"Operasyon bir ikiyüzlülüğü ortaya çıkardı" NURAN YILDIZ
İletişimci olarak baktığım zaman iki önemli şey görüyorum. Bunlardan bir tanesi çok başarılı bir strateji hayata geçirilmiş durumda. Ve başarılı bir şekilde sahneye kondu. İkincisi ne savcılıktan ne emniyetten ne de hükümetten bir açıklama var. Bir bilgiye bakılmaksızın olup bitenler incelenerek birtakım çıkarımlarda bulunuyor.
Bir başka önemli konu dezonfarmosyon. "Darbe olacak" diye belirli bir grubun pompaladığı konu var. Bu şüpheye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri yüzlerce açıklama yapmaktan yorulmuş olmalı.
Son operasyona baktığımız zaman gözaltına alınan kişilerin neleri temsil ettikleri önemli. Mesela askerler, çok sevilen iki tane komutan. Sinan Aygün gibi sevilen isimlerden biri. Bir de Mustafa Balbay gibi medya grubunun temsilcisi. Bir önceki operasyonu hatırlarsanız, orada da üniversiteden vardı, siyasi parti lideri vardı ve yine medyadan bir isim vardı. Muhalif grupların temsilcelirinin olması çok daha önemli. Bu isimlerin temsil ettikleri kurumlar muhalif söylemleriyle bilinen, alınan kararlara muhalefet eden kurumların birer üyeleri.
Bu sürecin bazı gerçekleri ortaya çıkardığını da düşünüyorum. Bir ikiyüzlülüğün ortaya çıktığını gösterdi. Bir kısım köşe yazarları sürekli insan haklarından söz ettiler. Ama bugün ben özellikle takip ettim hiçbiri Ergenekon Operasyonu nedeniyle gözaltına alınan ve şu ana kadar herhangi bir karar verilmemiş olan insanların haklarıyla ilgili hiç konuşmadılar. Bugün o insanlar için iki emekli generalin gözaltına alınmış olması Türkiyeyi biraz daha demokratik yapmış olmalı onlar için.
Çok daha önemli bir başka şey de cehaletin ortaya çıkması. O da şu: Bu olayın zamanlaması. Tamam, bir tarafından baktığınızda kapatma davasına ilişkin mütalaanın verildiği güne denk geliyor olması gündemde. Ama bunu Başbakanın Org. Başbuğla görüşmesine bağlayanlar var. Çok önemli isimlerin bu yanlışa düştüklerini görüyorum.
kaynak:
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=8 ... 2008/07/02Genelkurmay Başkanlığından Ergenekon açıklaması
"Askeri lojmanlardaki arama savcı katılımıyla asker tarafından yapıldı"
02.07.2008 11:37
Genelkurmay Başkanlığından beklenen Ergenekon açıklaması geldi. Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada askeri lojmanlarda yapılan aramanın savcı katılımıyla asker tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.
"1. Bir süredir yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında, 01 Temmuz 2008 günü, içlerinde üst rütbeli emekli askerlerin de bulunduğu bazı şahıslar adli makamlarca gözaltına alınmış ve bu şahıslara ait ev ve işyerlerinde aramalar yapılmıştır.
2. İcra edilen arama ve gözaltı uygulamalarının bir kısmı, askeri mahallerde bulunan lojman ve sosyal tesislerde vuku bulmuştur.
3. Uygulamalardan sonra bazı basın ve yayın organlarındaki haberlerde, Bu uygulamaların Genelkurmay Başkanlığının bilgi ve izniyle yapıldığı şeklinde yorumlara yer verilmiştir.
4. Aramalar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 119uncu maddesi 5inci fıkrasındaki Askeri mahallerde yapılacak arama, Cumhuriyet savcısının istem ve katılımıyla askeri makamlar tarafından yerine getirilir hükmüne istinaden yapılmıştır."
kaynak:
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=8 ... 2008/07/02
Halkın her dediği demokrasinin gerekleri olarak kabul edilirse bu bir çoğunluk diktatörlüğü yaratabilir. Demokrasinin sınırlarını halk belirlemez, demokrasinin temel ilkeleri belirler.
Prof. DR. AHMET TANER KIŞLALI