Güney Kore halkı, ABD Dışişleri Bakanı Riceı işte böyle protesto etti. Binlerce kişi, hem ABDden sığır eti ithal eden hükümete hem de Ricea sert tepki gösterdi. ABDden alınan etlerde deli dana hastalığı çıkınca durdurulan ithalatın yeniden başlaması, halkı çılgına çevirdi.
Güney Koreyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Riceyi protesto eden yüzlerce kişi, Amerikadan et ithalatına ve ülkedeki askeri varlığına tepki göstererek sokaklara döküldü
G-8 toplantısının yapıldığı Japonyadan dün Güney Koreye geçen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza, düzenlediği basın toplantısında, Kore halkından hükümetin ABD sığır eti ithalatı yasağını kaldırması kararını kabul etmesini istedi. Sığır eti konusundaki anlaşmazlığın, Kuzey Korenin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmeler gibi; iki ülkenin karşı karşıya olduğu önemli konulardan kendilerini uzaklaştırmayacağını umduğunu da söyleyen Rice, ticari anlaşmazlıklar yüzünden ayrılıklar olabileceğini, bunun ilişkilerde normal olduğunu ifade etti.
Sığır eti ithalatı gerilimi
Güney Kore hükümeti, 2003te ABDde deli dana hastalığının ortaya çıkması üzerine sığır eti ithalatını durdurmuş, ancak geçen Nisanda ithalata yeniden başlanmasına halk tepki göstermişti. Protesto gösterileri, geçen hafta 80 bin kişinin katıldığı gösteriyle en üst noktasına çıkmıştı. Ricenin ziyaretine tepki gösterdi. Amerikan askerine hayır, Rice ülkeyi terket, Seni de deli danalarını da istemiyoruz yazılı pankartlar açan göstericilere polis müdahale etti.
Yeni adımlar bekliyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Güney Koredeki temaslarında Kuzey Koreye de değindi. Nükleer tesisindeki soğutma kulesini dün imha eden Kuzey Korenin yükümlülüklerini yerine getirme sürecini hızlandırmasını beklediklerini kaydeden Rice, bu sürecin sonunda Pyongyang yönetiminin tüm nükleer programlarından, silahlarından ve nükleer malzemelerinden arınmasını beklediklerini de söyledi. Rice, açıklamasında Kuzey Kore yönetiminden daha uzlaşmacı bir tavır beklediklerini de söyleyerek atılan adımları övdü.
Zimbabveye sert önlem
Rice, ABD ve İngilterenin Zimbabve hükümetine karşı sert önlemler çağrısında bulunulan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyine sunmaya hazırlandığını da belirtti. Karar tasarısının konseye en erken pazartesi günü sunulacağını söyleyen Rice, Uluslararası toplumun harekete geçmesinin zamanı geldi dedi. Rice, ancak Zimbabvedeki şiddetin daha ileri boyutlara taşınmasını engellemek için caydırıcı etkisi olacak bir karar gerektiğini kaydetti. ABD, Mugabe yönetimini iktidardan devirme için yoğun kulis yapıyor.