Ermenistanı Rusyada yapılacak 2009 Eurovision şarkı yarışmasında System of A Down temsil edecek. Açıklamayı System of A Downın (SOAD) solisti Serj Tankyan yapmış. Şarkıda Ermeni soykırımı işlenecekmiş. Bunun dünyayı bilgilendirmek anlamında mükemmel bir fırsat olduğunu söylemiş.
1995 yılında Amerikada Alternatif metal grubu olarak kuruldu. Önce adları Soil idi. Sonra 1998 yılında bu ismi aldılar. 2002 yılında çıkardıkları Toxicity albümleri olay yarattı. Daha sonra Mezmerize ve Hypnotize geldi...
Ben bu albümleri dinledim. Hatta Toxcity albümünde Arto Tunçboyacıyan da çaldı. Grup şu elemanlardan kurulu: Serj Tankyan (vokal kavye), Daron Malakian (gitar geri vokal), John Dolmayan (davul perküsyon), Shavo Odadjian (bas)...
Grup üyeleri burada kökleri olan Ermeniler. Yani Anadoludan göç edenler. Ve acılar yaşıyanlar. Türkiyede rock radyolarında çalınması yasak gruplardan biri. Holy Mountains şarkısı aslında bir yerde onların ifadesi...
Bu şarkının sözlerinin bir bölümü:
Onların akıldan çıkmayan soğukkanlılıklarını hissedebiliyor musun?
Yalancı katil şeytan Aras Nehrine geri dön...
Grubun solisti Tankyan, Türkiyede Billboard dergisini bir demeç verdi. Holy Mountains Ermeni soykırımında ölen kurbanlar anısına saygı amacıyla yapılmış. İki ay önce ölen dedem kurtulanlardan biri diyor söyleşide Tankyan. Kayseride Efkerede doğmuş ... Çok acılar yaşamış. Ermenilere yardım eden Türklerden de bahsetmiş dedesi... Ama sözler pek de iyi niyetli denilemez, hayli tahrik edici. E ne de olsa rock. Tankyan tehditler aldığını da söylüyor söyleşide. Türkiyede basında kendileri aleyhine yalan haberlerin yapıldığını da iddia ediyor. Biletlerinde Türkleri aşağalıyıcı hakaret içeren ifadelerin yer almadığını, Holy Mountains şarkısında Türkleri küçük düşürücü klipler yapmadıklarını, hatta bunun için klip bile çekmediklerini söylüyor...
Türkiyedeki hayranlarına bunu anladıkları için teşekkür ediyor. Ve Türkiyede konser vermek istediklerini söylüyor. Tabii çelişkiler var, acılar var..
Kaynak