Evrim: Yararlı değişinimler (mutasyonlar)

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Evrim: Yararlı değişinimler (mutasyonlar)

İletigönderen yalgin » Cum Şub 26, 2010 16:35

Sayın Güncel Meydan üyeleri,

Bendeniz gelişimsel sinirbilim alanında doktora yapmakta olan bir hekimim. Bir süredir yazışmalığınızı (forumunuzu) izliyorum. Sizleri evrim konulu bir yazımdan haberdar etmek istedim. Bu yazıda, evrim konusunda yanlış anlaşılan bir konuya, değişinimlere (mutasyonlara) değiniyorum. Özetini aiağıda okuyabilir, bağlantıyı izleyerek yazının tümüne ulaşabilirsiniz. İlginizi çekeceğini umar, saygılarımı sunarım.

:arrow: Yararlı değişinimler (mutasyonlar)
Değişinimler (mutasyonlar), canlılardaki çeşitliliğin ana kaynağıdır. Bir gendeki değişinim, canlının bulunduğu ortamda yaşama ve çoğalma şansını artırıyorsa sonraki nesillerde daha çok canlıya geçerek o genin topluluktaki sayısını artırır. Bulunduğu canlının çoğalma şansını azaltan değişinimler ise daha az canlıya geçtikleri için ayıklanırlar. Yararlı değişinimlerin birikmesi, zararlı olanların ayıklanması sayesinde, bulundukları ortama daha iyi ayak uydurmuş canlılar gelişir.

Değişinim denince akla önce zararlı etkiler gelse de birçok yararlı değişinim vardır ve oluşmaktadır. Bu yazıda önce bilim adamlarınca incelenmiş yararlı değişinim örneklerinden dördünü aktarıyor, ardından değişinimlerin moleküler temeli hakkında bilgi veriyorum.
Kullanıcı küçük betizi
yalgin
Üye
Üye

İletiler: 7

Re: Evrim: Yararlı değişinimler (mutasyonlar)

İletigönderen yalgin » Pzt Haz 07, 2010 0:53

:arrow: Yararlı mutasyonlara yepyeni bir örnek
Bu haftaki Science dergisinde yararlı mutasyonlara yeni bir örnek yayınlandı. California Teknoloji Enstitüsü'nden -Nobel ödüllü- Prof. David Baltimore ve ekibi, domuz gribi virüsünün yayılmasını sağlayan bir mutasyonu tanımladı.
Kullanıcı küçük betizi
yalgin
Üye
Üye

İletiler: 7

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 9 konuk

x