Dink davası 5 günde deşifre oldu
İlk defa tutanak tutulmayan duruşmasın ses ve görüntü kayıtları tam 5 günde deşifre edilebildi. Mahkemeye büyük abi Erhan Tuncel'in ifadeleri damga vurduğu belirtildi.
Erhan Tuncel'in Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne yine şok suçlamada bulunduğu ileri sürüldü. Tuncel'in "Polis memuru Muhittin Zenit cinayet planını söylediğimde 'biri kafaya takmışsa vurur, engelleyemeyiz' dedi" şeklinde konuştuğu belirtildi.
Tuncel mahkemede müdahil avukatlara, "Bizi kazana attılar etrafımızda baltalarla dolanıyorlar. Ben böyle bir mahkemeyi kabul etmiyorum", heyete, "Biri pop müzik söylüyor biri laz müziği. Savcı bunları notaya döküyor" dediği ifade edildi.
Gazeteci Hrant Dinkin öldürülmesiyle ilgili olarak 8i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşması bir ilke sahne olmuş, sesli ve görüntülü kayıt yapılmıştı. Ancak bu duruşmada konuşulanları yazıya dökmek tam 5 gün sürdü.
Cinayeti organize ettiği iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen Erhan Tuncelin duruşmada Trabzon polisini suçladığı ortaya çıktı.
EMNİYETTEN TUNCEL'E "BİRİ KAFAYA TAKMIŞSA, VURUR. ENGELLEYEMEYİZ"
Cinayetin işleneceğini önceden kendinden sorumlu polis memuru Muhittin Zenite söylediğini belirten Tuncel, "Bugün aynı şartlar oluşsa, yaptığımdan fazlasını yapamam. Elimden gelen herşeyi yaptım. Bana ne dedilerse yaptım, yaptıklarımda suç unsuru yoktu" dedi.
Polis muhbiri olduğunu duruşmada tekrar eden Erhan Tuncel, istihbarat şubede görevli polis memuru Muhittin Zenit ile arasında geçen görüşmeyi ise şöyle anlattığı belirtildi:
"Bana sadece şu söylendi: Ne pahasına olursa olsun, bir kişi kafasına birini taktı mı 10 tane adam gelse de vurur. Bunu söyleyen Muhittin Zenittir. Bana denilen şuydu; 'Bizim için şu an çıkış tarihi önemlidir. Çıkış tarihini bulamadın, eylem gerçekleşir, eylemden sonra söyle.' Eylemden sonra gerekli şeyleri söyledim, bunu söyleyen Muhittin Zenitti. Ayrıca ben bunların hareketi halinde yakalanacakların düşünüyordum."
TUNCEL'DEN DURUŞMADA İLGİNÇ CÜMLELER
Erhan Tuncel'in yargılamaya ilişkin kurduğu ilginç cümlelerin de olduğu belirtildi. Tuncel mahkemede müdahil avukatlara, "Bizi kazana attılar etrafımızda baltalarla dolanıyorlar. Ben böyle bir mahkemeyi kabul etmiyorum", heyete, "Biri pop müzik söylüyor biri laz müziği. Savcı bunları notaya dökmüş burada si notası var burada ceza isteniyor" dediği ifade edildi.
YASİN HAYAL'DEN ERHAN TUNCEL'E SUÇLAMALAR
Hrant Dink cinayetinde azmettirici olarak yargılanan Yasin Hayalin bu duruşmada da muhbir Erhan Tunceli suçladığı ortaya çıktı.Tuncelin Hrant Dinkin öldürülmesini cinayetten yaklaşık 1 yıl önce kendisine söylediğini belirten Hayal, "Erhan öğrenci olduğu ve sürekli Trabzon dışına gidip geldiği için Hrant olayı gecikti" dedi.
HAYAL: ERHAN BİZİ GÜRCİSTANA KAÇIRACAKTI
Hrant Dinkin fotoğraflarını Tuncelin kendilerine verdiğini ve cinayet sanığı O.S. ile üçlü toplantılar yaptıklarını iddia eden Yasin Hayal'in ise, "Erhan reis olduğu için onun sözüne tabiydik. Daha önce Zeynel Abidin Yavuzun silahı kullanması hususu geçti. Ancak Zeynel bu olaya soğuk bakınca vazgeçtik. Daha sonra O.Snin bu işi yapabilceği kanısana Erhanda kanaat getirdi, onda bu kapasiteyi gördü. O. da bana yapabileceğini söyledi, üçümüzde hemfikir olduk bu konuda. Onun İstanbula gidişi konusunda Erhan bize para yardımında da bulundu. O.Snin İstanbula gitmesi olayının zamanına, gününe, bilet alınmasına, hangi otobüse bineceğine, oraya gittikten sonra nerede kalacak kararını Erhan, ben ve O. arasında üçümüz kararlaştırmıştık. Erhan Tuncel eylemin öncesinde bizi Gürcistana kaçırabileceğini söyledi" dediği belirtildi.
SARILDI, TEBRİK ETTİ
Hrant Dinkin öldürülmesinin ardından O.Snin kendisini arayacağını, kendisinin de Erhana haber vereceğini ifade eden Yasin Hayal'in "Erhan televizyondan olayı duyunca ilk beni sormuş. Mahallede denk geldik, evine gittik.Yaklaşık saat kaçta gittiğimizi çıkartamıyorum. Akşama doğruydu. 19 Ocak günüydü. Erhan evinde beni tebrik etti, bana sarıldı. Sim kartımı takıp olaydan haberimiz yokmuş gibi görüşme yapacağız dedi. Maksadı bana yıkmaktı. Polis muhbiri olduğunu öğrenmeseydim korumaya devam edecektim" şeklinde konuştuğu ileri sürüldü.