Geçen yıl 23 Nisan'da Meclis Başkanı Arınç'ın koltuğuna 21 yaşındaki bir imam hatip lisesi öğrencisinin oturmasının ardından bu yıl da başkan 20 yaşındaki bir imam hatip liseli olacak

TBMM ile MEB arasında 2004'te imzalanan protokolle, "çocuk ve gençlere demokrasi bilincinin yerleştirilmesi" amacıyla öğrenci meclisleri oluşturulmasının yolu açıldı. Daha sonra MEB, bir yönerge hazırlayarak usul ve esasları belirledi. Bu yıl 4. kez toplanacak Öğrenci Meclisi için belirlenen isimlerden oluşan liste de TBMM'ye ulaştırıldı.
En yaşlı üye sıfatıyla
Akşam gazetesinin ortaya çıkardığı listeye göre, TBMM İçtüzüğü uyarınca "en yaşlı üye" sıfatıyla TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın makamına oturtacağı isim de Devrek Anadolu İHL öğrencisi Muhammet Döngel olarak belirlendi. Döngel'in yanı sıra Adıyaman, Ankara, Erzincan, Konya ve Malatya'dan gelen temsilcilerin de İHL öğrencisi olduğu anlaşıldı.
Döngel, yükseköğrenimini tamamladıktan sonra milletvekili olup Meclis'te ülkesinin sorunlarını çözüme kavuşturmayı ve iyi bir hukukçu olmayı hedefliyor.
İHL öğrencileri, ilköğretim sonrası genelde hafızlık kursunu tamamladıktan sonra okula devam ettiği için, diğer lise öğrencilerine göre daha büyük oluyor. Bu yılki Öğrenci Meclisi için seçilen ve 31'i kız olan 81 il temsilcisinden 6'sının İHL, 60'ının diğer liseler, 15'inin de ilköğretim okulundan geldiği görülüyor. Meclis'te en minik öğrenci sıfatıyla hazır bulunacak Muş Vali Adil Yazar İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Kardelen Sönmez de (11) çocuk doktoru olmak istiyor. Geçen yıl 34 kız ve 5 İHL'li öğrencinin yer aldığı Öğrenci Meclisi'nde bu yıl kızların sayısının azaldığı, İHL'li öğrenci sayısının da bir arttığı görülüyor.
Nasıl seçiliyorlar?
TBMM'ye gelecek il başkanlarının seçim süreci, bir öğretmenin rehberliğinde üç öğrenciden kurulan sandık kurulları aracılığıyla, tüm ilk ve ortaöğretim okullarında gizli oylama yapılmasıyla başlıyor. Bu seçimlerle saptanan şube temsilcilerinin içlerinden belirlediği birer öğrencinin katılımıyla okul meclisi oluşuyor. Okul meclisleri, kasımın ilk haftasında toplanarak ilçe temsilcilerini seçiyor. İlçe temsilcilerinin katılımıyla il öğrenci meclisleri meydana geliyor. İlçe temsilcileri il öğrenci meclisine seçilirken, son sözü söyleme yetkisi ilçe milli eğitim müdürleri veya onların belirlediği şube müdürlerinde oluyor. İl öğrenci meclisinde belirlenen öğrenciler de il temsilcisi olarak TBMM'ye gidiyor.
Kaynak