Fulbright yazdı:Komisyonumuz 60 yıldır Türk ve Amerikalı öğrenci, akademisyen, öğretmen ve profesyonellere kültürel değişime katkıda bulunmak amacıyla burslar sağlamaktadır. Ayrıca EducationUSA danışmanlarımız Amerika'daki eğitim olanakları hakkında öğrenci ve araştırmacılara bilgi vermekte, yol göstermektedir.
Türk Vatandaşlarına Yönelik Fulbright Bursları :
Fulbright Eğitim Komisyonu Amerika'da eğitim ve araştırmaya yönelik olarak Türk vatandaşlarına birçok farklı program dahilinde karşılıksız burslar sağlanır. Programların ortak özelliği, kültürel değişimin ön planda olması ve program bitiminde Türkiye'ye dönülmesidir.
Türkçe Öğretim Asistanı (FLTA) Programı
ABD'deki üniversitelerde Türkçe öğretmek ve alanları ile ilgili öğrenim yapmak isteyen İngilizce öğretmenlerine bir yıl için verilen burslardır. Bu burslara 21-29 yaş aralığında olan,
Fulbright Eğitim Komisyonu Amerika'da eğitim ve araştırmaya yönelik olarak Türk vatandaşlarına birçok farklı program dahilinde karşılıksız burslar sağlanır. Programların ortak özelliği, kültürel değişimin ön planda olması ve program bitiminde Türkiye'ye dönülmesidir.
- Program kurallarına göre Türk vatandaşı olunması ve başvurulan programın kendi kurallarına uygun koşullarda olunması şarttır.
- Burada belirtilen programlara uymayan koşullarda fon sağlanamamaktadır.
- Farklı programlar ortaya çıkabileceğinden düzenli aralıklarla internet sayfamızı kontrol etmenizi öneririz.
- Fulbright bursları dışında kaynak arayan öğrenciler buradan farklı kaynaklardan alınabilecek burs olanaklarını araştırabilir, danışmanlarımızla temasa geçebilirler.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.fulbright.org.tr/tr/turk
Türkçe Öğretim Asistanı (FLTA) Programı
ABD'deki üniversitelerde Türkçe öğretmek ve alanları ile ilgili öğrenim yapmak isteyen İngilizce öğretmenlerine bir yıl için verilen burslardır. Bu burslara 21-29 yaş aralığında olan,
- üniversitelerin İngilizce öğretmenliği bölümlerinden mezun olacak öğrenciler
veya - herhangi bir İngilizce bölümünde (tercümanlık, dilbilimi, öğretmenlik, vb.) okumuş olup Pedagojik Formasyon almış olanlar
veya - hali hazırda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda veya üniversitelerimizde İngilizce öğretmenliği yapanlar başvurabilirler.
http://turkey.usembassy.gov/flta_program.html
Fulbright ve YÖK'ün Ortak Projesi: 'İngilizce Öğreten Asistanlar'
Fulbright Komisyonu ve Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ilk ortak sponsorluk projelerinde 54 Amerikalı genci, aralarında Rize, Denizli, Konya ve Balıkesir olmak üzere 37 şehirde İngilizce öğretmek üzere Türkiye’ye getiren yeni bir program başlatıyor. ‘İngilizce Öğreten Asistanlar’ olarak nitelenen genç Amerikalılar, Türkiye’de 10 ay süreli İngilizce hazırlık programlarında çalışacak.
http://www.voanews.com/turkish/news/Fulbright-ve-YOKun-Ortak-Projesi-ingilizce-Oreten-Asistanlar--103134504.html
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI FULBRIGHT İŞBİRLİĞİ PROGRAMI
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ve Fulbright Eğitim Komisyonu arasında yapılan anlaşma çerçevesinde toplam 54 İngilizce öğretim elemanı asistanı (ETA- English Teaching Assistant) 2010-2011 öğretim yılında ülkemizdeki yeni açılan üniversitelerimizde (son 4 yıl içinde açılmış olan) görevlendirilecektir. Bu öğretim elemanı asistanlarının 46’sinin aylık ödemesi YÖK, 8 adedinin aylık ödemesi de Fulbright tarafından karşılanacaktır.
Programın Amacı: Ülkemizde yükseköğretimde verilen İngilizce Dili Eğitimi derslerine destek olunması ve özellikle de yeni açılan üniversitelerimizdeki İngilizce öğretim elemanı sıkıntısına çözüm olması amacıyla, anadili İngilizce olan Amerikan vatandaşı üniversite mezunu bu kişiler mevcut İngilizce öğretim elemanlarımıza yardımcı olmak üzere yardımcı öğretim elemanı sıfatıyla görevlendirileceklerdir. Bu program ile hedeflenen, öğrencilerin:
- İngilizce konuşma becerilerinin geliştirilmesi,
- Anadili İngilizce olan bir kişi ile pratik yapabilmeleridir.
Bu programla hedeflenen, İngilizcenin Dil öğretiminde güncel olan iletişimsel yaklaşımla, dilin etkileşim kurarak ve konuşarak öğretildiği bir yöntem ile öğrencilere sunulmasıdır.
Programın Uygulanması: İngilizce öğretim elemanı asistanları Türkiye’ye Eylül 2010’da geleceklerdir. Öncelikle Ankara’da gerçekleştirilecek olan 2 haftalık oryantasyon eğitimine dahil olacaklar, sonrasında görevlendirildikleri üniversitelere yerleştirileceklerdir. Oryantasyon eğitimi, Türkiye’ye dair genel bilgiler yanında, Türk yükseköğretim sistemi ve görevlendirildikleri 1 akademik yıl süresinde üniversitelerimizdeki görevleri hakkında bilgilendirilmelerini içerecektir.
Tablo 1. İngilizce Öğretim Elemanlarının Üniversitelere göre Dağılımı.
ÜNİVERSİTE | ADET |
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi | 1 |
Ahi Evran Üniversitesi | 1 |
Aksaray Üniversitesi | 2 |
Amasya Üniversitesi | 2 |
Artvin Çoruh Üniversitesi | 1 |
Atatürk Üniversitesi | 1 |
Balıkesir Üniversitesi | 1 |
Bartın Üniversitesi | 2 |
Bayburt Üniversitesi | 1 |
Bilecik Üniversitesi | 1 |
Bozok Üniversitesi | 1 |