Eyalet için son tarih: 2023
RP İl Başkanlığı yaparken ‘eyalet’ fikrini ortaya atan Başbakan Erdoğan, partili milletvekilleriyle yaptığı toplantıda tarih de verdi: 2023’te konuşulabilir.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Refah Partisi İl Başkanı iken hayalini kurduğu eyalet sistemini yeniden dillendirmeye başladı. Partisinin Akdeniz bölgesi milletvekillerini toplayarak İmralı sürecini anlatan Erdoğan, Cumhuriyet’in 100. yılını kastederek, “2023’te eyalet sistemi konuşulabilir” dedi. Erdoğan, eyalet sisteminin bölünme sorunu yaratmayacağını belirtirken Osmanlı örneğini verip, 2023’te kendisinin işbaşında olması durumunda bunun hayata geçirilebileceğini söyledi. Büyükşehir Belediye Yasası’nın önemine vurgu yapan Erdoğan, “Büyükşehirler yasasıyla eyalet sisteminin getirildiğini söylüyorlar. Bilmeden eleştiriyorlar. Güçlü devletler bunlardan korkmaz. Güçlü devletlerde sorun olmaz. Osmanlı’da eyalet sistemi vardı. 2023’te işin başında olursam bunu düşünür, tartışır ve konuşurum” diye konuştu.
Hayali gerçek oluyor
Erdoğan 1991’de RP İstanbul İl Başkanı’yken şimdiki AKP Milletvekili Mehmet Metiner’e Kürt raporu hazırlatmış, PKK’nın çözümü için Osmanlı’daki eyalet sisteminin şart olduğunu ise ilk kez 1993’te dile getirmişti. Erdoğan, başkanlık hayalini açıklarken, “Eyalet sistemi gerekmiyor mu” sorusuna “Elbette, yoksa altı kaval üstü şişhane olur” demişti. 57. hükümetin ABD darbesi ile işbaşına getirilen AKP’ye verilen öncelikli görevlerden biri de üniter yapıyı değiştirip, eyalet sisteminin alt yapısının hazırlanmasıydı. Yıllar önce Süleyman Demirel, Kenan Evren ve Turgut Özal tarafından dillendirilmişti. Evren, “Bavyera’da üç bayrak çekmişler. Biri Türk, öteki Alman bayrağıydı. Bu üçüncüsü ne bayrağı diye sordum. ’Burası Bavyera eyaleti, onun bayrağı’dediler. Birçok ülkede bu var. Bizde niye olmasın” demişti.
BDP de destekliyor
Eyalet sistemi projenin finansörlüğünü AB üstlenirken, bazı merkezlerde istinaf mahkemeleride kuruldu. Eyaletlerde görev yapacak hakim, savcı ve diğer kamu görevlileri, ABD’de staja gönderildi. Son olarak Meclis’ten çıkarılan Büyükşehir Belediyesi Yasası’yla eyalet sisteminin son halkası da tamamlanmış oldu. Erdoğan’ın önce hayalini kurup, sonra hayata geçirmek için üzerinde çalıştığı eyalet sistemine BDP’den de destek gelmiş, Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bir adım daha ileri giderek eyalet sistemini diğer bölgeler için de istemişlerdi.
Evren, ABD’den etkilenmiş olabilir
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ortaya atıp, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın uygulamaya çalıştığı ve bugün de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devam ettirdiği eyalet açılımını ortaya atmasını şöyle yorumladı: “Sözde Kürt sorununun çözümü ile ilgili değişik zamanlarda değişik girişimler oldu. ABD’nin Türkiye’nin Kürtleri ile olan ilgisi çok eski. Evren’e gelirsek, o zaman bir general o günkü şartlarda bu konuda bir inceleme yapmıştı. Tabii ki bu Genelkurmay’ın resmi görüşü değildi. Bunu Evren’e sunmuşlardı. Evren de çareyi eyalet sisteminde görmüş, bunu tartışmaya açmış olabilir. Kenan Evren’den sonra Turgut Özal da ortaya attı. Bunların hepsi ABD’nin empoze ettiği çözüm tarzları. Eyalet sistemi, Amerika’nın Türkiye için belirlediği bir yapı. Amerika ve İsrail Kürtler’le zaten çok eskiden beri yakından ilgili. Çünkü, Kürtlerin üzerinden Orta Doğu’da önemli çıkarları var. Orta Doğu yeniden dizayn edilirken Kürtler de burada gelecekle ilgili planlarını ABD ve İsrail’in desteği ile realize etmeye çalışıyorlar.”
YENİÇAĞ, 29 Mart 2013