Ergenekon'un 12. dalgası geniş yankı buldu ancak dış basında hava bu kez değişikti.
Ergenekonun son operasyonu da diğerleri gibi dış basında yine geniş yankı buldu. Ancak bu kez dünya basınında hava değişikti. Daha önceki Türkiyenin kara geçmişini yavaş yavaş silmesi ya da Bağırsak temizliği gibi ifadelerin yerini Cadı avı ve İktidar savaşı yorumları aldı.
ERGENEKON davasında önceki gün gerçekleşen 12nci dalga dünya basınının da gündemine geldi. Fakat bu kez yorumlarda fark vardı. Daha öncekilerin aksine dış basında operasyon için olumlu ifadeler kullanılmaktan kaçınıldı ve cadı avı olarak görüldüğü yorumları yapıldı. İşte dış basında 12nci dalga...
Kapatma davasının rövanşı mı alınıyor
Reuters: Üniversite rektörleri ve hükümet karşıtı medya grubunun bir kadın yöneticisi göz altına alındı. Baskınlar Ergenekonun bir cadı avı olduğu suçlamalarını daha da artırdı. Doğan Grubu ile hükümet arasında aylar süren çekişmenin ardından 500 milyon dolarlık vergi cezası çıkmış, ardından ABD Dışişleri Bakanlığının da arasında bulunduğu kurumlar basın özgürlüğü kaygılarını dile getirmişti.
Şimdi de Ergenekon kapsamında Doğanın yöneticilerinden biri gözaltında. Yorumcular soruşturmanın AKPnin kapatılma davasının rövanşı olarak yürütüldüğünü belirtiyor, AKP ise bu iddiaları reddediyor. Ancak Ergenekon ve ortaya çıkan gerilim finans piyasalarını da istikrarsızlaştırıyor.
Ergenekon bir iktidar savaşı
CNN: Kökenleri siyasal İslamda olan AKP, 2003te seçimleri kazandıktan sonra, laik elitlerin elindeki devlet kurumlarıyla güç savaşına başladı. Ergenekon da bu güç savaşı kapsamında Başbakan Erdoğanın laik rakiplerine karşı yürüttüğü bir cadı avı olarak görülüyor.
Operasyon ülkedeki kaygıları artırıyor
Voice Of America (Amerikanın sesi): Türk polisi, darbe soruşturmasında laikleri gözaltına aldı. Hükümeti eleştiren ünlü kişilerin gözaltı alındığı dalgalar devam ettikçe kaygılar artıyor. Gözaltılar ve aramalar kökleri İslamda olan hükümeti devirmeye yönelik olduğu öne sürülen bir komploya ilişkin iki yıla yakın bir süre devam eden soruşturmanın bir parçası. Uzmanlar ise, davanın hükümetin taraftarları ile onu eleştirenler arasında derin kutuplaşmaya katkıda bulunduğunu söylüyor.
Amaç muhalefeti susturmak
Jerusalem Post: Hükümeti darbeyle indirme planlarına karşı başlatılan operasyon çerçevesinde, aralarında laiklik yanlısı Kanal B televizyonu ile iki laik sivil toplum örgütünün de bulunduğu binalara Türk polisi baskın düzenledi. Operasyonu eleştirenler, asıl amacın laik muhalifleri susturmak olduğunu savunuyor.
Cadı avı iki kez yaşandı
Cadı avı terimi Avrupada 1430-1780 yılları arasında çoğunluğu kadın, toplam 50 bin kişinin büyücü oldukları gerekçesiyle asılarak ve yakılarak öldürülmesiyle ortaya çıktı. Ancak bu terim yakın tarihte İkinci Dünya Savaşının ardından ABDde başlatılan komünist avını anlatmak için kullanılıyor.
ABDde cadı avı Wisconsin senatörü Joseph McCarthynin 9 Şubat 1950de elinde Komünist Partiye üye olduklarını iddia ettiği 205 kişinin listesi olduğunu söyleyerek kamuoyunun karşısına çıkmasıyla başladı. Ancak bu listedeki kimsenin suçu ispat edilemedi. Yüzlerce Amerikalı, komünist oldukları iddiasıyla işlerinden oldu, işkenceye uğradı, ülkeden kovuldu. Bu süreçte mağdur olanlar arasında Orson Wells, Bertolt Brecht, Charlie Chaplin, Arthur Miller gibi isimler de yer aldı.
DAHA ÖNCE NE DEMİŞLERDİ?
Bağırsak temizliği kara geçmişi silme
Reuters (25 Mart 2009): Türkiye darbelerle dolu kara geçmişini yavaş yavaş siliyor. Ergenekon bunun en önemli göstergelerinden biri. Ergenekon iddianamesi kesin bir şekilde kanıtlıyor ki ordu artık Türkiyede dokunulmazlar arasında değil. Türkiyede son dönemde daha önce akla bile getirilemeyecek işler oluyor.
De Standaard (1 Şubat 2009): Belçikanın önde gelen fikir gazetelerinden De Standaard, yayınladığı Türkiyede büyük temizlik başlıklı makalede, Türkiye, bağırsaklarını mı temizliyor? sorusunu yöneltmişti. Gazete Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyanın Farklı bir döneme girdik. Türkiyede temizlik yapılıyor. Polis sokaklardan bomba ve mermi topluyor. Kısa zaman öncesine kadar bunlara sahip olanlar ülkeyi idare ediyorlardı sözlerine de yer vermişti.
Daily Telegraph (20 Ekim 2008): Ergenekon örgütü, aralarında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve yazar Orhan Pamuk dahil birçok kişiye suikast planlıyordu. Örgüt, Türkiyede kaos ortamı oluşturmayı ve böylece ordunun hükümete müdahale etmesini sağlamayı amaçlıyordu. Türk ordusu zaten geçmişte dört hükümeti devirdi. Davayı izleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü de gelişmelerden memnun ve davayı alkışlıyor.
Kaynak