Gülen’in okullarına 'Çankaya' himayesi

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Gülen’in okullarına 'Çankaya' himayesi

İletigönderen tuba » Pzr Haz 29, 2008 2:45

“Türkçedeki bozulma ve yabancılaşma”yı araştıran TBMM Araştırma Komisyonu raporunda, Fethullah Gülen cemaatinin desteğiyle yapılan “Türkçe Olimpiyatları”nın Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması istenirken “Türk coğrafyasında Türkçe eğitim yapan okullar desteklenmelidir” denildi.

TBMM’de geçen dönem kurulan komisyon, çalışmalarını tamamlayamadığı için bu dönem yeniden oluşturuldu. Komisyon raporunu geçen günlerde TBMM Başkanlığı’na sundu. AKP’li Necat Birinci’nin başkanlığındaki komisyon, Türkçe Olimpiyatları’nın Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasını önerdi. Raporda Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için resmi kurumların yapması gereken önerilerin yer aldığı bölümde, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Türk Diline Hizmet Büyük Ödülü” verilmesi istendi. Raporda, Türkçe Olimpiyatları’yla ilgili de şu öneri yer aldı:

“Her yıl dünyanın birçok ülkesinde yarışmacıların katılımıyla düzenlenen Türkçe Olimpiyatları işadamları tarafından finanse edilmekte ve dereceye giren öğrenciler TBMM Başkanlığı tarafından ödüllendirilmektedir. Ancak bununla yetinilmeyerek Türkçeye çok büyük katkıları olan bu organizasyon, Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmalıdır. Olimpiyatlara katılan tüm yarışmacılara hediyeler verilmeli ve dereceye girenler ödüllendirilmelidir.”

Raporun “Türk dünyasında ve dünyada Türkçe” başlıklı bölümünde Türkçenin büyük önder Atatürk’ün gayretleri ile diğer Türk dillerine oranla büyük aşama kaydettiği, “tek millet bilinci”nin oluşmasına önemli katkı sağlayan bu tutumun örnek alınması istenirken, Türk dünyasında Türkçenin yaygın kullanımını sağlamak için bir dizi öneride bulunuldu. Türkiye Türkçesinin Türk dünyasında ortak iletişim dili konumuna gelebilmesi için ortak çalışmalar yapılması istenen raporda, bu çerçevede, Türk dünyasında Latin alfabesi temelinde alfabe birliği sağlanmasının yanı sıra Türk coğrafyasında Türkçe eğitim yapılan okulların desteklenmesi, Yunus Emre Kültür Vakfı’nın süratle teşkilatlandırılarak dünyanın çeşitli ülkelerinde kültür merkezi açması, Türk cumhuriyetlerinde Türkçe yayın yapan radyo, televizyon sunucuları ile muhabirlerinin Türkiye’ye eğitim ve tanıtım amaçlı olarak davet edilmesi de önerildi.

Türkiye’nin, Türkçe konuşulan ya da Türk soydaşların yaşadığı Yunanistan, Kosova gibi yerlerde desteklediği okullar bulunmasına karşın özellikle Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde, Fethullah Gülen tarafından desteklenen ve Türkçe eğitim yapan çok sayıda okul da bulunuyor.
Cumhuriyet
29 Haziran 2008
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 11 konuk

x