9 yıldır ABDde yaşayan Nur cemaati lideri Fethullah Gülen suskunluğunu bozdu.
Doğan Kitaptan önümüzdeki günlerde çıkacak olan Fethullah Gülen adlı kitap büyük tartışma yaratacak. Gazeteci-Yazar Faruk Mercanın kaleme aldığı kitaptaki en çarpıcı iddia ise Gülenin ABDye gitme serüveniyle ilgili.
9 yıldır ABDde yaşayan Nur cemaati lideri Fethullah Gülen suskunluğunu bir bozdu, pir bozdu. Gülen, kendisiyle ilgili bilinmeyenleri Gazeteci-yazar Faruk Mercana anlattı. 14 aylık bir çalışmanın sonunda ise Mercan, Gülenin açıklamalarını Fethullah Gülen adlı kitapta topladı. Doğan Kitaptan önümüzdeki günlerde çıkacak kitaptaptaki en çarpıcı bölümlerin başında Gülenin ABDye gidiş serüveni geliyor:
Başbakandan telefon
"Gülenin by -pass ameliyatı olması için Mayo Clinic ile temas kurulup, 22 Şubat 1999 tarihine randevu alındı. ABDden arayan Prof. Sait Tarhan havaların çok soğuk olduğunu söyleyerek randevunun biraz ertelenmesini istedi. Yeni randevu tarihi 22 Mart 1999 olarak belirlendi. Mart ayına gelindiğinde ilginç bir şey oldu. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Nuh Mete Yükselin Gülen hakkında soruşturma açtığına dair haberler İstanbula ulaşmaya başladı.
Gülen, bu şartlarda ABDye gitmeyi doğru bulmuyordu. O günlerde Gülenin yakın bir arkadaşı, havaalanında karşılaştığı Başbakan Bülent Ecevite bu durumu iletti. Gülene telefon açan Ecevit, Sağlığınız çok önemli. Sizinle ilgili böyle bir soruşturma olsa haberimiz olurdu. Lütfen tedavinizi aksatmayın ve ABDye gidindedi. Gülenin ABDye gitmesinde Ecevitten gelen bu telefon en etkili sebeplerden biri oldu. 22 Mart 1999 günü İstanbuldan Chicago kentine giden THY uçağının yolcularından biri Gülendi.
Helallik isteyen orgeneral
Kitaptaki bir diğer çarpıcı bölüm, Gülen ve paşalar arasındaki ilişkiler... Bu paşalar arasında en ilginç isimlerden biri de 1985-87 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı yapan Orgeneral Adnan Doğu. Gülen ile Adnan Paşa İzmirde karşılaşıyor ve akşam yemeğini birlikte yiyorlar. Adnan Paşa sofrada Gülenden helallik istiyor: Sizinle helalleşmeye geldim. İstihbarat görevleri yaptım. Bu görevlerim sırasında size bilmeden eziyet etmiş olabiliriz. Gülen ise bu sözler karşısında, Paşam, sizin bize özür borcunuz yok. Bir kusur varsa bana aittir diyor.
Çevik Bir: Gülen okullarını devlete kaç paraya satar?
Kitapta geçen ilginç iddialardan biri de Genelkurmay eski İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Birle ilgili: Çevik Bir, Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaaddin Kayaya Fethullah Hoca okullarını devlete devretmek için kaç para ister? diye sormuş. Kaya, Okulları yapanlar devletten para istemez deyince Çevik Bir şaşırmış. Alaaddin Kaya okullarda denetim için devletin resmi bir görevli bulundurabileceğini söyleyince Bir, Olur mu, Fethullah Gülen okulları gezmemize izin verir mi? diye sormuş!