ÇİN MUCİZESİ

ÇİN MUCİZESİ

İletigönderen Müstear » Prş Ara 09, 2010 13:21

Sevgili Okurlar, 10 Aralık 2010
İş Seyahatlerim Nedeniyle İki Yıldır Çok Sık Aralıklarla Çin'i Ziyaret Ediyorum. Her Defasında Bir Ay'ı Aşkın Sürelerle Kalıyorum. Çin'in Denize Sahili Olan Coğrafi Bölgesi Doğusundadır. Kurulmuş Bulunan Bütün Şehirlerin Çoğu Ya Deniz Kıyısında, Ya da Büyük Nehirlerin Kıyısında Yer Alır. Sanayileşme Yoğun Olarak Yine Doğu Bölgesindedir. İhracaat Rekorlarının Kırıldığı Bu Ülkenin En Önemli Yükleme Limanları, Şangay, Nıngbo, Hong Kong Başata Gelir. Özellikle Hong Kong Limanı İnsan Aklını Zorlayacak Büyüklükte Ve Etkidedir.

Çin Halkı; 39 Yıllık İş Hayatımın Yaklaşık On dört Yılı Turizmde Geçmesi Nedeniyle, Tüm Dünya Uluslarını Tanıma İmkanına Sahip Oldum. Bir Süre Almanya'da Öğrenci Olarak da Yaşadım. Hemen Hemen Tüm Avrupa Ülkelerinde Bulundum. Ancak Çin Ulusu Kadar Birbirine Saygılı Bir Ulusa Şahit Olmadım. Hele Yabancı İseniz Abartı Zannedeceğiniz Bir Saygı Görürsünüz. Meğer Biz Batıyı Modern Ve Medeni Sanmışız. Batı, Medeniyeti Çin'den Öğrenecek Kadar Geridir. Yaklaşık 70 Ayrı Ulus Ve Dilden Oluşan, Huzur Ve Barış İçinde Yaşayan Bir Toplum. Fesatlık Ve Dedikodu Literatürlerine Girmemiş. Kişinin En Temel Olan Yaşama Hakkı, Dünyaya Örnek Olacak Nitelikte. Hangi Gerekçe İle Olursa Olsun, Diğer Bir Kişinin Hayatına Son Verirseniz, Derhal İdam Edilirsiniz. Milyon Dolarlar Dökerek Tutacak Olduğunuz Avukat Ordusu Belki Sizi İdamdan Kurtarabilir Ama, Buna Rağmen En Az Yatacağınız Süre Hiç Bir Şart da Dahi 35 Yıldan Az Olamaz. Eğer Siz, Düzgün Bir Ahlaka Sahipseniz Ebedi Dostluklara Sahip Olmanız An Meselesidir. Yabancı Dil Konusunda Sıkıntı Büyüktür. Ancak, Dış Satım Yapan Şirketler Bunu Farkına Varmış Ve Bu Nedenle İngilizce Bilen Üniversite Mezunu Bayanları, İhracaat Ve Dış Ticaret Departmanlarının Başına Koymuşlardır. Özellikle Güneydeki Guangzhou, Donguan Ve Shenzhen Bölgelerindeki Şirketlerin Pazarlama Direktörü Bayanlar Amerikan Aksanı Ve Mükemmel İngilizceye Sahiptirler. Çin de Konuk Olduğum Süreler İçinde, Kendi Ülkem Dahil Başka Bir Ülkede Hiç Bu Kadar Huzurlu Ve Güvenli Bir Yaşam Sürmedim.

Din ; Halkın Büyük Bölümü Budist’dir. Ancak Şangayın Orta Yerinde Kiliselerede Rastlarsınız. Din’e İnanmak Veya İnanmamak Serbesttir. Bu Konuda En Küçük Bir Baskı Söz Konusu Bile Değildir. Ancak Budizmin Bir Din Olduğu Kadar, Çok Derin Ve Zengin Felsefi Yönünü Söylemeden Geçemeyiz.

Eğitim; Dünyanın İlk 500 Üniversitesi Listesine 38. Sıradan Giren Pekin Üniveritesi, Şangay Ve Hong Kong Üniversiteleri Ülkenin Göz Bebeğidir. Yüksek Eğitim Kalitelerini Ülke Sanayisi ve Ekonomik koşulların Arttırılması İçin Kullanıyorlar.

Kalkınma ; Çin’ Mucizesinin Temelinde Maliyet Deflasyonu Yatmaktadır. Bu Deflasyonist Yapının Temelinde Fahiş Şirket Ve Holding Karları Bulunmamaktadır. En Önemli Kalkınma Kriteri İse, Çin Halkı, Hükümeti Ve Devleti Boş Ve Yapay Sorunlarla Uğraşmıyor. Dış Ülkelerin İcadı İç Sorunlara Sahip Değiller. Boş Konuşan, Laf Üreten Siyasetçilere Ve Yöneticilere Sahip Değiller. Ülke Yöneticileri Ve Kurumları Birbiriyle Çatışmıyor. Nasıl Daha Çok Üretiriz, Nasıl Daha Ucuza Üretiriz Planları Yapılıyor. Her gün Dalga Dalga Fabrikalar Açılıyor. Dış Satımdan Elde Ettikleri Trilyon Dolarlar, Har Vurup Harman Savrulmamaktadır. İşte Bu Nedenle Çin Her Yıl Kalkınmıyor, Her Saniye Kalkınıyor. Ulusal Tatil Günleri Haricinde 7 Gün 24 Saat Çalışıyorlar. Çöplük Sanacağınız Düzensizlikte Her Atölyenin Veya Fabrikanın Önünde İhracaat Yapılan Konteyner Ve Tırlar Hazır Bekliyor. Çin Hükümeti, Sanayi Geliştirme Bölgeleri Kuruyor. Her Türlü Alt Yapısı Bitirilmiş 30 Dönüm Fabrika Arsası 1 Milyon Dolara Sanayiciye Tahsis Ediliyor. Ucuz Elektrik Enerjisi Sanayicinin Emrinde. Her Fabrikada Mutlaka Personel Lojmanı Var. Batı Çin'den Veya Uzak Kasaba Ve Köylerden Gelen Personel Burada İkamet Ediyor, Tüm İhtiyaçları Fabrika Tarafından Karşılanıyor. Kimsenin İşvereninin Ne Kazandığı Parada, Nede Yaşam Standartlarında Gözü Yok. İş’ten Kaytarma Sözcüğü İle Henüz Tanışmamışlar. Herkes Sadece İş’ini Yapmakla Meşgul. Günlük Çalışma Süreleri 8 Saat. 61 Yaşında Emekli Oluyorlar. Ortalama İşçi Ücreti 500 Dolar Civarında. Mühendisler 1.000-2.500 Dolar Civarında Aylık Alıyorlar. Yaşam Çok Çok Ucuz. İran Ve Bazı Arap Ülkelerinden Alınıp, Dünyanın Diğer Ucuna Taşınıp, Rafinerilerde İşlenen Ve Akaryakıt Haline Getirilip Sinopec İsimli Devlet Akaryakıt İstasyonlarında Satılan, Bir Litre Benzin 0,50 Türk Lirası. (!!!)
Avrupa, Amerika Ve Uzak Doğulu, Otomotiv Ve Diğer Sektör Dünya Devleri, Çin’de Yerini Almış Ancak, Çin Hükümetinin Belirlediği Şartlara Uymak Koşulu İle. Özellikle Alman Otomotiv Devleri Çok Sayıda Yaygın. Aklınıza Gelecek Her Türlü Marka Burada Üretiliyor. Örneğin Audi Otomobiller. Sadece Motoru Almanya dan Geliyor. Geriye Kalan Tümü Burada Üretilip, İhracaat Yapılıyor. Vergi Dahil 2011 Toyota Camry Model Lüks Aracın Satış Fiyatı 25.000 Dolar. Mercedes C 180, 2011 Model 48.000 Dolar. Kısaca, Aklınıza Gelen Her Türlü Mal Burada Çok Ucuza Üretiliyor. Kalkınmada Japonya nın 1970’li Yıllarda Uyguladığı Taklit Ürün Modeli Seçilmiş. Ancak, Bir Süre Taklit Olarak Devam Eden Üretim, Hızlı Gelişim Sonucu Çok Kısa Süre Sonra Orjinal Ürünün Bile Ötesine Geçebiliyor. Bu Nedenle Ödeyeceğiniz Miktara Göre Ürün Satın Alma İmkanına Sahip Oluyorsunuz. Türkiye de 1.500 Dolara Sahip Olduğunuz I Phone 4g Modelinin Orjinalini 850 Dolar, Kopyasını Şangay’da 85 Dolara Alabilirsiniz. Şangay-Taızhou Arası Çalışan Hızlı Tren 500 Km. Mesafeyi Şimdilik 4 Saatte Alıyor. Yenileme Çalışmaları Bitince Bu Süre 90 Dakikaya İnecek Yani Ankaradan İstanbula 75 Dakikada Ulaşıyorsunuz. Ancak, Pekin-Şangay Arası Yapılan Demiryolundaki Hızlı Tren Saatte 510 Km. Hıza Ulaşarak Dünya Rekorunu Uzak Ara Kırmış Bulunuyor. Şangay-Nıngbo Arasında Kara Yolundaki Ulaşımı Kısaltmak ve Körfezi Dolaşmamak İçin Deniz Üzerinde Yaklaşık 40 Km. Beton Viyadük Üzerinden Gidiyorsunuz. 23 Milyon Nüfuslu Şangay Ülkenin Göz Bebeklerinden Biri. Özellikle Gece Aşık Olunacak Kadar Güzel Bir Şehir. Gökdelenler, Lüks Avm’ler Büyüleyici, Nancıng Caddesi İse Olağan Üstü.

