Diyabet hastalığı geni Neandertallerden miras

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Diyabet hastalığı geni Neandertallerden miras

İletigönderen Balasagun » Pzt Haz 23, 2014 14:09

Diyabet hastalığı geni Neandertallerden miras

ResimŞeker hastalığına yakalanma riskini artırdığı belirlenen bir gen türünün, Neandertallerden insanlara geçtiği ortaya çıktı.

Latin Amerika’da şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığı anlaşılan bir gen türünün, modern insanın en yakın akrabası olarak bilinen Neandertallerin mirası olduğu ortaya çıktı.

Modem insan ırkının Afrika’yı terk ettikten yaklaşık 60-70 bin yıl sonra Neandertal ırkıyla karıştığı biliniyor. Bu da, Neandertal genlerinin Afrika kökenli olmayanların tümünün genom haritasına karıştığı anlamına geliyor. Nature dergisinin yayımladığı araştırmaya göre, 8 binden fazla Meksikalı ve diğer Latin Amerikalılarda yapılan gen analizlerinde ortak özellikler taşıyan bir gene rastlandı. Yüksek risk oranlı geni barındıranların, o gene sahip olmayanlara kıyasla diyabet hastalığına yakalanma risklerinin yüzde 25 daha fazla olduğu anlaşıldı. Hem anne, hem de babası aracılığıyla bu geni taşıyanlarda ise diyabete yakalanma riskinin yüzde 50 arttığı görüldü. SLC16A11 adlı bu gene, aralarında Latin Amerikalıların da olduğu Kızılderili soyundan gelenlerin yarısında rastlandı. Bu gen, Doğu Asyalıların da yaklaşık yüzde 20’sinde tespit ediliyorken, Avrupa ve Afrika kıtalarında ise nadir görüldüğü belirtildi. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Max Planck Evrimci Antropoloji Enstitüsü’nün ortak araştırması, Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda yaşayan Neandertal’de tespit edilen SLC16A11 geninin Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Yapılan analizlere göre. SLC16A11 geni, Neandertal ve modern insanların karışmasıyla insanoğluna geçti. Bilim insanları, Neandertallerin kalıtımsal etkilerini yeni yeni tespit etmeye başladı. Massachussctts’teki Broad Enstitüsü’nde görevli araştırmanın yazarlarından David Altshuler, “Bu çalışmanın en heyecan verici yanlarından biri, diyabet hastalarının biyolojik yapısıyla ilgili yeni bir ipucu keşfetmiş olmamız” dedi.

İnsan gibi konuşuyorlardı

Modern insanın en yakın akrabası olarak bilinen Neandertallerin, insanlar gibi konuşabildiği öne sürüldü. Neandertal fosilleri üzerinde yapılan araştırma, yaklaşık 50 bin yıl önce yok olan tür hakkında yeni bir özelliği ortaya çıkardı. Uluslararası bir araştırma ekibinin Neandertal kalıntıları üzerinde yaptığı araştırma, modem insana en yakın türün konuşma ve karmaşık dil özellikleri geliştirdiğini savundu. Araştırma, hyoid (dil) kemiğindeki gelişimin Neandertallere konuşma yeteneği kazandırdığını gösterirken, 1989’da bu alanda elde edilen ilk bulguları da güçlendirdi. Bilim insanlarının 24 yıl önce İsrail’in Kibara mağarasında keşfettikleri fosiller, dilin kökünü destekleyen ve konuşabilme yeteneğinin kazanılmasında büyük rol oynayan hyoid kemiğinin, Neandertallerde insanda olduğu gibi doğru konumlandığını göstermişti.


Dünyada en çok diyabet hastası Çin’de

Uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre, dünyada en çok diyabet hastası Çin’de. ABD Tıp Derneği Dergisi’nin araştırması, 2010 yılı verilerine dayandırılıyor. Buna göre, Çin’de yaklaşık 140 milyon yetişkin diyabet hastası. Bu rakam, yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 11.6’sına denk geliyor. Araştırma sonuçları, Çin’deki diyabet hastalarının sayısı, yetişkin nüfusunun yüzde 11.3’ünün diyabet hastası olduğu ABD’den daha fazla. Uzmanlara göre rakamların bu kadar yüksek olmasının sebebi Çin’de değişen beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzı. Verilerin vahim olduğunu belirten raporda, “Gelecekte Çin’de ulusal bir önlem alınmazsa, diyabete bağlı kalp ve damar rahatsızlıktan, kalp krizi ve böbrek hastalıktan artacaktır” dendi. Araştırmaya göre, Çinli diyabet hastalarının yalnızca yüzde 30’u hastalıklarının farkında. Ülkede ekonomik büyümenin başladığı 1980 yılından sonra diyabet hastalarının sayısı da arttı. Tüm dünya çapında, diyabet hastalarının sayısının 371 milyon olduğu tahmin ediliyor. Araştırmaya göre, diyabet hastalığı kentlerde yaşayan aşırı kilolu veya obez olan genç ve orta yaşlılarda daha sık görülüyor. Bulaşıcı Hastalıklar Denetim ve Önleme Merkezi, diyabetin korlüğe, böbreklerin iflasına ve bacak veya ayakların kesilmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yaban mersini faydalı

Yapılan bir araştırma, özellikle yaban mersini, elma ve üzüm yemenin tip 2 diyabetin gelişmesi riskini azalttığını ortaya koyuyor. Yaban mersini yemenin diyabet riskini yüzde 26 azalttığı ancak meyve sularının aynı etkiyi göstermediği belirtiliyor. ABD’deki 187 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunda uzmanlar tip 2 diyabetin gelişmesi riskinin meyve tüketimiyle azaltılabileceğini belirtiyor. Diyabet hastalarında vücuttaki insülin hormonundan kaynaklanan problem nedeniyle kan şekeri düzeyi kontrol edilemiyor.

Yeniçağ, 1 Ocak 2014
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: Diyabet hastalığı geni Neandertallerden miras

İletigönderen Toprak123 » Çrş Ara 05, 2018 16:08

Teşekkürler güzel bilgiler için hocam, emeğinize sağlık.
Kullanıcı küçük betizi
Toprak123
Üye
Üye
 
İletiler: 49
Kayıt: Cmt Kas 19, 2016 15:31


Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x