Erdoğan Obama'nın Gözüne Girebilir Mi?
Önceki yazımda Tayyip Erdoğan'ın Başkan Obama'nın gözüne girmek için dış politikasında başta Kıbrıs olmak üzere çark etmeye başladığını yazdım.
Suriye, Mısır, Irak, Filistin, Gazze, İsrail yani topyekün bölgesel politikalarda Washington'un hoşuna gidecek adımlar attığını anlattım. Güven tazelemek için yaptığı radikal değişimlere değindim.
Obama yönetimi bundan memnun olur mu? Şüphesiz olacaktır. Erdoğan'ın Washington'un istekleri doğrultusunda attığı her adım teşvik görecektir. Zaman zaman da ödüllendirilecektir.
ABD yönetimi, “Yetmez ama evet” stratejisiyle fazlasını da bekleyecektir.
Erdoğan'ın çarkları Başkan Obama'nın düşüncelerinde bir değişiklik yapmaya yetecek mi?
ABD basınında son günlerde çıkan yazılar sorunun cevabıyla ilgili önemli ip uçları veriyor. Başkan Obama'ya Erdoğan konusunda ağır eleştiriler var.
Ortadoğu'daki başarısız politikanın faturası Erdoğan hakkındaki yanılgıya bağlanıyor, hatta Obama'nın dış politikada ilk ve en önemli hatası olduğu şeklinde değerlendiriliyor.
Newsweek'te çıkan bir yazıda, Obama'nın yanılgısı belirtilirken, halüsinasyon kelimesi kullanılıyor.
Yani ABD Başkanının, Erdoğan'la ilgili hayal gördüğü savunuluyor. Yazının sahibi Marty Peretz adında Harvard Üniversitesi'nden bir akademisyen.
Obama'nın ilk zamanlar Erdoğan'ı yararlı konuşmalar yapabileceği bir dost olarak gördüğünü, ancak hiç bir kişisel değerlendirmesinin bu kadar yanlış olmadığını yazdı.
Başkan Obama'nın Erdoğan'a verdiği destek Musevi kuruluşlar tarafından da sert biçimde eleştiriliyor.
Kısa adı JINSA olan The Jewish Institute for National Security Affairs Washington'un en güçlü lobilerinden biridir.
JINSA, Obama-Erdoğan ilişkisini kapsayan bir rapor hazırladı. World Tribune'nin haberine göre, raporda Erdoğan'ın güçlenmesine destek veren Obama eleştiriliyor.
Erdoğan'ın Washington'da işi çok zor. JINSA’nın kolu uzundur.
Bir zamanlar Erdoğan'a Obama gibi koşulsuz destek veren Musevi asıllı Neo-con şahinler üzerinde de etkilidir. Ayrıca Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri nezdinde de sözü geçer.
Beyaz Saray, Erdoğan için yapılan baskılara göğüs gerer mi?
Ya da Obama Erdoğan için kalkan olur mu?
Bu arada Washington Post Gazetesi'nde İncirlik'teki insansız hava araçlarıyla ilgili birinci sayfadan geniş bir yazı yayınlandı.
Yazıda, AKP Hükümeti'nin isteğiyle İncirlik'e yerleştirilen Predatorların Uludere istihbaratına da değiniliyor.
Başkan Obama'nın Erdoğan politikası artık denetime tabi.
Bugünlerde Uludere operasyonu üzerindeki perde de kaldırılırsa şaşırmamak lazım.
Erdoğan, Obama'nın gözüne girmeye çalışıyor ama karşı taraf “Gözüm üzerinde” diyor.
Yılmaz POLAT, 23 Temmuz 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr