
Çin bankalarının, ABD'nin baskıları yüzünden İran bankalarıyla ilişkiyi kestiği bildirildi.
Reformcu İtimad gazetesinde yer alan habere göre, İran Dışişleri bakan yardımcısı ve ekonomi ilişkiler müdürü Mehdi Mirebutalibi, ABD'nin baskısı sonucu Çin'in İran'a yaptırım uygulamaya başladığını söyledi.
İranlı yetkili Mirebutalibi, ABD'nin İran aleyhine yaptığı baskılar yüzünden Çin bankalarının 4 aydır İran bankalarıyla ilişkiyi kestiğini bildirdi.
İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Esedullah Askerovladi de Çin'in İran bankalarına uyguladığı yaptırımın kendileri için `'kabul edilemez'' olduğunu söyledi.
Askeroladi, Çin bankalarında İranlı iş adamlarının karşısına çıkarılan engelleri görüşmek üzere önümüzdeki günlerde bir heyetin Çin'e gideceğini belirtti.
Bu açıklamalarla İranlı yetkililer ilk kez, ABD baskısı ve yaptırımların sonuç verdiğini kabul etmiş oldu.
Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, nükleer programından endişe duydukları İran'dan uranyum zenginleştirme programını askıya almasını istiyor. BM Güvenli Konseyi, bu amaçla İran aleyhine iki yaptırım kararı almıştı.
Güvenlik Konseyinin yaptırım kararlarını dikkate almayan Tahran yönetimi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaya da yanaşmıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya dışişleri bakanları, Tahran yönetimine karşı yeni bir karar tasarı konusunda anlaşmış, tasarı metni Konsey üyelerine dağıtılmıştı.
Yeni karar tasarısının, daha önce yaptırım kararı alınan Bank Sehap'ın yanı sıra Bank Saderat ve Bank Milli'nin uluslararası faaliyetlerinin durdurulmasını kapsadığı da belirtiliyor.
Nükleer dosyasının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna dönmesini isteyen İran, yeni yaptırım kararının da nükleer faaliyetleri etkilemeyeceğini açıklamıştı.
BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin, İran'a daha ağır yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor.
İki ülkenin ortak ticaret hacmi 20 milyar dolar civarında bulunuyor. İran, ayrıca Çin'in üçüncü büyük petrol tedarikçisi durumunda.
