Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, ''Eğer biz ülkemizde hukuk devletini yaşatmak istiyorsak; bütün sorunlarına, sıkıntılarına rağmen kendimizi yargıya ve hukuka teslim etmek ve hukuku öne çıkartmak zorundayız'' dedi.
Özdemir Özok, Çanakkale Barosunca ''5 Nisan Avukatlar Günü'' nedeniyle Kolin Otel'de iki oturum halinde düzenlenen ''Anayasa'' panelinin ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genel durumu nedeniyle ''Avukatlar Günü''nü buruk şekilde kutladıklarını söyledi.
Özok, Türkiye'nin temel hedefinin hukuk birliği, hukuk devletinin ''olmazsa olmaz''ının da yargı bağımsızlığı olduğunun altını çizerek, ''Yargının bağımsız olmadığı, yargıçların güvenceli olmadığı bir hukuk devletini hukuk devleti olarak tanımlamamıza olanak yok. Yargının kurucu unsurlarından olan savunmanın da bağımsız, özgür ve teminatlı olmadığı bir hukuk devletinde özgür, bağımsız yargıdan söz etmeye olanak yoktur'' diye konuştu.
-ERGENEKON SORUŞTURMASI-
Özok, Ergenekon soruşturmasına da aynı anlayışla yaklaştıklarını ifade ederek, ülkedeki savcıların, yargıçların soruşturma aşamalarında bağımsız ve özgür çalışmaları için gerekli ortamın sağlanması mecburiyetinde olunduğunu kaydetti.
Ergenekon soruşturmasında usulde hatalar yapıldığını ileri süren Özok, ''Nitekim bu soruşturmayı götüren savcı arkadaşlarım bir usulsüzlük yapmışlarsa; Adalet Bakanlığı, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Teftiş Kurulu vardır ve hukuk içinde gereken yapılır. Hiç kimse bundan kuşku duymasın ki birinin yaptığı yanına kalır'' dedi.
TBB Başkanı Özdemir Özok, her iki olayda da soğukkanlılığın öne çıkarılması, soruşturmanın selameti ve kovuşturmanın sağlıklı bir şekilde hükme varması için herkesin bu olaya yardımcı olması gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti:
''Ama maalesef henüz daha avukatların ulaşamadığı belgeler köşe yazarlarının ellerinde havalarda uçuyor. Medya, her gün tıpkı Kırkpınar'daki baş pehlivanların öyküleri gibi bu ülkenin çok saygın köşe yazarı hakkında yazılar yazabiliyorlar. 2 dönem İstanbul Üniversitesi gibi çok önemli kültür hazinesinin rektörlüğünü yapmış bir değerli hoca hakkında ulu orta yazılar yazılıyor. Bunları kabul etmek mümkün değil.''
Özok, hukuku ve yargıyı her yerde korumak, yargı bağımsızlığının da her yerde yanında olmak mecburiyetinde olduklarına işaret etti.
Çanakkale Barosu Başkanı Tülay Ömercioğlu da kurum ve kuruluşlar arasında organizasyon eksikliği nedeniyle avukatların vekil sıfatıyla gördükleri işlerde mesleklerini yürütme olanaklarının zorlaştırıldığını savunarak, kamuda görevli hukukçuların ise hukukçu kimliğiyle algılanmadıklarını ileri sürdü.
- Kaynak -