Erdoğan mercek altında
Başbakan Erdoğan Washington'la Tahran arasına sıkışıp kaldı. Başkent Washington'da diplomasiyle ilgilenenler bu duruma "Sandviç" oldu derler. Amerikalılar bazen hamburger benzetmesi de yapar.
Obama Yönetimi İran'a uygulanacak ambargoyu çok ciddiye alıyor. İran'ın nükleer silahlanmasını ulusal güvenlik sorunu olarak görüyor. Başkan Obama'nın bu durumu Başbakan Erdoğan'a Seul'de net biçimde aktardığını biliyoruz.
ABD Yönetimi, uzun süredir İran'la ticaret yapan şirketleri izliyor. Kara listeye aldıkları arasında sadece Türk şirketleri yok. Amerikalı ve Avrupalı şirketler de var.
Hazine, Adalet ve Ticaret bakanlıkları ile FBI ve istihbarat birimleri işbirliği yapıp İran'la ticaret yapan şirketleri yakın takibe alıyor. İran vatandaşı Milad Jafari, geçen yıl balistik füze yapımında kullanılan malzemeleri illegal olarak ABD'den ithal edip Türkiye'deki şirketler yoluyla İran'a gönderdiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklandı.
Suçlamada, sevkiyatın İstanbul'da bazı şirketleri aracılığıyla yapıldığı yer alıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, İran'a kaçak malzeme sağlayan İstanbul'daki Macpar Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Standart Teknik San ve Ticaret A.Ş.- Mültimat İç ve Dış Ticaret Pazarlama Limited Şirketleriyle MKD ve CD adlı yöneticileri kara listeye aldı.
Obama Yönetimi 10 Avrupa ülkesine İran'dan petrol alımına ilişkin tanıdığı 6 aylık esnekliği bile Erdoğan Hükümeti’ne çok gördü. Yaptırım Yasası’na göre, Türkiye İran'la ticari ilişkilerine devam ederse cezalandırılacak.
Erdoğan, Obama görüşmesinden Suriye konusunda da boynu bükük ayrıldı. Yönetim, Ankara'nın önerdiği politikalardan yana değil. Suriye muhalefetinin silahlandırılmasına karşı olduğunu açıkça söyledi.
Irak işgali öncesi Kürtlere Guam Adası'nda silahlı eğitim veren Amerikalılar, Ankara'nın Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi önerisine sıcak bakmıyor. Erdoğan "acemi" dediği ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin son basın toplantısına bir kez daha göz atmalı.
Madalyonun öteki tarafında İran var.
Başbakan Erdoğan'ın Tahran ziyaretini çözmek için falcı olmaya gerek yok.
İran'ın siyasi ve dini liderleri Erdoğan'ın nükleer ambargo ve Suriye görüşlerini paylaşmadı.
Birlikte bir yemek dahi yiyemediler. Başbakan Erdoğan Ahmedinejad'la el ele tutuştuğu resimde bile boynu bükük duruyor.
Seul ve Tahran'dan sonra geriye tek soru kalıyor.
Ne olacak şimdi?
Yılmaz POLAT, 31 Mart 2012