M.Emin Değer'in "ders kitabı" niteliğinde olan eserinde, emperyalizmin tıp biliminden yola çıkarak, bu bilimi Batılı devletlerin, bir ulusu egemenlik altına almakta nasıl kullandığına dair güzel bir örnek veriliyor.
Emin Değer, bu kitapta ikili anlaşmalar yoluyla emperyalizme ekonomik, siyasi ve askeri olarak nasıl bağlandığımızı ve bu tek yanlı bağlanma sürecinde Batılı devletlerin ( özellikle ABD'nin ) algı operasyonlarını nasıl gerçekleştirdiğini anlatır.
Yakın zamanda yaşadığımız olay, bana değerli büyüğümüz M.Emin Değer'in kitabında verdiği "İnfiltrasyon" örneğini hatırlattı.
Bir hastalık vücudun tamamına yayılmışsa, lokal ( bölgesel ) operasyonlarla, vücudun tamamını o mikroptan temizleyemezsiniz.
Dolayısıyla "Islahatçı" yöntemler, yalnızca hastalığını süresini uzatır.
"Oltadaki Balık Türkiye" kitabındaki karşılaştırmalı örneğe gelecek olursak.
"Tıp dilinde İnfiltrasyon kavramı bir mikrobun ya da kanser hücresinin vücudun en yaşamsal bölgesinin tüm hücrelerine girmesini, mikrobun bünyenin her noktasına yayılmasını gösterir. Bu öyle bir nüfuz edermiş ki, bu noktadan sonra hastanın sağaltılması o kadar çok güç olurmuş."
" İşte ABD'nin uyguladığı sistem de budur. "
"Türkiye bu noktada mıydı? Sormaya cesaret edemedim. Ama sorumun yanıtını almıştım. İn-fil-trae : Süzülmek, sızıp içeri girmek, anlamına geliyor. "
Oltadaki Balık Türkiye, Emin Değer, Sayfa : 55 - 56
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006232153226
Mithat Akar