'Cumhuriyetin nitelikleri değiştirilebilir'

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

'Cumhuriyetin nitelikleri değiştirilebilir'

İletigönderen Türk-Kan » Prş Kas 13, 2008 12:14

Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerinin tartışmaya açılmasıyla birlikte, AKP de görüş bildirmekte gecikmedi.

Daha önce “Atatürkçülüğün Anayasa’dan çıkarılmasını” önerisi ile tepki toplayan AKP’li Zafer Üskül GAZETEPORT’a, Anayasa’da cumhuriyetin niteliklerini belirleyen ikinci maddesinin de değiştirilebileceğini söyledi.

Anayasa’nın değiştirilmez ilkelerinin tartışmaya açılmasıyla beraber, AKP sözcüleri de bu tartışmaya katıldı. AKP’nin iki anayasa hukukçusundan biri olan Mersin milletvekili Zafer Üskül, Anayasa’da cumhuriyetin niteliklerini belirleyen ikinci maddesinin değiştirilmesinin doğru olacağı mesajını verdi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı da olan Üskül, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın “Anayasa değişikliği yapılırsa değiştirilemez maddelere dokunmak kaçınılmaz” sözleriyle başlayan tartışmaya katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da desteklediği Can’ın açıklamalarını “Akademik kimliği” ile yaptığını ve bunda bir sakınca olmadığını düşündüğünü söyleyen Üskül, 1982 Anayasası’nın “Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” hükümleriyle ilgili tartışmaların “geçmişin ışığında” yapmak gerektiğini belirtti.

UFAK TEFEK DEĞİŞİKLİKLER

“İlk 4 maddede Anayasa’nın özü değişmeden ufak tefek değişiklikler yapılabilir” diyen Üskül, 1991 genel seçimi öncesinde neredeyse tüm siyasi partilerin anayasa değişikliği vaadinde bulunduğunu anımsattı ve şöyle devam etti:

“1992’de TÜSİAD, Bülent Tanör ve Erdoğan Teziç’in de içinde yer aldığı akademisyenlere, ‘Anayasa değişebilir mi, yepyeni bir anayasa mümkün mü?’ raporunu hazırlattı. 2001’de Barolar Birliği benzer bir çalışma yaptı. 2007 yılında Barolar Birliği aynı çalışmasını genişletti. Bu sadece Osman Can’ın ortaya attığı bir şey değil. Bilim adamları ve hukukçuların önemli bir bölümünde kabul gören bir anlayış. Ama AKP böyle bir şey getirirse reddedilebileceği daha şimdiden anlaşılıyor. Tartışılması yine de iyidir”

İKİNCİ MADDE DEĞİŞEBİLİR

Üskül, “Cumhuriyetin niteliklerini” belirleyen 2. maddenin değişmesinin uygun olacağı mesajını da verdi. Daha önce yaptığı “Atatürkçülüğün Anayasa’dan çıkarılmasını” önerisi ile şimşekleri üzerine çeken Üskül, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir” hükmünde yer alan kimi ifadelerin değiştirilebileceğini söyledi. Üskül, “Türkçe’ye doğru oturmayan sözcüklerin kaldırılması Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı değil. Bu temel ilkeleri de bozmaz. Önemli olan özün korunmasıdır” dedi.

BAŞBAKAN DAHA NE DESİN?

Başbakan Erdoğan’ın Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, “Ham meyve yenmez” sözlerinin anımsatılması üzerine ise Üskül, “Başbakan ne desin? Bu ülkede hiç kimse cumhuriyete karşı değil, Laik demokratik, sosyal hukuk devletine karşı değil. Hiç kimse Atatürk’e karşı değil. AKP de değil. Önemli olan bu ilkelerin korunması. Toplumun temsilcisi olan Meclis’in yeni anayasa yapma hakkına sahip olduğu kabul edilmeli” dedi.

