Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Türkiye’nin "özür dilemesi" gerektiğini öne sürdü. Dink cinayetinin ilişkilerin iyileşmesinde bir etkisi olacağını sanmadığını söyleyen Koçaryan, "Sorun daha derindir ve kaynağı Türk halkının tarihindedir. Özür dilemek imparatorluklara her zaman zor gelir" ifadesini kullandı.
Fransa’yı ziyaret eden Koçaryan, Le Figaro gazetesi ile yaptığı söyleşide Türkiye’nin Ermenilerden "özür dilemesi" gerektiğini savundu. "Ermeni soykırımıönı tanıdığı için Fransa’ya minnettar olduklarını ifade eden Koçaryan, "soykırımı" reddini cezalandıran yasa tasarısını kastederek bunun ötesine gitme girişimlerinin bulunduğunu ancak bunun Fransa’nın iç siyasi bir işi olduğunu söyledi.
Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesi şansına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Koçaryan, şöyle dedi:
"Farklı görüşler var ancak ben bu cinayet, başlangıçtaki şok geçtikten sonra etkisi olmayacağını düşünüyorum. Sorun daha derindir ve kaynağı Türk halkının tarihindedir. Özür dilemek, imparatorluklara her zaman zor gelir ve bu, Doğulu bir İmparatorluk söz konusu olunca daha da geçerli.ö
ÖNKOŞULSUZ DİPLOMATİK İLİŞKİLER KURULSUN
Robert Koçaryan, "Ermenistan, neden tarihçilerden oluşan karma bir komisyonun kurulmasını reddediyor?" sorusu üzerine de şöyle konuştu:
"İkili ilişkilerin normalleşmesi, tarihçileri değil, hükümetleri ilgilendiriyor. Bunun nedeniyle bizler, Türkiye ile ön koşulsuz diplomatik ilişkileri ve tüm sorunları görüşecek hükümetlerarası bir komisyon kurmaya ve en hassas sorunlar dahil, tüm sorunları görüşmeye hazırız.ö Avrupa’da bazı ülkelerin aralarında da tarihi veya toprak sorunlarının olduğunu, bunun da sınırlarının açık olması veya normal ilişkileri kurmalarını engellemediğini belirten Koçaryan, "Buradaki gerçek sorun budur: Ankara’daki yetkililer tüm ikili sorunlara çözüm bulmak üzere hükümetlerarası bir komisyonun kurulmasını neden reddediyorlar?" diye konuştu.
Ermenistan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de AB üyeliğinin Türkiye’nin açılması, azınlıklar konusunda daha hoşgörülü olması anlamına geleceğini belirterek Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi.
KARABAĞ BAĞIMSIZ AZERBAYCAN’IN BİR PARÇASI DEĞİL
Buna karşın Koçaryan, üyelik müzakerelerinin Türkiye’nin komşu ülke ile sınırlarının kapalı tutulduğu sürece veya Kıbrıs sorunu çözülmeden başlatılmasına karşı olduklarını da söyledi.
Robert Koçaryan, Yukarı Karabağ sorununa ilişkin olarak da "Tüm halkların bağımsızlığı hakkı olduğu"nu savunarak "Yukarı Karabağ, Sovyetler Birliği çöktüğünde bağımsızlığa kavuştuğu için Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünden söz etmek saçmadır. Hiçbir zaman bağımsız Azerbaycan’ın bir parçası olmadı" iddiasında bulundu.