[img]http://www.teknolatte.com/fs/MDcwNTE0%5Cres%5C1158_07051417583795.jpg[/img]
Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışması
Genç girişimcilerin projelerinin hayata geçirilmesi için her türlü teknik yardım, eğitim, danışmanlık ve altyapı sağlayacak Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışması'nın ikincisi başlıyor.
Genç ve dinamik insan altyapısına sahip Türkiye'nin ileri gidebilmesi için teknoloji ve yenilikçiliğe dayalı girişimciliği teşvik etmesi amacıyla yola çıkan Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezi, gençleri yeni fikirler yaratmaya, bu fikirleri belli iş planları çerçevesinde projelendirmeye ve hayata geçirmeye yönelik bir yarışma açıyor.
Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışması adı altında gerçekleştirilen bu proje ile hem Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin vizyonları bir araya getirilecek, hem de bu fikirlerin hayata geçirilmesi için her türlü teknik yardım, eğitim, danışmanlık ve altyapı sağlanacak. 1 Haziran-1 Kasım tarihleri arasında ön başvurular toplanırken 15 Kasım 2007 tarihinde ön eleme sonuçları açıklanacak.
Gençler, yarışmaya istedikleri sayıda projeyle katılabilirken, proje ekibinde bulunanların sayısında da herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yarışmaya katılanların öğrenci olup olmaması konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor, fakat kazananların en az bir yıl süreyle Eskişehir'de yaşacaklarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
Başvuru yapacak olan gençlerin iş planı hazırlama veya proje yazma konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmasına da gerek yok. İlk aşamada çok basit bir form olan ön eleme başvuru formunu elektronik ortamda doldurmak yeterli. İkinci aşamaya geçildiği takdirde profesyonel bir iş planı yazabilmek için tüm eğitimler zaten sağlanıyor. Önemli kriterler arasında ekip üyelerinden en az bir kişinin projenin teknik anlamda geliştirilmesi sürecini gerçekleştirebiliyor olması ve ekibin kalitesi, projenin yenilikçi, özgün, pazarlanabilir ve ihraç edilebilir olması gerekiyor.
Bu seneki yarışmada, geçen yıldan farklı olarak Oyun Geliştirme kategorisine de destek veriliyor. Bu kategoride başarılı olan yarışmacılar için özel olarak tasarlanmış Oyun Geliştirme Merkezi hizmet verecek. Dünyada animasyon ve oyun sektöründeki Pazar büyüklüğü dikkate alındığında, merkezde geliştirilip önce Türkiye pazarına, başarılı olması halinde dünya pazarına sürülecek oyunların, ülkemize çok büyük bir katma değer sağlaması amaçlanıyor.
Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezinde Projesini hayata geçiren ekipler, kurdukları yazılım şirketlerinin çalışmalarını sürdürebilmeleri için ise inşaat aşamasına gelinmiş olan Eskişehir Yazılım Üssü Kuluçka Ofislerinde de desteklerin devam edeceği ofislerinin tahsisi yapılacaktır. Böylece şirketler Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyet gösterecek ve maliyet avantajı sağlayacaklar, ayrıca EYÜnün işletmeler için sağladığı ortak sekreterya, muhasebe, finans danışmanlığı, ortak eğitim hizmetleri gibi bütün avantajlardan da faydalanabilecekler ve sadece yazılım konusuna odaklanarak daha verimli çalışma imkanı elde edecekler. Bu şekilde katma değeri yüksek ürünlerin minimum girdiyle üretilmesi, mümkün mertebede bu ürünlerin ihracatı ve ülkemizdeki yerli yazılım sanayinin büyümesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında girişimci ve yenilikçi proje fikirlerine sahip girişimcilerin iş fikirleri, maddi imkansızlıklar, yeterli destek ve ortam sağlanmadığı için katma değeri yüksek girişimlere dönüşmeden yok olmaktadır. Bu durum sahip olunan beyin gücünün ülke çıkarları için tüm potansiyeli ile kullanılmasına engel teşkil etmekte, ülkemizdeki beyin göçünün başlıca nedenini oluşturmaktadır.
Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışmasının 2006 yılında düzenlenen birinci turunda toplamda 502 proje başvurusu yapılmış, ülkemizin en saygın kişilerinden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu rakam ön eleme sonuçlarında 61e düşmüştür. Ön Eleme Sonrası Eğitimlerin ardından 2. Aşamada iş planlarını gönderen 61 projeden seçilen 24 Proje ise halen Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezinde desteklenerek geliştirilmektedir.
Yarışmanın can alıcı noktası ise EYÜGGEMin bütün bu destekleri ücretsiz olarak sağlaması ve projenin hayata geçmesinin ardından da herhangi bir hak talep etmemesidir. Hayata geçirilen projenin tüm fikri mülkiyet ve patent hakları yarışmacıda kalmakta ve şirketleşme aşamasından sonrada EYÜGGEM şirket üzerinde hiçbir hak talep etmemektedir.