Üskül, yapılacak yeni anayasanın mevcut anayasanın özüne aykırı olabileceği ihtimaline inanmadığını da ifade ederek, “TÜSİAD, Barolar Birliği taslağına bakın en önemli hukukçular bunu kabul ediyorlar. Osman Can’ın ortaya attığı akademik düşünceler de dar ve kısa vadeli değil, uzun vadeli tartışmalardır” dedi. AKP’li Üskül, yeni anayasa konusunda yeni bir çalışmasının olmadığını, ancak daha önce yaptığı çalışma ve açıklamalarının ortada olduğunu ifade ederek, “Yeni anayasa fikri olgunlaşırsa katkı veririm, ben Anayasa hukukçusuyum” dedi.




Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen Türk-Kan » Prş Kas 13, 2008 17:18

Üskül: Yanlış anlaşıldım

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Gazeteport'ta yer alan 'cumhuriyetin nitelikleri değiştirilebilir" başlıklı haberle ilgili açıklama gönderdi. Üskül, yanlış anlaşıldığını ve görüşlerinin doğru yansıtılmadığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti nitelikleri değiştirilemez" dedi.

Üskül, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili olarak, ''bunların düşünceyi açıklama özgürlüğü çerçevesinde tartışılabileceğini'' belirtmekle birlikte, temel ilkelerde bir değişiklik yapılamayacağı görüşünü savunduğunu vurguladı.

Üskül'ün açıklaması şöyle:

“Cumhuriyetin Nitelikleri Değiştirilebilir” başlığıyla yayımlanan haber gerek başlığıyla gerekse içeriğiyle benim ifade ettiğim görüşleri tam olarak yansıtmamakta, hatta tam aksi bir görüşü öne çıkarmaktadır.

Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili olarak, bunların düşünceyi açıklama özgürlüğü çerçevesinde tartışılabileceğini belirtmekle birlikte, temel ilkelerde bir değişiklik yapılamayacağını kendi görüşlerim olarak açıklamış, fakat Türkçeye tam oturmayan ve yorum karmaşası yaratan “toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde…” gibi ifadelerde değişiklik yapılabileceğini belirtmiştim.

Bu ifadeler kesinlikle söz konusu haberdeki gibi “Cumhuriyetin nitelikleri değiştirilebilir” gibi bir başlıkla verilemez; hakkımda “Üskül, "Cumhuriyetin niteliklerini" belirleyen 2. maddenin değişmesinin uygun olacağı mesajını da verdi” şeklinde bir yorum yapılamaz. Aksine, haberin içinde de yer aldığı gibi tekrar ve tekrar Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin değiştirilemeyeceği görüşümü bir kez daha vurgulamak isterim.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti nitelikleri değiştirilemez."





Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen maydonos » Prş Kas 13, 2008 23:18

kesin oyle yanlis anlasildin.agizlarindan cikani kiclariyla duyduklari icin.oyle boyle konusuyorlar iste.bu millet salak herseyi yedirdik bu lafida yerler diye.kargameller sevsin seni emi...bu gun basmokta bm de bir konusmus ama ne soz etmis felsefe duvarlarini yikmis "herkesin guvenligi tehlikede ise hicbirimizin guvenligi yok" of of ne laf ama ne karizma :kikirik:
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

İletigönderen BORDO BERELİ » Cum Kas 14, 2008 23:50

Zafer ÜSKÜL'ÜN daha önceki vukaatının yani girişiminin bir devamı anlaşılan. Cumhuriyetin temel nitelikleriyle kavgalı bir anlayış hangi aklın eseridir acaba? Ne yazık ki toplumun geneline ve geçmişten gelen özüne ters ve uzak bir anlayış. Yenilikçiliği vahiy gelmişçesine dillendirenlerin bir döneme kadar en büyük gerici yobazlar olduklarını bilmek ve bir anda değiştiklerine ihitimal vermek ancak çocukları kandırma yöntemleri olsa gerek...
Kullanıcı küçük betizi
BORDO BERELİ
Üye
Üye
 
İletiler: 21
Kayıt: Prş Eyl 18, 2008 5:07


Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x