Amerikan Konsolosluğu'nun akıl almaz vize uygulaması. Gülen'e gitmeyene vize yok!
26 yaşındaki E.A., New Yorka turistik amaçlı gitmek için ABD İstanbul Konsolosluğuna vize başvurusunda bulundu. Vizeyi verecek yetkili kendisine Fethullah Güleni tanıyor musun? Kendisiyle görüşecek misin? sorularını sordu. Hayır cevabını aldığında ise vize başvurusu reddedildi.
ABD İstanbul Konsolosluğuna vize için yapılan bir başvuru, ilginç bir durumu ortaya çıkardı. ABDli yetkili vize için başvuran kişiye Fethullah Güleni tanıyor musunuz?, ABDye gidince görüşecek misiniz sorusu yöneltti...
Evet, bu olay bir şirketin bilgi işlem departmanında IT uzmanı olan çalışan 26 yaşındaki E.A.nın başından geçti. Bir ay önce ABDye gitmeye karar veren A., yaşadıklarını sanki bir şaka gibi diyerek şöyle anlatıyor:
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle uçak fiyatları da otel fiyatları da çok düştü. Yıllardır ABDye gitmeyi hayal ediyordum ve bu fırsatı değerlendirmek istedim. Ve 20- 24 Ocak tarihleri arasında New Yorka gitme planı yaptım. Önce şirketime başvurdum ve ABD Konsolosluğundan istenen evrakları toparladım. Arabamın ruhsat fotokopisi, çalıştığıma dair belge, kredi kartı bilgilerim, ailemin üzerine evlerin tapusu gibi bir çok belgeyi hazırladım. Daha sonra pin numarası için İş Bankasına 20 dolar, Fortis Banka da 131 dolar vize ücreti yatırdım ve şirketim üzerinden 19 Aralık saat 11:00e randevu aldım. Randevu saatinden 45 dakika önce de konsoloslukta hazır bulundum. İlk girişte bana iki numara verildi. Ardından pasaport, form ve yatırdığım para makbuzlarını bu numalardan biriyle birlikte benden aldılar. Bana Siz oturun biz sizi çağıracağız dediler. Ardından beni çağırarak parmak izimi aldılar. Yaklaşık 45 dakikalık bir beklemeden sonra beni vize işlemlerini yapacak görevli çağırdı.
ABD İstanbul Konsolosluğunda ABDli yetkili ile Türkçe konuştuğunu anlatan A., aralarındaki diyaloğu bütün ayrıntılarıyla şöyle aktardı:
ABDli yetkili: Ne kadar süredir çalışıyorsunuz?
A.: 3 yıldır çalışıyorum.
ABDli yetkili: Daha önceden yurtdışına çıktınız mı?
A.: İngiltere ve Almanyaya gittim.
ABDli yetkili: Nerede kalacaksın?
A.: Otelde kalacağım. Uçak ve otel bilgilerim dosyamda.
ABDli yetkili: İngilizce biliyor musunuz?
A.: İdare edebileceğim kadar.
ABDli yetkili: İngilizce olmadan nereleri gezebilirsin ki?
A.: Otelime yakın olan her yeri gezmeyi planlıyorum.
E.A. bu konuşmanın ardından ABDli yetkilinin cam üzerine yapıştırılmış not kağıtlarından birini aldığını ve üzerinde Fethullah Gülen yazdığını söyledi. Daha sonra ABDli yetkilinin bu yazıyı kendisine göseterdiğini belirtti. Aralarında geçen konuşmayı ise şöyle anlattı:
ABDli yetkili: Bu kişiyi tanıyor musunuz? ABDye gittiğinizde bu kişiyle görüşecek misiniz?
A.: İsmen tanıyorum ama kişisel tanışıklığım yok. Ayrıca kendisiyle de görüşmeyeceğim.
ABDli yetkili: Orta parmağınızı parmak izi makinasına dokundurun. (Dokunduruyor)
ABDli yetkili: Başvurunuz red edildi.
A.: Neden!!!
ABDli yetkili: ABDye gitmeye müsait değilsiniz.
A.: Neden!!!
ABDli yetkili: Açıklama yapmıyoruz.
Muhabbet olsun diye...
Bu durumu anlayamayan A., hemen Ankara ABD Başkonsolosluğunu aradı. Yetkili bir kişiyle görüştüğünü söyleyen A., yaşadıklarını anlattı: Beni Konsolosun asistanına aktardılar. Durumu anlattım, başvurumu sistemde inceledi. Dosyamı incelerken yetkiliye Fethullah Gülen sorusu sorulduğunu söyledim. Bunun üzerine bana Sistemde böyle bir soru sorulduğuna dair bilgi yok. Ancak yetkili muhabbet olsun diye sormuştur dedi. Daha sonra ise bir açıklama yapmadı ve sadece Başvurunuz uygun görülmemiş demekle yetindi.
Altı aydır aynı uygulama var
ABDnin vize görüşmelerinde Fethullah Gülen sorusunu aylardır sorduğu ve rutin bir uygulama olduğu iddia edildi. İsim vermeden konuşan bir üst düzey turizm acentesi yöneticisi, Fethullah Gülen sorusunun altı aydan beri Amerikan konsolosluğunda vize almaya gelenlere sorulduğunu öne sürdü. İşlerinin etkilenmemesi için ismini gizli tutan a cente yöneticisi, şirketi aracılığıyla Amerikaya gitmek isteyen İstanbullu bir ailenin başından geçenleri şöyle anlattı:
Kadının annesinin Green Cardı vardı ve ABDde yaşıyor. Ağabeyi de oturum izni ve çalışma izni var ve yıllardır orada ikamet ediyor. Geçen ağustos ayında tatil amaçlı iki çocuklarıyla birlikte gitmek istediler. Kadın çocuklarıyla birlikte daha önceden gidecek. Eşi ise belli bir süre sonra işlerini bitirerek onlara katılacaktı. Ağustos ayı başında Vize almak için İstanbuldaki Amerikan konsolosluğuna başvurdu. Vize görüşmesine Afrika kökenli bir Amerikalı girdi. Görevli, kadına nereye gitmek istediğini ve ne amaçlı gitmek istediğini sordu. Kadın annesinin ve ağabeyinin Washingtonda yaşadığını ve onların yanına tatile gitmek istediğini söyledi. Kocasının da işlerini bitirerek daha sonra kendilerine katılacağını ifade etti. Vize görevlisi kadına Fethullah Güleni görmeye mi gidiyorsunuz diye sordu. Neye uğradığını şaşıran kadın Hayır biz sadece tatile gidiyoruz cevabını verdi. Bu sefer Amerikalı yetkili, Kocan Amerikaya gelince mi Fethullah Güleni görmeye gideceksiniz diye üstelemiş. Kadın da Bakın deminden beri ısrarla bunu soruyorsunuz ama benim Fethullah Gülenle hiçbir işim olmaz. Kendisini sadece basından tanırım ve hiç bir şekilde onunla bağlantıya girmek veya görüşmek istemem. Bu sorularla sadece benim rahatsız olmama sebep oluyorsunuz diye cevap vermiş. Görevlisi de bu sözlerden sonra görüşmeyi sonlandırarak kadına ve ailesinin diğer üyelerine ABDye girmeleri için gerekli olan vizeyi onayladı.