Flaş gelişme ! DYP ve Anavatan birleşiyor

Genel & Güncel Konular

Flaş gelişme ! DYP ve Anavatan birleşiyor

İletigönderen MedceziR » Sal Nis 17, 2007 17:52

Ankara kulislerinde yaşanan flörtü Taha Akyol yazdı...

İşte Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol'un Milliyet gazetesindeki köşe yazısı:

DYP ve ANAP birleşiyor

EVET, nihayet birleşme noktasına geldiler. En baştan bunu olumlu bulduğumu belirteyim.

Cumartesi günü yapılan "Cumhuriyet mitingi" muazzam kalabalığıyla ve 'zinde' ruhuyla göstermiştir ki vatandaşların büyük bir kesimi cumhuriyetin tehlikede olduğuna inanıyor, mücadeleye de hazır.

Vatandaşların başka bir büyük kesimi de, "demokrasi mitingi" yaparak büyük kalabalıkları toplayabilir; böyle bir şey elbette bu aşamada çok yanlış olur, kutuplaşmayı artırır.

Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da birbirlerine karşı büyük mitinglerin yapılması mümkün ve çok tehlikelidir! Marifet ve sorumluluk karşıt mitingler yapabilecek büyük kitleleri militanlaştırmak değil, aksine, birlikte yaşamayı mümkün kılacak ortak değerleri, soğukkanlı tutumları geliştirmektir.

Bu açıdan, CHP'nin gerçek bir çağdaş sosyal demokrat partiye dönüşmesi, AKP'nin de daha merkeze gelmesi lazımdır.

Üçüncü bir imkân daha var: Çatışabilir iki blok arasında gerilimi değil uyumu sağlayacak 'üçüncü' bir seçeneğin oluşması... DYP-ANAP birleşmesi bunu sağlayabilir.

Birleşik Demokrat Parti
ANAP kurmayları hazırladıkları birleşme projesini DYP'ye gönderdiler. Projenin temel unsurları şöyle:

DYP süratle olağanüstü kongreye gidecek, adını "Birleşik Demokrat Parti" olarak değiştirecek. Menderes'i çağrıştıran bu isim iki tarafça da benimsendi. DYP'nin adı BDP olacak ama hükmi şahsiyeti değişmeyeceği için, Hazine yardımı alabilecek.

DYP'nin oy oranı yüksek olduğu için, Mehmet Ağar'ın genel başkanlığı devam edecek. Olağanüstü kongrede BDP'nin yönetimi DYP ve ANAP'tan isimlerle oluşturulacak. Böylece 'tepede' kaynaşma gerçekleşecek.. Peki iller, ilçeler düzeyinde? O uzun iş, şimdi değil, seçimlerden sonra.

Seçimlerde her iki parti güçlü olduğu ilde önceliği almak üzere, adaylar 'bir senden, bir benden' usulüyle tespit edilecek. Bu formülde zorluklar çıkabilir ama iki tarafta da birleşme iradesi güçlü olduğu için, zorlukları aşabilirler; aşmalılar da.

Birleşme ortak bir bildiriyle açıklanacak, ayrıca 'ortak hükümet programı' hazırlanacak. Bildiride ve hükümet programında milli irade, sivil demokrasi, piyasa ekonomisi gibi değerler vurgulanacak; Menderes ve Özal'a atıfta bulunulacak.

DYP inceliyor, prensipte evet diyor, detayda müzakereler olabilir.

Oy tabanı?

Siyasi birleşmelerde aritmetik geçerli değildir. DYP'nin yaklaşık yüzde 10'u ile ANAP'ın yüzde 5'i toplam yüzde 15'i bulmayabilir! CHP-SHP birleşmesi oy kaybı bile getirmişti!

Ama sinerji ve 'siyasi kimlik' yaratabilirlerse oylarını artırmaları bile mümkündür. Basit bir seçim ittifakı ya da katılım değil, Menderes-Özal çizgisinde yeni bir terkip ortaya koyabilirlerse taban kazanabilirler.

Nasıl bir taban?

CHP'nin oylarının artacağını, AKP'nin oylarının azalacağını sanmıyorum. Ama Türkiye'de bir kitle var ki sivil özgürlükler, demokrasi, piyasa ekonomisi ve dışa açılma gibi politikalara önem veriyorlar; devletçi gözüken CHP'ye gidemiyorlar. Ama bu politikaları benimseyen AKP'yi de fazla muhafazakâr buluyorlar.

BDP mevcut oy tabanına bu kitleyi ekleyebilirse gerilimleri gideren, demokrasiyi güçlendiren etkin bir siyasi aktör olabilir; olmalıdır da.

Milliyet
Taha AKYOL
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen Çetin Taş » Sal Nis 17, 2007 18:05

Ayrı oldukları kabahat zaten.Ha Ali Veli,ha Veli Ali.
O hesap.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen HunTürK » Sal Nis 17, 2007 18:18

hmm bir işe yaramaz bize tavrı net partiler lazım,amerikan karşıtı partiler lazım,DYPde ve ANAPda bunlar yok
"Türküz,Türkçüyüz,Atatürkçüyüz"
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletiler: 134

İletigönderen MedceziR » Sal Nis 17, 2007 18:26

amerikan karşıtı partiler lazım

HunTürK, kardeş böyle bi parti görürsen bana da haber ver. . .
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen HunTürK » Sal Nis 17, 2007 18:31

MedceziR yazdı:
amerikan karşıtı partiler lazım

HunTürK, kardeş böyle bi parti görürsen bana da haber ver. . .

ağa ne yazıkki öyle bir parti yok sayılır olsada zaten ABD vurur onları
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletigönderen Çetin Taş » Sal Nis 17, 2007 19:11

Öyle bir parti var arkadaşlar ama söyledim mi başka anlaşılır.İyisi mi boşverin.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletigönderen MedceziR » Sal Nis 17, 2007 19:52

Çetin abi, sözünü ettiğin bu parti eskiden özelden bana söylediğin parti mi?

Bencede söyleme, dediğin gibi boşverelim :mrgreen:
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen HunTürK » Sal Nis 17, 2007 20:07

Çetin Taş, abi komunist partileri kastediyosan evet onlar amerikan karşıtı biliyorum ama dediğin gibi yanlış anlaşılmadan ziyade bir komunist partinin iktidar olabileceğini hiç düşünmüyorum :wink:
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletigönderen Çetin Taş » Sal Nis 17, 2007 21:00

Medcezir kardeşim,vallahi sana özelden söylemişmiydim hatırlamıyorum ama söylemişsem odur.Vallahi gülsen de,gülmesen de gerçek anlamda Amerikan karşıtı olan iki partiden biridir.Bir diğeri de(ilginçtir)Haydar Baş'ın BTP'sidir.Bunun dışındaki tüm partiler ABcidir,ABDcidir.Yani MHP,CHP,DSP,ANAP,DYP,ÖDP,TKP,SHP,(tabi ki)AKP,GP ve tüm diğer partiler.Bir tanesi de çıkıp "Biz AB'ye girmek istemiyoruz"dememiştir,demez.Bir tanesi de çıkıp,"Biz ABD ile müttefiklikten memnun değiliz,iktidara gelirsek ABD ile müttefiklik ilişkisinden vazgeçeceğiz"demez.Bir tanesi de,"biz iktidara gelirsek ABD'nin istekleri değil,bizim isteklerimiz yönetimde olacak demez".Falanca parti gider,filanca parti gelir.Her birisi iktida olduğunu öğrenince kesinlikle ilk yurtdışı ziyaretini ABD'ye yapar.Seçimlerden hemen önceye denk getirecek şekilde de bir ABD ziyareti mutlaka vardır(Bakın bakalım Tayyip efendinin programına,önümüzdeki 3-4 ay içinde ABD ziyareti var mı,yok mu :wink: ).Yalan mı Medcezir?

Huntürk kardeşim,komünist tek bir parti var,o da TKP ve onların sadece adında geçiyor Türkiye,başka hiçbir yerlerinde değil.Dolayısıyla onların Amerikan karşıtlığı hikayedir. :twisted:
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletigönderen Batuhan Önder » Sal Nis 17, 2007 21:15

Ha ayrı ha birleşik sonuçta iki türlü gene iktiadara gelemeyecekler. Bunlar boş işler. Artık Türk halkı biliyor herşeyi. Turgut Özal son çareleriydi.
Resim

Lütfen özel mesaj yolu ile yardım istemeyiniz. Sitemizde konu açıp yardım isteyerek aynı sorunu yaşayan binlerce kişiyede bir anlamda yardımcı olabilirsiniz.
Kullanıcı küçük betizi
Batuhan Önder
Üye
Üye

İletiler: 213

İletigönderen MedceziR » Sal Nis 17, 2007 21:23

Çetin abi bu konuda sana tamamen katılıyorum..

Sanki bizim anayasamızda öyle bi madde varmış gibi, bütün yöneticiler iktidara gelmeden (tabi geldikten sonrada) ABD'ye gidiyorlar, Sanki b.k var. . .
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen HunTürK » Sal Nis 17, 2007 21:32

Çetin Taş, hmm doğru diyosun abi bugün komunist görüşlü bir abiyle sohbet ettim bana komunistlerin ABD tamamen karşı olduklarınu demişti ama sözde kalıyo sanırım senin dediğin gibi onun dışında ne AB nede ABD TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletigönderen Çetin Taş » Sal Nis 17, 2007 21:37

ne AB nede ABD TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE

Helal be Huntürk.Bu sözler rep haketti.
Medcezir kardeşim.Eyvallah.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletigönderen Pisagor » Sal Nis 17, 2007 22:13

Genç Parti kimle birleşirse birleşsin eğer birleştiği partinin oy potansiyeli varsa bile GP ile birleşmesinden bu oy düşer.Malum adı bir kere çıkmış.

Ancak ANAP ve DYP birleşmesi ancak oyların artmasına neden olur.Hem geçmişleri hemde liderlerin pasif ile akitf arasında kalan tutumları.Hele birde gelip milleti kalbinden vurup ,DP gibi efsaneleşmiş partiyi çağrıştıran ad kullanmasıda cabası olur(Zaten Mehmet Ağar kendilerinin doğuştan DP olduklarını ve DP'li öleceklerini söylemişti.Şimdi daha iyi anlıyorum bunun söylemesinin sebebini)
Kullanıcı küçük betizi
Pisagor
Üye
Üye

İletiler: 84

İletigönderen Panzehir » Çrş Nis 18, 2007 1:39

Birleşebilirler, olabilir. Yalnız, Tayyip'in görüşmesinden sonra böyle bir birleşim gerçekleşirse bunda başka şeyler ararım, haliyle başka şeyler de çıkartırım. Bu zamana kadar düşünülmeyen şey, daha doğrusu gündemde olmayan şey, hayırıdır, Tayyip'in görüşmelerinden sonra gündeme gelmiş... Bu tesadüf olamaz elbet... Bu birleşim, yalnızca Cumhurbaşkanlığı seçimi için de olabilir yani kullanılabilirler AKP tarafından... Tabanvari bir birleşim değil de seçimvari bir birleşim olabilir. Zaten yakında hepberaber göreceğiz. Bakalım, hangi durumlar bekliyor bizleri...

Gün gelir devran döner
Adımıza türküler söylenir bu şehirde!..
...
Kullanıcı küçük betizi
Panzehir
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

İletiler: 3483

Sonraki

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk