Şanlıurfada 553 bin olan seçmen sayısı yüzde 41 artarak 779 bine yükseldi. Gaziantep, yüzde 35 ile ikinci oldu. İstanbuldaki seçmen artışı 1 milyon 422 bin, İzmirde ise 270 bin.
Milliyet gazetesi, 29 Mart 2009da yapılacak mahalli seçimde dikkate alınacak olan ve bir önceki yıla göre yaklaşık 6 milyon fazla çıkan seçmen sayısının, hangi illerde ne kadar arttığı bilgisine ulaştı.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 22 Temmuz 2007 ve 2009 mahalli seçimleri için siyasi partilere gönderdiği listelerin karşılaştırılması sonucu, resmi olmayan verilere göre, il bazında en büyük seçmen farkı yüzde 40.99 artışla Şanlıurfada yaşandı. 2007de 553 bin 031 seçmenin oy kullandığı Şanlıurfada oy kullanacakların sayısı 226 bin 671 kişi artarak 779 bin 702ye yükseldi.
Erzincan'da seçmen sayısı düştü
Doğu ve Güneydoğu illerinde seçmen sayısında ciddi artış olması dikkati çekti. Şanlıurfanın ardından en çok artış yaşanan ikinci il yüzde 35.3le Gaziantep oldu. Ağrı, Bitlis, Mardin, Muş, Van, Şırnak, Batman illerinde de dikkat çekici artışlar yaşandı.
İstanbuldaki seçmen artışı da 1 milyon 422 bin 260 olarak gerçekleşti. 2007de 7 milyon 407 bin 133 kişinin oy kullandığı İstanbulda, 2009da yüzde 19.02 artışla 8 milyon 829 bin 393 kişi oy kullanacak.
CHPnin seçmen kaydırıldığı iddiasında bulunduğu İzmirde 2007de 2 milyon 527 bin 950 seçmen oy kullanırken, 2009da oy kullanacak seçmen sayısı 2 milyon 795 bin 20ye ulaştı.
İzmirde seçmen artışı 267 bin 70 olarak gerçekleşti. Ankarada seçmen artış sayısı da 339 bin 762 oldu. Çankırı, Erzincan ve Bayburtta ise seçmen sayısı düştü.
AKPli 26 il başkanı istifa etti
AKP il başkanlarının yaklaşık üçte biri 29 Mart 2009da yapılacak yerel seçimler için istifa etti. Milliyetin yaptığı teşkilat araştırmasında, il başkanlarının belediye başkanlığına yönelişleri ortaya çıktı. 81 ilin 26sında AKP il başkanları belediye başkan aday adaylığı için 1 Aralıkta istifa etti. Ayrıca, birçok il yönetiminden de belediye meclis üyeliği için istifalar oldu.
Şanlıurfa AKP İl Başkanlığını iki yıldır sürdüren Mehmet Ekinci, 4 yıldır partide çalıştığını belirterek, Bunca yıldır Şanlıurfada parti içindeki çalışmalarımdan sonra Başbakana artık Şanlıurfaya hizmet etmek istediğimi anlattım. O da bunu uygun gördü ve aday adayı oldum diye konuştu.
Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, Demokratik bir süreç ve yarışa talibiz dedi. Giresun İl Başkanı Ayhan Akten, teşkilat ve parti büyükleri ile yaptığı istişare sonunda belediye başkanlığı aday adaylığı için istifa ettiğini ifade etti. Kahramanmaraş İl Başkanı Atıf Şirikçi, amacının, Kahramanmaraşa hizmet olduğunu belirterek, Demokratik bir yarış olacağına inanıyorum dedi. Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, 4.5 yıl bu görevi onurla taşıdım. 19 ilçe arasında mekik dokudum. Bu başarıyı yerel seçimlerde de tekrarlamak istiyorum ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar İl Başkanı Burhanettin Çoban, Belediyecilik konularında değişimi ve yenileşmeyi sağlayacağıma inanıyorum dedi.
Osmaniye İl Başkanı Ali Binboğa da Hizmetlerimizi belediye başkanı olarak sürdürmek istiyorum diye konuştu.