Güneydoğu'da 170 gün izin yapılır mı?
İçimizi yakan son haber Erzincanın Kemah ilçesinden geldi. Yola döşenen mayın uzaktan kumanda ile patlatıldı ve 9 asker birden şehit oldu.
PKK terör örgütü militanlarına bir iki ay sonra bölgede başlayacak kış şartları öncesi "Mümkün olduğunca çok eylem" talimatı verdi. Hava Kuvvetlerinin sınır ötesi operasyonlarından bunalan ve sınırdan Türkiye içlerine yeni eylemler amacıyla sızan militanlar, uzun süredir "Sıcak çatışmadan uzak durup, bombalı eylemlere" yöneldi. Bu eylemlerin tümü de, cep telefonu düzeneği ile uzaktan kumandayla yapılıyor. Eskisi gibi rasgele mayın döşenmiyor, askeri konvoylar geçerken patlatılıyor
Son zamanlarda bu amaçla getirilen patlayıcıların, kilo miktarlarındaki artış da dikkat çekici. Elazığ, Tunceli, Şırnak civarında ele geçirilen ve imha edilen 30-40 kiloluk patlayıcılar da bunu gösteriyor. Ama ele geçirilemeyenler, Kemah ilçesindeki gibi acı olayları yaşatıyor.
170 GÜN İZİN YAPAN MÜDÜR
Güneydoğuda terörle mücadele sadece askerin işi değil. Emniyet ve sivil bürokrasinin de katkısı gerekiyor. Bu konuda canla başla çalışan emniyet görevlileri var ama onların yanında, "Şark görevinin bitmesi için şafak sayanlar" ya da merkeze alınsa daha memnun olacaklar da var.
Örneğin Güneydoğudaki bir ilimizin Emniyet Müdürü, sadece bu yıl tam 170 gün izin kullandı. Bunun bir bölümü memuriyetten kaynaklanan yıllık izin. Gerisi ve büyük bölümü ise rapor alarak "kazanılan" izin. Her gün terör haberlerinin geldiği ilimizin Emniyet müdürü, 2008 yılının Ocak ayından, 10 Ağustos tarihine kadar, tam 170 gün yoktu. Bu yıl şehirde kaldığı süre, toplam 40 gün. Güneydoğuda görevli bir Emniyet Müdürünün 170 gün izin yapma lüksü olabilir mi ? Türkiyede oluyor
.
NE DEMİŞLERDİ ?
Kemahta patlayan bomba, Temmuz ayı sonunda TBMM Telekulak Komisyonuna gelip bilgi veren Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Teknik Şube Müdürü Yunus Yazarın sözlerini de akıllara getiriyor. Mahkemeden alınan genel dinleme yetkisini savunan Yazar aynen şöyle diyor:
O karar sadece kim kimi aramış, ne zaman aramış, nerede aramış, bunu belirlemek içindir. Eğer böyle bir karar olmasa, Türkiyenin doğu ve güneydoğu sınırından giren insanları takip etme şansımız olmaz. Bir örgüt üyesi, bombayı Türkiye sınırları dışındaki bir ülkeden alacak, Türkiyeye girecek, ondan sonra hedef olan yere gelecek, bombayı koyacak, cep telefonu düzenekli kuracak, biri bu telefonu çaldıracak bomba patlayacak. Eğer bu sinyal bilgilerini değerlendirecek datalar elimizde olmasa, biz sınırdan kim geldi, hangi şehre gitti, bombayı hangi numara arayarak aktif hale getirdi bunları bulamayız
Ramazan Akyürek ise "İstanbul, Adana, Diyarbakır veya Ankarada şehir merkezlerinde patlayıcılarla ilgili çok önemli sonuçlar elde ediliyor" diyor.
Mutlaka elde edilmiştir ama, aradan Güngören kaçmış. Kemah kaçmış. Birinci Orduya yapılan havanlı saldırı da kaçmış
İstihbarat data bilgilerini izliyor ama bombalar aradan kaçıyor.
Emniyet Müdürü de 170 gün izin yapıyor
Kaynak