"Çok dinli cami" açılıyor

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

"Çok dinli cami" açılıyor

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Eyl 13, 2008 22:13

Üç din aynı anda ibadet edecek

Hacettepe ve Bilkent üniversiteleri ile YÖK’ün kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın, babası Doğramacızade Ali Sami Paşa’nın vasiyeti üzerine yaptırdığı "çok dinli" camii, Kadir Gecesi’nin olduğu 27 Eylül’de Bilkent’te hizmete açılacak.

Türkiye’de ilk kez üç semavi dinin mensuplarının ibadet etmesine olanak sağlayacak olan Doğramacızade Ali Sami Paşa Camisi’nde, sinagog ve kilise de yer alacak.

12 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen ve kullanım alanı 4 bin 500 metrekareyi geçen camide 5 bin metrekare de yeşil alan ve çevre düzenlemesi bulunacak. Camide konferans ve sergi salonları da olacak. Prof. Doğramacı, camiyi Kadir Gecesi günü hizmete açmayı planladıklarını belirterek, "Açılış töreni yapmayacağız. Bizim dinimizde bir elin verdiğini diğerinin bilmemesi lazım. Babam yaptığın işin reklamını yapma, diye vasiyet etmişti" dedi.

Resim
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen kaye » Pzr Eyl 14, 2008 5:59

İyi ki babası reklamını yapma diye vasiyet etmiş, ya bir de reklam yap diye etseydi..
Acaba gayrı müslimler de müslümanlara bu kadar saygılı mı!!
Acaba dinlerarası diyalog bu vesileyle şahikasına ulaşmış olmuyor mu!!
Benim üzüldüğüm nokta, burada ulvi birşeyler değil de siyasi birşeyler sezinlemem..
Yoksa:
Leküm diniküm veliyye din...
Gerisi banane..

..
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

Ustten devam...

İletigönderen Yusuf Batum » Pzt Eyl 15, 2008 10:46

Aslinda bir nevi Darul Acezedeki durumu canlandirmak istemis. Ama Darul Acezeyi yapanlar ile, bunu yapan arasinda daglar kadar fark var.
Bu bir moda oldu sanki, biraz da dalkavukluk.

Ama kac kisi bilir bilmem -ozellikle Almanyada yasayanlardan kac kisi- Almanyada Schwetzingen sehrinde 18. yuzyildan kalma bir camiye tesaduf etmistim. O zamanki kral yazlik sarayinin devasa bahcesine bir suru mitolojik tanrilarin tapinaklarini yaptirmis: Apollon, Artemis vesaire.
Tum bunlarin yani sira -ilginctir ki bir tane bile kilise yok- cifte minareli bir de cami. Cifte minareli olmasi da ilginctir, malumdur ki cifte minareli camiler "selatin" camileridir. Sonucta kendisi de bir kral olduguna gore, buna dikkat etmis midir bilemem.
Bu ibadethanelerden en buyuk yeri de cami kapliyordu. Cunku caminin yaninda galerileri de mevcut.
Galerinin duvarinda Arapca ve Almanca yazilar var. Bunlar atasozu. Haliyle "ayet" havasi verilmeye calisilmis ama zannederiyorum ki bilmediklerinden, ya da bilinclice bizim de hic yabancisi olmadigimiz atasozlerini yazmislar.

Bu caminin burada neden insa edildigi hususunda bir suru rivayet var.
Cami ibadet maksadiyla da yapilmamis zaten

Ama Almanyaya gelen, ozellikle Frankfurt, Mannheim ve Heidelberg cevresine yerlesen isci Turkler, bu camide cuma gunleri cuma namazlarini kilmislar. herhalde onlar da burada cami gorduklerinde saskinlik yasamislardir.

Bu vesile ile bu anekdotu da yazmak istedim...
Veni Vidi NoN Vici / Poet Valent, Poem Manent

Eskali Cizilmis Tutku: Memleket!

Avrupa'dan kaz gelmez, tavuklarinizi ziyan etmeyin...
Kullanıcı küçük betizi
Yusuf Batum
Üye
Üye

İletiler: 192

İletigönderen kaye » Pzt Eyl 15, 2008 11:13

Şu yazıyı da okur musunuz?
Hasan Demir "Kadir Gecesi ve Doğramacı'nın Cami, Sinagog ve Kilisesi" başlığı altında çok güzel anlatmış..

http://www.guncelmeydan.com/forum/viewt ... 6459#96459

..
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen Bach » Pzt Eyl 15, 2008 20:23

"Zeitgeist" belgesel filminin 3. bolumunu izleyen kisiler icin suphe uyandiran bir girisim daha...

http://www.zeitgeistmovie.com/

Dinler arasi diyalogun ne anlama geldigi, "ilimli Islam" denilen seyin ne oldugu ve Bahailik gibi dinlerin buyuk gucler tarafindan neden desteklendigini anlamak... Bu sitedeki TV gosterimlerinde de bu konularda cok net bilgilere rastladim.
Kullanıcı küçük betizi
Bach
Üye
Üye

İletiler: 3

İletigönderen 0KurtluElma0 » Sal Eyl 16, 2008 12:58

Bunu yapanşar sanırım Kudüs'ten ilham almışlar

Buradaki saçmalıktan başka birşey değil
Kullanıcı küçük betizi
0KurtluElma0
Üye
Üye