Erdoğan, Denktaş'ın İki Devlet Formülüne Sığındı
Ne oldum değil ne olacağım demeli.
Erdoğan Hükümeti "Yes be Annem"den KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş'ın çizgisine geldi.
Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 25 Mart tarihinde ABD Dışişleri Bakanı John Forbes Kerry'e bir mektup yazdı.
Mektubu görünce şaşırmadım dersem yalan olur.
Yani Sevgili John,
Amerikalıların birbirlerine ilk adıyla hitap etmeleri normal de, Davutoğlu ne zamandan beri Amerikan Dışişleri Bakanı’na ilk adıyla hitap ediyor merak ettim.
Amerikalıların bile kırk yıllık arkadaşlarına resmi yazışmalarda hitap tarzı farklıdır.
Aslında Davutoğlu daha önceki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la çak çak yaptığına göre çok da yadırgamamak lazım.
Neyse konumuz bu değil.
Mektup Kıbrıs konusuyla ilgili.
Okudukça şaşkınlığım biraz daha arttı.
Bugünlerde her ne kadar sürekli gündemde Suriye, İsrail, İran ya da Irak konuşuluyorsa da AKP Hükümeti Kıbrıs'ı unutmuş değil.
Bir buçuk sayfalık mektubun içeriği önümüzdeki günlerde yoğun biçimde tartışılacağa benziyor.
Mektup, Erdoğan Hükümeti'nin "Yes Be Annem "politikasının iflas ettiğini kabul etmesi açısından önem taşıyor.
Bir anlamda tarihi bir itiraf var.
Davutoğlu mektubunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan politikasını Kıbrıslı Türklerin benimsediği bir politika olarak sunuyorsa da o günlerde AKP Hükümeti'nin yandaş gazetecilerle Kıbrıs Türkleri üzerindeki baskısı henüz hafızalardan yok olup gitmedi.
AKP Hükümeti, bu yıl Kıbrıs konusunda çözüm için yeni bir açılım yapmak istiyor.
Ankara, BM Temsilcisi Downer'e ABD İngiltere ve hatta AB'nin de teknik gözlemci bulunduracağı 5'li ya da 6'lı gibi modeller önerdi ama Rumlar bu önerilere sıcak bakmıyor. Eylüle kadar süre istedi.
Ankara'nın gözü Rum tarafındaki doğalgaz kaynaklarında.
Hükümet, doğal kaynakların çözüm için kullanılabileceğini savunuyor.
Davutoğlu, Kerry'e aksi takdirde Türk tarafının iki devlet formülünü masaya koyacağını bildirdi.
AKP Hükümeti iki devlet politikasını ilk kez ABD'nin önüne koydu.
Erdoğan Hükümeti, böylece reddettiği, hakkında etmedik laf bırakmadığı merhum Rauf Denktaş'ın iki devlet formülüne sığınıyor.
Yılmaz POLAT, 13 Nisan 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr