Anayasanın değiştirilemez ilkelerinin tartışmaya açılmasıyla birlikte, AKP de görüş bildirmekte gecikmedi.
Daha önce Atatürkçülüğün Anayasadan çıkarılmasını önerisi ile tepki toplayan AKPli Zafer Üskül GAZETEPORTa, Anayasada cumhuriyetin niteliklerini belirleyen ikinci maddesinin de değiştirilebileceğini söyledi.
Anayasanın değiştirilmez ilkelerinin tartışmaya açılmasıyla beraber, AKP sözcüleri de bu tartışmaya katıldı. AKPnin iki anayasa hukukçusundan biri olan Mersin milletvekili Zafer Üskül, Anayasada cumhuriyetin niteliklerini belirleyen ikinci maddesinin değiştirilmesinin doğru olacağı mesajını verdi.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı da olan Üskül, GAZETEPORTa yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Canın Anayasa değişikliği yapılırsa değiştirilemez maddelere dokunmak kaçınılmaz sözleriyle başlayan tartışmaya katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçın da desteklediği Canın açıklamalarını Akademik kimliği ile yaptığını ve bunda bir sakınca olmadığını düşündüğünü söyleyen Üskül, 1982 Anayasasının Değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümleriyle ilgili tartışmaların geçmişin ışığında yapmak gerektiğini belirtti.
UFAK TEFEK DEĞİŞİKLİKLER
İlk 4 maddede Anayasanın özü değişmeden ufak tefek değişiklikler yapılabilir diyen Üskül, 1991 genel seçimi öncesinde neredeyse tüm siyasi partilerin anayasa değişikliği vaadinde bulunduğunu anımsattı ve şöyle devam etti:
1992de TÜSİAD, Bülent Tanör ve Erdoğan Teziçin de içinde yer aldığı akademisyenlere, Anayasa değişebilir mi, yepyeni bir anayasa mümkün mü? raporunu hazırlattı. 2001de Barolar Birliği benzer bir çalışma yaptı. 2007 yılında Barolar Birliği aynı çalışmasını genişletti. Bu sadece Osman Canın ortaya attığı bir şey değil. Bilim adamları ve hukukçuların önemli bir bölümünde kabul gören bir anlayış. Ama AKP böyle bir şey getirirse reddedilebileceği daha şimdiden anlaşılıyor. Tartışılması yine de iyidir
İKİNCİ MADDE DEĞİŞEBİLİR
Üskül, Cumhuriyetin niteliklerini belirleyen 2. maddenin değişmesinin uygun olacağı mesajını da verdi. Daha önce yaptığı Atatürkçülüğün Anayasadan çıkarılmasını önerisi ile şimşekleri üzerine çeken Üskül, Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir hükmünde yer alan kimi ifadelerin değiştirilebileceğini söyledi. Üskül, Türkçeye doğru oturmayan sözcüklerin kaldırılması Anayasanın temel ilkelerine aykırı değil. Bu temel ilkeleri de bozmaz. Önemli olan özün korunmasıdır dedi.
BAŞBAKAN DAHA NE DESİN?
Başbakan Erdoğanın Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, Ham meyve yenmez sözlerinin anımsatılması üzerine ise Üskül, Başbakan ne desin? Bu ülkede hiç kimse cumhuriyete karşı değil, Laik demokratik, sosyal hukuk devletine karşı değil. Hiç kimse Atatürke karşı değil. AKP de değil. Önemli olan bu ilkelerin korunması. Toplumun temsilcisi olan Meclisin yeni anayasa yapma hakkına sahip olduğu kabul edilmeli dedi.
Üskül, yapılacak yeni anayasanın mevcut anayasanın özüne aykırı olabileceği ihtimaline inanmadığını da ifade ederek, TÜSİAD, Barolar Birliği taslağına bakın en önemli hukukçular bunu kabul ediyorlar. Osman Canın ortaya attığı akademik düşünceler de dar ve kısa vadeli değil, uzun vadeli tartışmalardır dedi. AKPli Üskül, yeni anayasa konusunda yeni bir çalışmasının olmadığını, ancak daha önce yaptığı çalışma ve açıklamalarının ortada olduğunu ifade ederek, Yeni anayasa fikri olgunlaşırsa katkı veririm, ben Anayasa hukukçusuyum dedi.