Erdoğan, Türkiyeye ANAPın hediyesidir
İddia ediyorum: Anavatan Partisinin basireti bağlanmasaydı, bugün Türkiyede RTE diye bir siyasetçi ve AKP diye bir parti yoktu.
Önce, eski defterleri karıştırmak nereden çıktı, 13 sene sonra bu konu nereden aklıma geldi, onu söyleyeyim.
Hürriyetin haberi ERDOĞANIN RAKİBİ, CHPDE İLHAN KESİCİ diyordu.
Türk siyasetinde Demirel ailesinin damadı olarak tanınan DPT eski Müsteşarı İlhan Kesici, Baykalın davetini kabul ederek, milletvekili adaylığı için CHPye katıldı. 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi adayı Tayyip Erdoğana karşı Anavatan Partisinin adayı olarak seçimlere giren ve çok az farkla seçimi kaybeden Kesicinin İstanbul 1nci bölgeden aday olacağı kaydedildi. (Hürriyet, 22 mayıs)
*
Biliyorsunuz, Recep Tayyip Erdoğanın Türk siyasi hayatında yıldızı 27 mart 1994 günü parladı. Refah Partisinin eski İstanbul İl Başkanı olan RTE, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra Allah ve ABD ona YÜRÜ YA KULUM dedi, Erdoğan bugün geldiği noktaya yürüdü.
Eğer 27 mart seçimlerini kaybetseydi, % 99.99 ihtimalle bugün Recep Tayyip Erdoğanın adı hatırlanmıyor olacak, AKP macerası hiç yaşanmayacaktı.
*
27 mart 1994 yerel seçimleri öncesinde, Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, Kanal D, Milliyet gibi yayın organlarının yanısıra, adaylar ve ANAP için de kamuoyu araştırmaları yapıyor. Ben de şirket müdürü sıfatıyla partilerle yakın temas içindeyim.
Seçime üç dört gün kala, Anavatan Partisinin İstanbul-Fulyadaki seçim merkezindeyiz.
Mesut Yılmazın (partide yetkisiz ama etkili ve her şeye maydanoz) kardeşi Turgut Yılmaz, İstanbulda yürütülen kampanyanın yöneticilerinden (bugünlerde AKPden tekrar siyasete girmesi söz konusu olan) Cem Kozlu ve ANAPın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı (bugünlerde CHPden tekrar siyasete girmesi söz konusu olan ve İstanbulda, Erdoğanla aynı çevreden seçime gireceği iddia edilen) İlhan Kesici. Ve bendeniz.
Seçimden önceki son toplantımız. Elimizdeki son anketi ANAP yöneticilerine sunuyorum:
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra durum şöyle:
1. İlhan Kesici (ANAP) % 24.9
2. Zülfü Livenile (SHP) % 24.7
3. Recep Tayyip Erdoğan (RP) % 23.1
4. Bedrettin Dalan (DYP) % 15.5
Diyorum ki, mealen:
- Beyler, elimizdeki son ankete göre, birinciyle üçüncü arasında sadece 1.8 puanlık bir fark var, ki bu hata payı sınırları içinde. Demek ki üç aday da bu seçimi kazanabilir. Ankette ANAP önde görünüyor ama istatistik açıdan bu bir şey ifade etmez.
- Yani?
- Yanisi şu: eğer bu anket doğruysa ki öyle olduğuna inanıyorum bu tablodan Refah Partisi galip çıkar!
Ve niye böyle düşündüğümü anlatmaya çalışıyorum.
ANAPlı aday ve iki yönetici şüpheli gözlerle beni dinliyorlar.
- Yani?
- Yanisi şu: sizinle anlaşmamız bugün burada bitiyor. Ben biraz sonra elinizi sıkıp, size iyi şanslar dileyecek ve şu kapıdan çıkıp gideceğim. Ama aylardır sizin anketlerinizi yürütüyorum, bir anlamda kamuoyu danışmanlığınızı yapıyorum. Sizi uyarmak zorundayım: son bir hamle yapmazsanız, seçimi Refah Partisi kazanmak üzere...
Sen kendi yaptığın ankete inanmıyor musun?dan tutun da Yok kardeşim, bu iş tamam!a (İlhan Kesici) hatta Sen bu işi hiç bilmiyormuşsun!a kadar (Turgut Yılmaz) her türlü eleştiriyi dinledikten sonra, son bir kez ısrar ettim:
- Profesyonel açıdan size söylemek zorundayım. Mutlaka son bir hamlede bulunmanız gerekiyor. Dalanın ANAP lehine çekilmesini mi temin edersiniz, çok ses getirecek bir çıkış mı yaparsınız, olmayacak bir vaatte mi bulunursunuz... Siyasi karar size ait, bir kamuoyu araştırmacısı olarak görevim size, son bir kez Vurucu bir hamle indirmezseniz, bu seçimi Recep Tayyip Erdoğan kazanabilir demek...
Turgut Yılmaz bana bu işten hiç anlamadığımı bir kere daha hatırlattıktan sonra, tok sesiyle İlhan Kesici konuyu kapadı:
- Tamam Serdar, teşekkür ederiz, iyi günler!
- Peki, pazartesi sabahı bu konuştuklarımızı hatırlayacaksınınz!..
*
Elimizdeki bu anketin sonuçları, seçime 24 saat kala, Milliyet gazetesinde de yayımlandı.
O yayın, benim kamuoyu araştırmaları kariyerimdeki en riskli anket yayınıydı. Lafı uzatmamak için, bu anketten aşağıda, ayrı bir yazı olarak bahsedeceğim. Ama Milliyetin korkarak küçük kullandığı haber özelte şöyle diyordu:
... üç parti, ANAP, SHP ve RP hata payı içinde bu kentte şanslı. KONDAya göre, ANAP az farkla önde olmakla birlikte, seçimin sonucunu katılım oranı ve seçmenin sandık başında vereceği karar belirleyecek. KONDAnın yorumu şöyle: Seçmen sandığa da anket günündeki tereddütleriyle giderse, bu tablodan Refah çıkar. (Milliyet, 26 mart 1994)
*
27 Mart 1994 İstanbul Büyükşehir
Belediye Başkanlığı seçimi sonuçları:
RECEP TAYYİP ERDOĞAN (RP) % 25.19
İLHAN KESİCİ (ANAP) % 22.14
ZÜLFÜ LİVANELİ (SHP) % 20.30
BEDRETTİN DALAN (DYP) % 15.46
*
Yazının başındaki iddiamı bir kere daha tekrarlıyorum:
ANAP yöneticilerinin basiretsizliği, beceriksizliği ve yetersizliği sayesindedir ki, Recep Tayyip Erdoğan Türk siyasetinde parlamıştır. Eğer sözünü ettiğim toplantıda İlhan Kesici, Cem Kozlu ve Turgut Yılmaz sen bu işten hiç anlamıyorsun kardeşim dedikleri Serdarı dinleselerdi...
iddia ediyorum, bugün Recep Tayyip Erdoğanın adını bile hatırlayan yoktu!
[img]http://onpunto.com//Blogs/serdardevrim/recep.jpg[/img]
Serdar Devrim, mayıs 2007[/align]