Türkiyenin diplomatik pozisyonu, Ankara-Erivan ilişkilerinin normalleştirilmesi bağlamında değiştirildi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermeni tasarısının Kongrede engellenmesi ve Obamanın 24 Nisanda soykırım ifadesini kullanmayacağı güvencesine karşılık Türkiyeden söz aldı.
Türkiye, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonın Ankara ziyareti ile Ermeni politikasına ince ayar yaptı. Hillary Clinton, Ermeni tasarısının Kongrede engellenmesi ve Barack Obamanın 24 Nisanda soykırım ifadesini kullanmayacağı güvencesine karşılık Türkiyeden, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi sözünü aldı. ABD yönetiminin, bu konuda Türkiyenin başlattığı sürece destek olması kararlaştırıldı.
Clintonın ziyareti öncesinde görüşmelere ilişkin kritik konu başlıklarının stratejik olarak değerlendirilmesi karara bağlanmıştı. Görüşmede Afganistan, Irak, PKK, Ermeni iddiaları, Kıbrıs gibi konu başlıkları karşılıklı stratejik çıkarlar çerçevesinde gündeme geldi. Türkiyenin başta Afganistan olmak üzere Irak ve uluslararası terorizmle mücadele gibi konularda ABDye destek olması karşılığında, Washington yönetimi PKK ve Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Türkiyeye yardım sözü verdi. Ancak Washington yönetiminin talebi üzerine Ermeni sorununa ilişkin, Türkiyenin diplomatik pozisyonu, Ankara-Erivan ilişkilerinin normalleştirilmesi bağlamında değiştirildi.
Bu yaklaşım ortak bildiriye, Türkiye ve Ermenistanın ilişkilerin normalizasyonu çabalarına ABDnin de destek olması ve Yukarı Karabağ sorununun çözümü için Minsk Grubunun çabalarına ortak destek verilmesi suretiyle Güney Kafkasyada barış, istikrar ve refahın yayılmasının teşvik edilmesi... cümleleri ile yansıtıldı.
Buna göre Türkiyenin Ermenistan ile diplomatik ilişki kurması ve sınırlarını açması söz konusu olacak. Türkiye daha önce, Erivan yönetiminin soykırım iddiaları başta olmak üzere Türkiyenin toprak bütünlüğünü hedef alan yaklaşımlarından vazgeçmediği sürece, ilişkilerin normalleştirilmesine karşı çıkıyordu. Ancak bu yaklaşım Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Erivan ziyareti sonrasında, ortak tarih komisyonunun çalışması koşuluna bağlanmıştı. Clintonın ziyareti ile bütün bu koşullar ortadan kalktı. Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, Süreç, ABDnin doğrudan içinde olacağı bir çerçevede yürüyeceği için, bizim hassasiyetlerimiz de dikkate alınacaktır değerlendirmesini yaptılar.
Türkiyeye ayrı ziyaret
Obamanın 6-7 Nisanda Türkiyeyi ziyaret etmesi bekleniyor. İlk yurtdışı ziyaretleri arasına Türkiyeyi alan Obama, İngiltereyi G-20 zirvesi, Fransa, Almanya NATO zirvesi dolayısıyla ziyaret ederken Ankarayı bir toplantı nedeni ile değil müstakil olarak ziyaret etmek istedi.
CUMHURİYET
Ali Babacan Erivana gidiyor
NİSAN başında Türkiyeyi ziyaret edecek ABD Başkanı Barack Obamanın, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili elini rahatlatmak ve 24 Nisanda yapacağı konuşmada "soykırım" sözünü kullanma riskini ortadan kaldırmak isteyen Ankara, yeni önemli adımlar attı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyanın 16-17 Nisanda Erivanda yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatının Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısı için yaptığı daveti kabul etti.
HÜRRİYET