Erdoğan Barzani'ye Kerkük'ün 'özerk bölge' olmasını önerdi mi?
Sorunun cevabını uzun bir dönem Washington'da PKK terör örgütünün temsilciliğini yapan Kerkük Valisi Necmettin Kerim verdi:
"Neçirvan Barzani ve Sayın Kubad Talabani’yle beraber Türkiye’de dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir toplantı yaptık. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüldü. Onlar açık bir şekilde Kerkük’ün özerk bir bölge olmasını talep etti."
İktidar şu sıralar 'Evet'le yatıp, Barzani'yle kalkıyor.
Kerkük'te Türkiye'yi rahatsız edecek önemli adımlar atılıyor ama Ankara'dan 'çıt' yok.
Başkanlık uğruna Kerkük'te de 'evet' politikası yürürlükte.
Barzani'ye yakın 'Rudaw' yayın organında bir süre önce ilginç bir röportaj yayınlandı. Şüphesiz iktidarın da dikkatini çekmiştir. Kerkük Valisi Necmettin Kerim, özerkliğe şöyle açıklık getiriyor:
"Bana göre, Kerkük’ün Bağdat’tan uzaklaşıp, Kürdistan Bölgesi’ne yakınlaşması anlamına geliyor. Benim için Kerkük Kürdistan’dır. Kerkük’ün bugün Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmasını istiyorum."
Kerim uzun yıllar Washington'da 'PKK'nın temsilciliğini yaptı.
1990'ların başında PKK'nın Washington örgütlenmesini gazeteci olarak yakından izledim.
Örgütlenme kararı alan terör örgütü, Iraklı Kürtlerin taşeronluğunda ABD'ye açıldı.
Iraklı Kürt liderler Talabani'nin Washington temsilciliğini Barham Salih, Barzani'nin temsilciliğini de Hoşyer Zebari yapıyordu.
Doktor Necmettin Kerim, George Washington Üniversitesi Hastanesi'nde çalışıyordu. Doktorluğun yanısra siyasetle uğraşan Kerim, baba Molla Mustafa Barzani'nin kanser olduğu 70'li yıllarda Washington'a gelmiş, o yıllardan beri siyaset yapıyordu. Kerim'in görev alanı Türkiye'ydi.
National Congress of Kurdish North America (Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi) bünyesinde toplantılar düzenledi.
Kısa adı AKIN olan American Kurdish İnformation Network adlı PKK bağlantılı kuruluşun başına geçti.
Abdullah Öcalan Suriye'den çıkarıldıktan sonra Roma'ya giderek bir görüşme yaptı. Avrupa'daki PKK temsilcileriyle irtibat halinde olduğunu saklamadı.
1993 yılında ‘International Human Rights Law Group’ adlı kuruluşun ödül töreni yapılacaktı. Bayan Mitterand ile Talabani ve Barzani de toplantıya davetliydi.
Talabani Washington'a gelmeden önce PKK'yla ortak çıkarlarını gözeten bir anlaşma imzalamıştı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Richard Barkley de Washington'a gelmiş ama ortalıkta görünmüyordu. Kerim, bayan Mitterand'ın da katıldığı Kürt zirvesine ev sahipliği yaptı. Kerim Akın, başkanlığını pasaport sahtekârlığından yargılanan Türkiye'den kaçan bir kaç kez adını değiştiren Kani Gulam'a (Abdulgaffar Gündüz) devredip Kerkük'e vali oldu.
Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Kerkük Valisi Kerim'in iddiasına açıklık getirmeli.
Yılmaz POLAT, 21 Mart 2017