İFLASIN FOTOĞRAFIİktidarIn dış politikadaki ‘sıfır sorun’ politikası, komşulara sonu gelmez tavizlerle iflas noktasına dayandı. IKDP Kongresi için Erbil’de bulunan AKP genel başkan yardımcıları Abdülkadir Aksu ve Ömer Çelik, ‘olumlu’ açıklamalarına rağmen son derece gergin tavırlarıyla dikkat çekerken; kısa zamanda çok yol alan Talabani, Barzani ve Maliki’nin keyfine diyecek yoktu.
Fitne ateşini Erbil’de yaktılarAKP’li Abdülkadir Aksu, Erbil Türkiye Başkonsolosu Aydın Selcen’i ziyaret etti.
AKP Genel Başkan Yardımcsıı Abdülkadir Aksu ile Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ABD’nin desteğinde Irak’ın kuzeyinde oluşturulan Kürdistan’da KDP’nin 13. kongresine katılarak fitne ateşini tutuşturdu. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Aksu, kongreye katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Bölgemizde artık radikal ideolojiler ve terör yöntemlerinin miadı dolmuştur” dedi.
Kongrenin çok güzel geçtiğini belirten Aksu, şunları söyledi: “Kongrede edindiğimiz izlenim; tüm Iraklı yetkililer buradaydı. Konuşmaların bizim için memnuiyet verici tarafı; Irak tarafından konuşanlar Erbil’in bölgenin özerkliğinden bağımsızlığından bahsederek söze giriyor. Ama Erbilli yetkilerin konuşması başta Mesut Barzani dahi Irak’ın birliği ve bütünlüğünden beraberliğinden bahsediyorlar. Bu arzu edilen havadır.”
Statü problemi giderildiAKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Erbil’in, Irak için Türkiye’nin düşündüğü politika çerçevesinde istikrar üreten bir odak haline gelmiş olduğunu vurguladı. Çelik, “Hem Irak’ın bütünlüğüne vurgu yapılıyor hem de bölgesel yönetimin özerkliği çerçevesinde kendi özel koşullarına vurgu yapılıyor. Bu sayede birbirini yanlış anlama ve bir statü problemi giderilmiş durumda” dedi.
‘Self determinasyon’u dilinden düşürmediPeşmerge lideri Mesut Barzani, KDP kongresinde self determinasyonu (kendi kaderini tayin hakkı) diline doladı. Bir daha Kürtler arası savaşa asla izin vermeyeceklerini söyleyen Barzani, “Self determinasyon Kürtlerin hakkıdır. Bu kongreyi kaderini tayin hakkının kongresinin mayası haline getireceğiz.
Bölgedeki halklar birbirini kabul etmeli. Çünkü silahın dili sadece kendisi ile beraber yıkım getirir başka bir şey getirmez. Kerkük kardeşlik şehri olmalı. Diğer parçalardaki Kürt partileri barışçıl yöntemlerle sorunlarını çözmeli. Dağda olan mücadelemizi şehre taşımak durumdayı. Stratejik konularda tek ses olunmalı.”
YENİÇAĞ
İHANETE ÇANAK TUTULUYOR!Kürt ulusal birliği çağrısıDiyarbakIr’da DTK öncülüğünde yapılan konferans, peşmerge reisi Barzani’nin Erbil’den yaptığı ‘Birleşik Kürdistan’ çıkışına cevap niteliğine büründü: Artık Kürt ulusal birliğinden söz edilebilir. Kaderimizi kendi dilimizle yazabiliriz!
Kuklalardan mesaj geldiTürkİye, İran, Suriye ve Irak’tan toprak koparmayı hedefleyen ’Birleşik Kürdistan’ için toplanan konferansa peşmerge reisi Barzani, Talabani ve bebek katili Öcalan da mesaj gönderdi.
Adım adım hedefe doğru!Öte yandan avukatları aracılığıyla İmralı’dan terör örgütünü yönetmeye devam eden bebek katili ‘Yüksekova modeli’nin yaygınlaştırılmasını istedi. Bu modelde terör yandaşları devleti yok sayıp her iş için BDP yönetimine başvuruyor.
İhanete çanak tutuluyorBarzani’nin, ‘Birleşik Kürdistan’ çıkışına tepki gösteren Irak Türkleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Ankara Şubesi Başkanı Mahmut Kasapoğlu, “Kerkük elden giderse Diyarbakır’da yürüyemezsiniz” dedi
Irak’ın kuzeyinde ABD’nin desteğiyle kurulan kukla Kürdistan’da peşmerge reisi Mesud Barzani’nin ’Birleşik Kürdistan’çağrısına Ankara’nın seyirci kalması büyük tepki topladı. Barzani’ye en sert tepki, Irak Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Ankara Şubesi Başkanı Mahmut Kasapoğlu’ndan geldi. Kasapoğlu yaptığı açıklamada, “Zaman zaman bu tür açıklamaları yapıyor. Kürtlerin tansiyonunu yükseltmek, desteğini almak istiyor. Türkiye’nin Lozan’dan gelen tarihi hakları var Kerkük’ün Musul’un üstünde. Bence bu şovdan öteye gitmez. Kerkük ya Türkiye’nin ya da İngiltere’nin olacak” dedi.
