CUMHURİYET’İN ERDEMİ-MIZDAVALİ’NİN SONSUZ SEVİNCİ: AZİZ HOCA YA DA EŞİT YURTTAŞLIK….
Dr. Noyan UMRUK
Bizim Mızdavali yine “döktürüveemiş”…Ama bu sefer kızmamış; kızılcık yeyip, kan çıkarmıyor, yani… Çok sevinmiş, uçuyor mutluluktan… “Mettubu” aşağıda…
“Pek gıymatlı daayı bey,
Yaaa daaayı bey bi seviniveedim ki dilvizyonlaadan duyuvence Aziz Hoca’ nın Nobel mi ne deyyolaa mügafatını alıvediğini…Soğma gitsin…
Zeybek oyneyıpduru görüvence bene Hatça “Nörüyön herif dellendin yine” diye şaşıpduru…
“Neye oynemeğcen” dedim “gıı”... “Melmeketin Mardin’inden Aziz hoca dünya alimi oluvemiş…Dilvizyonlaa annateyeyyo gari…Mardin’in Savur’undan sekkiz gaadeşten biri, gara guru bi gızancık iken Cumhuriyetin mettepleeni birincikleele bitiri bitiriveemiş. İstanbolda dohtur oluveemiş, sağlık occaklaanda çalışıveemiş..Soğracıma vee elini Amarıga…Allah çalışan adama yörü yaa gulum deyyo ya, hönkürüye prefessür oluvemiş. Abe’si de paşa saten…Yiğeni de hemi prefessör, hemi de meppus…Yaaa hankırı memlekette va hööle şey be… Melmeketin guş uçmaz gervan geçmez bi diyarından gelcen de alim olcen, paşa olcen, prefessür olcen…
Bi dene cavır dilvizyoncu da sormuş adamcaaza “Sen yoğsam Arap mısın?” Güplere binmiş Aziz Hoca “Mardin’de doğunce, Cizre’de doğunce, Kars’ta doğunce n’olcek…Ben Türk’üm, Türk alimiyim o gade…”
Gızgınlığı geçende “ Bırakın da bene kendim için sevinivesem, ailem için sevinivesem, memleketim için sevinivesem…Türkiya’ya ilim lazım, alim lazım; Evropa hizasına varıvemesi için bilim lazım…” deyivemiş.
Ne gaddende gözel söyleyivemiş…Keşkem bu işleri bizim buralaada yababiliveseymiş…Hööle de mi be daayı?
Gusura galma, dellenip durunce içimi ance sene açıveyyom ya, sen de delidir ne yapsa yeridir de geçive işte…
Gal sağlıcakla…
Yiğenin
Davazlı Yörük
Mızdavali”
Beğendiniz mi bizim Mızdavalinin “mettubunu”?Tevazuuna bakmayın, ben çok beğendim…