RPnin kayıp trilyon davasında 12 milyon YTLyi bulan parayı ödemeye mahkûm edilen Erbakan, 148 kilo altını ile mallarını hacizden kurtarmaya çalışıyor. Gül affıyla hapisten kurtulan Erbakan, Balgatta oturduğu eve konulan haczi kaldırmak için dava açtı.
Kayıp trilyon davasında hapse girmekten yasa değişikliğiyle, ev hapsinden de Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün affıyla kurtulan, kapatılan Refah Partisinin son genel başkanı Necmettin Erbakan, bu kez de 148 kilo altının da bulunduğu trilyonlarca liralık mal varlığını kurtarmaya çalışıyor. Faiz ve vekalet ücretleriyle 12 milyon YTLyi aşan alacak davasını Yargıtayda temyiz eden Erbakan, "Kayıp trilyon" davasındaki borcu yüzünden Balgatta oturduğu eve konulan haczi kaldırmak için de ayrı bir dava açtı. Erbakan, "RPnin kayıp trilyon" ile ilgili hukuk davasında partinin genel saymanı Rıza Ulucak ile birlikte 2.6 milyon YTL olarak saptanan borcu ödemeye mahkûm edilmişti. Bu rakam, faiz ve vekalet ücretleriyle birlikte 12 milyon YTLyi buldu. Gülün affı, Erbakanın, mahkûm olduğu borcu silmiyor. Maliye Bakanlığı, bu borç yüzünden, Erbakanın üç evi, bir yazlığı ve maaşına da haciz koymuştu.
Maaşında haciz yok
Erbakanın avukatı Yaşar Gürkan, Erbakanın maaşındaki hacizi üç gün sonra kaldırttığını, Ankara Balgatta oturduğu evini icradan kurtarmak için ise dava açtıklarını söyledi. Gürkan, "Sayın Erbakan için çok zengin dediler. Ama evini icradan kurtarmak için teminatı bile bulamadı" savunması yaptı. Gürkan, dava süreciyle ilgili şunları söyledi: "Cumhurbaşkanının affının alacak davasıyla hiçbir ilgisi yok. O dava ayrı yürüyor. Maliye Bakanlığı icra takibi başlattı. Altınları var deniyordu, bankada sadece 60 bin YTLsi çıktı. Kararı Yargıtayda temyiz ettik. Yeni adli yılda görülecek. 11 yıldır süren bu dava cumhuriyet tarihinde ilk ve tek.
Káğıt üzerinde yaptılar
Sayın Erbakanın gayrimenkulleri üzerine, tapu kayıtlarına önce tedbir konuldu. Haciz işlemi yapıldı. Ama eşya haczi yok. 1998de dava açılırken, ihtiyati tedbir konulmuştu. Maliye bu işlemleri kağıt üzerinden yürüttü."
1995teki mal beyanı
Fatihte 147 m2 daire, Fatihte 65 m2 daire
Ankarada 135 m2 daire, Ankarada 160 m2 daire
Ankara Üniversitesi Sitesinde bir hisse
İzmitte 135 m2 arsa, İzmitte 2140 m2 arsa
Ankara Çayyolunda 651 m2 tarla
Ankarada 750 m2 tarla
Altınolukta 1180 m2 arsa
Altınolukta 4180 m2 arsa
Altınolukta 8440 m2 arsa
Altınoluk Köyünde 215 m2 yazlık ev
Altınoluk Köyünde 250 m2 yazlık ev
Altınolukta 60 m2 bina
Ankara Balgatta 906 m2 yazlık ev
Balgatta 828 m2 arsa
148 kilo külçe altın, 421.000 Amerikan Doları, 532.000 İsviçre Frangı, 611.000 Alman Markı
Kendisine ait 200 E Mercedes otomobil
Eşine ait 300 S Mercedes otomobil
Kızına ait Opel Vectra otomobil.
Sinopta verasetle intikal ettiği bildirilen arsalar.
Af meleği hep yanındaydı
12 Martın hemen ardından, ilk partisi Milli Nizam, Anayasa Mahkemesince kapatılınca İsviçrede soluğu alan Erbakan, ummadığı bir destek eliyle yeniden hayata döndü. Hayat öpücüğü, Süleyman Demirelin gücünü kırmaya çalışan 12 Martçılardan geldi. Erbakan, bir süre sonra ikinci partisi Milli Selametin başına geçti.
MSP de Siyasi Partiler Yasasına aykırı eylemleri nedeniyle kapatılmanın eşiğine gelince, koalisyon ortaklığı yaptığı Bülent Ecevitin yardım eli uzandı. SPYde yapılan değişiklikle partisi kapanmaktan kurtuldu.
12 Eylülden sonra 3. partisi Refahın başına geçti. RP, Anayasa Mahkemesince kapatıldı. Erbakana kaybolan Hazine yardımı parasıyla ilgili "kayıp trilyon davası" açıldı.
Bu davadan aldığı 2 yıl 4 aylık mahkûmiyet kararı 2 Aralık 2003de kesinleşti. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınçın girişimiyle hapis cezası ev hapsine dönüştürüldü. Ev hapsini Altınoluktaki yazlığında çektiği sırada da, Cumhurbaşkanı Gül tarafından bu cezası da affedildi.
Kaynak