlardan gelen değerlendirmelerden de yararlanıldı. Seçim bildirgesinde, “ana dil öğretimine” ilişkin yeni bir öneride bulunacak. CHP lideri Van toplantısında, “ana dilde öğretime sıcak baktıklarını, ancak ana dilde eğitimin bugün için çözülebilecek bir sorun olmadığını” dile getirmişti. CHP’de Genel Başkan başkanlığında parti üst düzey kurmayları ve akademisyenlerle üst üste gerçekleştirdiği toplantılarda, CHP’nin iktidarında, “Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulması” ifadesinin konulması kararı verildi.
CHP’nin Seçim Bildirgesinde, 1989 raporunda yer alan, “Yurttaşların ana dillerinde serbestçe konuşabilmeleri, yazabilmeleri, öğretebilmeleri, bu dillelerde değişik kültür etkinliğinde bulunmalaları güvence altına alınacak” ifadesi tekrarlanacak.
Yerel yönetimler şartı
Seçim bildirgesinde CHP, “yerel kamu hizmetlerinin yerel yönetimlere devri, demokrasiye hizmet eder” tezinden hareketle “yerel yönetimler reformu” önerisinde bulunulacak. Bildirgede, Türkiye’nin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın şerh koyduğu maddelerin kaldırılması vaadinde de bulunulacak. CHP’nin önereceği “yerel yönetimler reformu” ile “merkezi hükümetin yönetimdeki ağırlığı” yerele yayılacak. Böylece güçlü yerel yönetimler ülkenin hem demokratik gelişimine, hem de iktisadi ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak.
Hale GÖNÜLTAŞ /VATAN ANKARA, 7 Mart 2011