[img]http://www.ajanspor.com/resim/ampute_futbol.jpg[/img]
Futbolun diğer yüzü!
Engelli sporcuların mücadele ettiği futbol müsabakalarında uygulanan farklı oyun kuralları, normal futbol kurallarına göre büyük değişiklik gösteriyor..
İşitme, görme, zihinsel ve bedensel engelli futbolcuları bu spordan daha fazla zevk almaları, gündelik hayata adapte olmaları ve engelliler futbolunun daha organize bir şekilde yapılması amacıyla uygulanan bu kurallar futbolun bir evrensel dili olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
Bir bacağı olmayan sporcuların kanedyen kullanarak oynadıkları ''ampute'' futbolu, oyun kuralları ve oynama şekli ile engelli futbolseverlerin ilgisini çekiyor.
-AMPUTE FUTBOLUNDA OFSAYT YOK-
Paralimpikte (Engelli Olimpiyat Oyunları) yer alan ampute futbolunda takımlar 1 kaleci ve 6 oyuncudan oluşuyor.
Bu spor branşında müsabakalar 25'er dakikalık 2 devre halinde oynanırken, maçların devre arası 10 dakika sürüyor. Her takımın bir devrede 2 mola hakkı bulunurken, çıkan futbolcu tekrar oyuna girip, sınırsız oyuncu değişikliği yapılabiliyor.
Kalecinin ceza alanı dışına çıkmasına izin verilmeyen ampute futbolunda, taç atışının ayakla yapılması dikkat çekiyor.
Öte yandan Türkiye'de 8 ampute futbol takımı bulunuyor.
-GÖRME ENGELLİLER FUTBOLU-
Görme engelliler futbol müsabakalarında ise sporcular B1, B2, ve B3 olarak sınıflandırılıyor.
B1 (Tamamen görme engelliler) karşılaşmalarında ofsayt kuralı uygulanmazken, her takım 4 oyuncu ve 1 gören kaleciden oluşuyor. Bu maçlarda en şaşırtıcı kural ise futbol topunun içerisinde bir zilin bulunması. Top bu sayede ses çıkarıyor ve oyuncular yönlerini çıkan sese göre belirliyor.
B2 ve B3 müsabakalarında da zilli top mecburiyeti bulunmuyor. Bunun dışında B1 kategorisindeki kurallar uygulanıyor.
-SINIRSIZ OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ-
İşitme engelliler futbolunda 55 desibel ve üzerinde duyma kaybı olan oyuncular, müsabakalara katılabiliyor.
İşitme engellilerin futsalda (salon futbolu) uyguladığı kurallarda karşılaşmalar ara verilmeden 25'er dakikalık 2 devre halinde oynanıyor. Takımların her devrede 1'er mola hakkı bulunurken, sınırsız oyuncu değişikliği de yapılabiliyor.
Öte yandan İşitme Engelliler Milli Futbol Takımı'nın diğer engelli futbol branşlarına göre daha başarılı olduğu göze çarpıyor. Milli takım 1997 yılında olimpiyat şampiyonluğunu ve 2005 yılında da olimpiyat beşinciliğini elde etti.
-ZİHİNSEL ENGELLİLER-
Zihinsel engelliler futbol maçlarında ise ampute futbolunda olduğu gibi ofsayt kuralı bulunmuyor.
5, 7 ve 11 kişilik kadrolarla oynanabilen karşılaşmalar, 20'şer dakikalık 2 devre halinde tamamlanıyor.
Maçlar isteğe göre yarım sahada da oynanabiliyor.