“GUĞBAN DA, GUĞDULUŞ DA HEBİCİĞİMİZE GUDLU OSSUN GARİ…” Dr.Noyan UMRUK

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Eyl 08, 2016 21:00

*«Dörtnala gelip Uzak Asya'dan, Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu güzelim ülkenin makus talihinin yenildiği gün:
İZMİR'İN KURTULUŞUNUN 94. YILDÖNÜMÜ ve KURBAN BAYRAMI KUTLU OLSUN...

Sen “9 Eylül” dersin iki kelime,
Ben değişen yazgı anlarım,
Özgürlük anlarım, bağımsızlık,
Sen “İzmir” dersin iki heceyle,
Ben sevinçten ağlarım…HALUK İŞİK

Egenin yaz sıcağında oturmuş “ne olacak bu memleketin hali” diye kara kara düşünürken “yiğenim” Davaz’lı Yörük Mısdavali’den yine “Türk Böyyüklerine” sual eden bir mektup d aldık yine… bu kez "haşmetli Türk böyyükleri" muhatap...

“Haşmetli Türk Böyyükleri,

Ni' len bu? Köpeksiz köv bulmuşla da değneksiz geziyo bu boyu, endamı devrilesiceler!.. Eyi ettiniz de yüz de veriveğdiniz, ortaklık da ediveğdiniz bu namıssızlala,,, Fetoşla, İŞİD’la, PKK’la ,,,Neleri veğdiniz, neleri alıveğdiniz dünya alem biliyo ya neyse…Onla da milletin kafasının tepeciğine edivedile gari ,,,
Sayenizde,,,

Aman ne güzel olupbatırı herşelee, tastamam isteyiveğdiniz gibi…

Öğlüü yağma yoook! Yörüğüz deye, Egeliyiz deye hebiden sessiz mi kalcez sandığdınız len siz bizi? Biz daha ölüvemedik gari. Bu melmekette ne eyi bişe çıkağsa, buralaadan çıkağ. Bunu da gafanıza soguverin gari…

Ezcümle, ben de isteyyom, biz de isteyyoz önkü herzeleden!

İllere ne vediyseniz bene de verin, bizi de verin de bi görem!...

Siz unuttunuz yalım; bu dağlara çıkmayı en evvel biz bilivemiştik… Gocu Osmanlı bilen eyi tanır bize, hımm!...Efeler, Zeybekler hele bi yol gızmaya gören de, kızanlarını alıverip şu dağlara çıkmaya gören de, bakın biyo neler olupbatırıvemişti melmekette!...İstiklal’de cavıra nehal ettiğimizi yedi düvel bilipduruu! Hölü bi hatığlayıp döşünüverin geçmişi deyyom hani. Ben önden habar veren de sonuna siz düşünün gari. Soğnudan, dimedin, uyarıvemedin demen hiiç. Aha anlı gabağınıza yabıştırıverin önkü yazıyı…Siz biliğniz, benden sölümesii…

Ben, hincik istekleemi deyiveren de siz hazırlığlarınızı hindiden yapagoyun.

Hölü böyyük tabelala isteyyom yol gıyıcıklaana, köv adları bilen bizim şiveynen
yazılcek bak onu göre!

Hökümat işleende iresmi gayıtla da bizim anlicemiz dille yazılcek, unutmeyin!

Afyonlu, Değizlili, Aydınlı, Mansalı, cavır İzmirli, Kötayalı hemşerilerimize “ad goyma” izni aceleynen verilsiiin! Adamla yüzlece yıldır mahrım galıvedi bu haklağdan gari. Ramazan’a, Irmızan; Raziye’ye Iraz; Ahmet’e Amat; Yaşar’a Yağşar; Hüseyin’e Üsen; Murat’a Mırat; Patlıcan’a Badılcan, Isırgana Dalgan, İncire Yemiş denilcek bundan kelli, unudulmasın!

Hu nu bagın, beni bagın, beni dinleyyonuz dee mi?

Temelli Haglarımızı isteyyoz biz de!

Eğitim hakkımza da unutuvedik sanmeyin…İlk mektepten başleyerek liyse sonu gade “ege şivesi” örgetilcek gızanlara… ananın dili dee mi bu?
Olcek, odu olcek, isteyyoz!

Önüvestelede “Efe Fakiltesi” bilen ihmal mihmal olmesin, gurulsuun!
Telezonlada ganalımız, hökümette adamımız, meclisde de bakanımız ossuun!

"Gaagı vaa gaagıcık vaa, gaagıdan gaagıyı faak vaa, Atçı gagısı dıınak gibi,
İsbeyli gaagısı baamak gibi” ya da “Köpek nenicek takkeyi, tingilderken düşürüü” diye sölenen ecdad sözlemizi anlayıvesinlee diye sözlükle bastırılıp halgımıza dağdılıvesin gari, buna da boş geçmen!

Şeherlerin hebisi galgınmakta ön gazansın deye kanunlaa çıksııın, önkü ille gibi vergilee ve sigortalaa düşşük ossuuun; alettirik, su parası da ödemeyyoz. Bunla da not alın gari. Haaa bi de özerklik mözerklik neyim deyyola. Neysem unu da isteyyoz gari. Melmeketin halı da cavır İzmir’den sual edilsin.

Efelemiz dağdan indiğinde davulnan zurneynen garşılansııın, hakimlee ve savcılaa hep barabar Davaz Zeybeği oynasııın. Sabıgalı olmadıkları için bizimkinlere ilişilmesin! Mebıs oluvesinlee. Anneyyonuz dee mi ? Bizimkinlee bi tek cavıra sıka guğşunu, cavıra şaplatır şamarııı, togadııı! Önkünler gibi değel anasını saten!

Baggallağda “yufga ekmeği” satışı başlesin, herkes dürüm dürüm dürünüvesin de garınlamız hölü bi doyuvesin! Bütün logantalada bulguraşı, fasille, darhana çorbası, tomat okbası, menimen, Mansa kebabıinen Akhisar köttesi, Nazilli bidesi ossuuun, yancağzına da turunç gonsuun, olma mı? Dadlı Mustafa Kemal Paşa dadlısı ossun. Hazmı goleydir gari…

Şaga şaga bütün bunlaaa,,, N’olcek iscek başıma geçivedi işte.Emmeeee oynetmeye az galdı : herkes haddin hududun eyi bilsin, eyi bellesin, aglın başına doplayıvesin. Garadeğizli, Marmıralı, Balkanlı, Angaralı, Güneydoğulu, Doğulu, Asyalı, Gırbıslı, Gafgasyalı, Gergüklü, Gırımlı cümle alem illet değel, milletdir; he bu garışıvemiş akıllanıza eyice bi gazınıvesin gari…

Biz hem Yörürük, hem severük, bu hakket heç unudulmasın he mi…

Guğban da, guğduluş da hebiciğimize gudlu ossun gari.
Hindilik deyeceğim bu gade. Galın sağlıcekle, hadi gülü gülü…”

Davazlı Yörük Mısdıvali
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 1060

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x