Erdoğanın özel kalem müdürlüğünden altı ay önce istifa eden Hikmet Bulduk, Örtülü ödenek, özel kalem müdürlüğünün yetkisinde değil. Örtülü ödeneğin kendi sorumlusu vardır dedi. O halde Başbakan yanlış mı biliyor sorusuna da Bulduk, Ben Başbakanın bu konuları çok iyi bildiğini biliyorum. Eğer Başbakanımız bu örtülü ödenek diyorsa, örtülü ödenektir. Ama bu özel kalem müdürlüğünün dışındadır yanıtını verdi.
Başbakan Tayyip Erdoğanın, yaklaşık 5 yıl Özel Kalem Müdürlüğnü yapan, geçen ocak ayında görevinden istifa eden Hikmet Bulduk, özel kalem müdürlüğü bütçesinin 31 milyon YTLden 290 milyon YTLye artışıyla ilgili Başbakanın yaptığı Harcamaların yüzde 90ı örtülü ödenektir açıklamasını yalanladı.
Erdoğana en yakın isimlerden biri olarak bilinen ve Erdoğanın Belediye Başkanlığı döneminde belediyeye bağlı Belturun genel müdürlüğünü de yapan Başbakanlık Özel Kalemin eski müdürü Bulduk, Cumhuriyetin konuya ilişkin sorularını yanıtladı:
-C- Ankarada oturduğunuz dubleks dairenin kirasının 2 bin 500 dolar olduğu, İstanbulda Çengelköyde üç katlı villa aldığınız, iki sürekli hizmetlinizin bulunduğu, Hırvatistan maçına gittiğiniz konuşuluyor...
-B- Ev sahibim eski tanıdığım olduğu için üçte biri fiyata tutmuştum. Daha ben İstanbulda oturmuyorum. Temizliğe gelen birisi vardı, ama iki hizmetli nerede... Hırvatistan maçına da Buderus firması götürdü.
-C- Harcamalarınız gelirlerinizi geçince, bir de özel kalem müdürlüğünün bütçesinin katlanması şimdi gündemde, siz de görevden istifa ettiniz... Şüphe doğurdu.
-B- Ben gündemi tam olarak takip etmiyorum. Özel Kalem Müdürlüğnün Maliye Bakanlığından onaylı bütçesi vardır. Kanunen özel kalem müdürünün kendisinin ayrıca bir harcama yapmasına olanak yoktur. Ama örtülü ödenekle ilgili harcamalar soruluyorsa, örtülü ödenek tamamen özel kalem müdürlüğünün dışında bir şeydir.
-C- Başbakan Harcamalar örtülü ödenekten dedi.
-B- Örtülü ödenek özel kalem müdürlüğünün yetkisinde değil. Örtülü ödeneğin kendi sorumlusu vardır.
-C- 290 milyonluk harcamanın yüzde 90ı örtülü ödenekten yapıldı dedi.
-B- Ben bilmiyorum onları. Bizim bütçemizden yapılan harcamalar yasal olarak yapıldı. Ama konu örtülü ödenekle ilgili bir şeyse ben onu bilmiyorum.
-C- Özel Kalem bütçesi niçin 9 kat arttı? Sonuçta sizin başında olduğunuz dönem...
-B- 2 yıl önce 5 tane devlet başkanı gelmiştir, şimdi 20 gelmiştir ya da siz 30 ülkeye çıkmışsınızdır.
-C- Ama siz de ayrılınca acaba bir şaibe mi var diye düşünülüyor?
-B- Ben özel sebeplerle ayrıldım.
-C- Ama Başbakan da örtülü ödenek deyince, acaba başka bir şey mi var? Yoksa Başbakan böyle deyince, ya bilmiyor...
-B- Ben Başbakanın bu konuları çok iyi bildiğini biliyorum. Eğer Başbakanımız bu örtülü ödenek diyorsa, örtülü ödenektir. Ama bu özel kalem müdürlüğünün dışındadır.
-C- Sonuçta 31den 290a çıktı ama siz bu artışın neden olduğunu bilmiyorsunuz. Siz bunun başında değil miydiniz?
-B- Ben tabii ki özel kalem müdürü olarak yapılan harcamaların tamamını, ayrıntısını bilemem, araştırıp söylemem lazım. Ama devletin kayıtlarında özel kalem müdürlüğünden bahsediyorum, örtülü ödenekten değil, yapılan harcamaların hepsinin kayıtları vardır. Şunu biliyorum, 2007de daha önce başka bütçelerden yapılan harcamalar da özel kalem müdürlüğü altına eklendi.
Cumhuriyet
27 Haziran 2008