Dış Siyaset; Onurlu Ve Tutarlı Dış İlişkilere Sahip Çin, Her Ulusla Barış Dış Siyeseti Güdüyor. Tek Sıkıntılı Ülke Amerika. Çin’in Önlenemez Yükselişi, Abd Ve Dünya Ekonomisini Vurduğu Darbe Sonucu, Amerikan Cia Örgütü Urumçide Harekete Geçti, Her Zamanki Gibi Yerli İş Birlikçilerle Klasik Ayaklanma Senaryosu Oynandı. İç Karışıklık Çıkartarak Ülkenin Önü Kesilmek İstendi. Ancak Bu Tür Amerikan Oyunlarına Vakıf Çin Devleti Oyunu Derhal Bozdu. Türk Devletinin Pkk’ya Gösterdiği Anlayışı, Çin Devleti Yerli İşbirlikçilere Göstermedi. Aynı Topraklarda Ve 3000 Yıldır. Barış İçinde Birlikte Yaşayan Halk, Çin Ekonomisi Şaha Kalkınca Aniden Bu Barış Ne Olmuştu da Bozulmuştu? Başarısız Urumçi Oyunu Sona Erince, Abd Tekrar İran’a Döndü. Zira Çin’in Dış Alım Yaptığı Enerji Yollarının Kesilmesi Gerekiyordu. Türkiye Çin İle Geçtiğimiz Ay Ortak Askeri Tatbikatı Konya’da Çin İle Yaparken, Çin Savaş Uçaklarının Jet Akaryakıtı İran Tarafından Sağlandı. Aynı Zamanda Ulaşımda İran Fır Hattını Kullandı. Bunlar Abd’de Bir Takım Şoklara Neden Oldu. Çin’in Durdurulması İçin Uzak Doğunun Mutlaka Karıştırılması Gerekmektedir. Abd’nin Bu Konuda Attığı Son Adım, Güney Kore İle Ortak Askeri Tatbikattır. Abd’nin Uyguladığı Kışkırtma Dış Siyaseti Çin Hükümeti Ve Devleti Tarafından Dikkatle İzlenmektedir. Amerikan Ekonomisinde Bulunan Dev Tröstlerin Büyük Hisselerini Ele Geçiren Çin, Bu Hızla Giderse Çok Yakın Bir Gelecekte Abd’yi Kendi Evinde Kiracı Konumuna Düşürecektir. Bu Durum Abd’nin Dış Satım Konusunda Düştüğü Aczi Ortaya Koymaktadır. Şu Anda Abd’de İç Savaş Yok İse Bunun Tek Nedeni Abd’nin Emperyal Gelirlerle Elde Edip, Halkına Sağladığı Refah Düzeyidir. Bu Gelirler Kesildiği Gün Abd İç Savaşını Durdurmağa Kimsenin Gücü Yetmeyecektir. İşte Bu Gelirlerden Yoksun Olmama Adına Abd’nin George Washıngton İsimli Nükleer Uçak Gemisi Güney Kore Açıklarında Seyir Halindedir. Abd, Her Ne Kadar Büyük Askeri Güce Sahipse de Çin’nin Yalnız Olmadığını, Saldırı Halinde Rus Ve Kuzey Kore Nükleer Füzelerinin Gemilerinde ve Topraklarında Patlayacağını Hesap Etmektedir. Bu Nedenle Çin’e Karşı Olumsuz Siyasetini Dolaylı Yürütmektedir. Ada Ülkesi Olan 22 Milyon Nüfuslu Ve Halkı Çinli Olan Taiwanı Bile Abd Kışkırtmakta, Taipei Sokaklarında Düzenli Olarak Çin Aleyhtarı Mitingler Düzenletmektedir. Bu Arada Çin Devlet Başkanı Ekim Ayı İçinde Türkiye’ye Ziyarette Bulunmuştu. Kasım Ay’ı Ortalarında da Türk Dış İşleri Bakanı Çin’i Ziyaret Ederek Ortak Ekonomik İş Birliği Anlaşmaları İmzalamıştı. On Gün Önce Asya 2010 Olimpiyatları Çin’in Guangzhou Şehrinde Başladı. Açılış Tüm Dünyanın Parmak Isırdığı Bir Tören Oldu. Arap Birliği Olimpiyat Komitesi Başkanı da Burada Uzun Süren Bir Konuşma Yaptı. Halen Abd’nin Sömürgesi Olan Bazı Arap Ülkelerini Çin’nin Yanına Çekmeyi İyi Başarması, Abd’nin Gelecekle İlgili Kaygılarını Doruk Noktaya Ulaştırmıştır. Zira Abd Varlığını Bu Sömürgelere Borçludur. Aksi Halde Fert Başına Düşen Gelirin 10.000 Dolara Gerilemesi Abd’nin Sonu Demektir.

Devlet-Vatandaş İlişkileri; Çin Hükümetinin Tek Amacı Halkının Refah Ve Mutluluğu İçin Yüksek Ahlak Seviyesinde Gece Gündüz Çalışmaktadır. Halkına, Ne Ekonomik, Ne Siyasal Nede Sosyal Baskı Uygulamamaktadır. Çinde İşbirlikçi, Mafya, Derin Devlet, Rüşvet, İltimas, Yolsuzluk, Talan, Ve Vatan Haini Gibi Kavramlar, Kişiler Ve Kurumlar Yoktur. Ölümü Göze Alır Ve Sonuçlarına Katlanırsanız Bir Kez Denersiniz, Yaşamınız Son Bulacağı İçin, İkinciye Zaten Şansınız Olmayacaktır. Kişinin Can Güvenliği Konusunda Dünyada Tek Ülkedir. Özellikle Şangay Polisi Çok Özeldir. Yabancıda Olsanız, Kimseye Sorun Yaratmadığınız Takdirde Bin Yıl Yaşasanız Bir Kere Bile Sorun Yaşamazsınız. Şu An Bir Abd Doları 6,5 Rmb Kadar Olup, İhracaatın Önünün Kesilmemesi İçin Rmb’nin Daha Fazla Değerlenmesinin Önüne Geçilmektedir. Devletin Vatandaşa Sunduğu Mal Ve Hizmetlerde Sürekli Kalite Yükselmekte, Fiyat Düşmektedir. Hiç Bir Emekli Veya Asgari Ücretle Çalışan, Geçim Sıkıntısı Nedeniyle Üstüne Benzin Döküp Kendini Yakmamaktadır. Şehir Merkezlerinde Azami Bir Çocuk Sahibi Olabilirsiniz. İkincisini Yaparsanız Ağır Vergi Verirsiniz. Köylerde Yine Aynı Olmakla Birlikte, Geniş Arazi Sahibi İseniz, İkinci Çocuğa Müsaade Edilir. Gayri Meşru Çocuk Doğurma Kesin Olarak Yasaktır. Polis Göremezsiniz Ancak 110 Nolu Telefonu Aradığınızda En Geç Beş Dakika İçinde Polis Aradığınız Yerdedir. Alkollü Araç Kullanımında Polis Merkezinde İki Hafta Ve Yatılı Tedavi Ve Eğitime Mecbur Tutulursunuz. Kısaca Kişi Hürriyetinin Önüne Hiç Bir Maddi Değer Geçemez.
Halkının Bugünkü Ve Gelecekteki Refah Ve Mutluluğu İçin Çalışan Çin Devlet Ve Hükümet Adamlarını Kutluyor Ve Tebrik Ediyorum.
Sevgili Okurlarım, Bir Dahaki Seyahat Notlarımda Buluşana Dek Sağlık Ve Esenlikler İçinde Kalınız.
Müstear
Kullanıcı küçük betizi
Müstear
Üye
Üye

İletiler: 1

Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x