Kerkük ihmal ediliyorAtatürk’ün, “Kerkük’ü Musul’u ihmal etmeyin” sözlerini hatırlatan Kasapoğlu, “Biraz gelmiş geçmiş hükümetlerin ihmaline de bağlıyorum o bölgenin kaderini. Irak Türkmen Cephesi’nin kurultayı olacak. Acaba bu hükümet bir bakan ya da genel başkan yardımcılarını Kerkük’e gönderebilir mi. Temennimiz inşallah. Geçmiş hükümetlerin ihmalkarlığı. Neden Kerkük’te konsolosluk açmıyorsunuz. Bunların hepsi birbirine bağlı. Devletlerin aralarında görünmeyen gizli antlaşmalar da olabilir. Biz hep iyi niyetimizle yaklaştık. 5 sene önce de söyledik. Eğer Kerkük elden giderse Diyarbakır’da yürüyemezsiniz. Biz yine haklı çıkmayalım.
Manifestodan farksızMHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik de Erbil merkezli bir ihanet şebekesinin harekete geçirildiğini ve desteklendiğini belirterek şunları söyledi: “Erbil’den gelen sözde birleşik Kürdistan manifestosu, tıpkı I. Dünya savaşının acı gerçeklerine bizi götürüyor. Türk milleti acaba ne kadar duyarlı asıl önemli olan bu. Dışarıdaki ihanet çeteleri karşısında içerdeki işbirlikçileri ile birlikte onların art niyetlerinin ne kadar farkında“ diye konuştu.
AKP, programın parçasıMHP Hatay Milletvekili Süleyman Çirkin de yapılan konuşmaları AKP’nin malumun ilanı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Çirkin, ”AKP de bu programın bir parçası gibi görünüyor“ dedi. Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen de, ”Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler Türkiye’deki ayrılıkçı Kürtleri cesaretlendiriyor ve benzer bir oluşum isteniyor. Orada ne gerçekleşmişse burada da aynısını istiyorlar. Demokratik özerklik istiyorlar. Fakat burada bir farklılık var. Ayrılıkçı Kürtler bir farkı göremiyor. Irak’ın kuzeyi ile Türkiye’nin güneydoğusu arasındaki entegrasyonu sağlamak için işbirliğine çalışacaklar” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da düzenlenen Kürt Konferansı’nda DTP eski milletvekili Ahmet Türk’ün de aralarında bulunduğu konuşmacılar ortak dile dikkat çekti.
AKP’nin himaye ettiği bölücüler Diyarbakır’da bağımsızlık istediKonferansa katılan Kürt konuşmacılar, ‘Artık kendi kaderimizi kendi dilimizle yazabiliriz’ çağrısı yaptı.
Türkiye, İran, Suriye ve Irak’tan toprak koparmayı hedefleyen ’Birleşik Kürdistan’için güç birliği amaçlayan konferansta ’bağımsızlık’naraları atıldı. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Kürt Kültür, Sanat ve Edebiyat Konferansı’nda Kürt ulusal birliği çağrısı yapıldı. Kapatılan DTP’nin eski milletvekili Ahmet Türk, yaptığı konuşmada, konferansın Kürtler arasındaki ittifak için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Kürt ulusal birliği çağrısıTürk, şunları kaydetti: “Buradaki çalışma son derece önemli. Her parçadan gelen insanlar birikimleriyle konferansımıza renk ve güç kattılar. Bizim bir an önce bir dil ve kültür birliği sağlamamız lazım. Eğer kültürel ve dilsel birlik olmazsa ulusal birlikten söz edilemez. Amacımız bu tartışma ve çalışmaları ortaklaştırmak. Son derece zengin bir konferans oldu.
Katılımcılar birikimleriyle bizlere de çok şey kattılar. Biz de buradaki tartışma ve oturumlardan çok faydalandık. Bundan sonraki süreç için ortak bir diyalog ve dil birliğinin yakalanması için çalışmalarımız devam edecek. Bunun için bir komisyon kurulabilir. Biz bu çalışmanın devam etmesi için üzerimize düşeni yapacağız.”
Prof. Dr.
Celîle Celil de, konferansın Diyarbakır’da yapılmasına dikkat çekerek, “Kültürümüz ve dilimizle ilgili yapılan bu tür çalışmalar kutsal niteliktedir. Dilimizin günlük yaşamda ne kadar kullanıldığını bilmiyoruz ama artık bu dil eğitim dili olmalıdır. Herkes bu dili çocuklarına öğretmeli. Onlar bizim geleceğimiz” dedi.
Sinemacı
Şirin Cihani de “Yetersiz olsa da ilk olması ve içeriğinin bu kadar dolu olması büyük öneme sahip.Artık ortak bir dil yaratmak zorundayız” dedi. Yazar
Hevi Berwari de, bu tür çalışmalarla bir araya gelerek ulusal birliğin adımlarını attıklarını ifade ederek, “Ben herkesin mesajında da Kürt birlikteliğini görüyorum. Artık ulusal Kürt birliğinin her alanda oluşmaya başladığından söz edebiliriz. Bu çok sevindirici bir
gelişme” şeklinde konuştu.
Yüksekova modeli önerdiİmralı’da ömür boyu hapis cezasını çeken teröristbaşı Öcalan, devlete de, kanlı terör örgütüne de her türlü mesajı rahatlıkla gönderebiliyor.
Teröristbaşı Abdullah Öcalan, İmralı’dan avukatları vasıtasıyla gönderdiği son mesajında yapmak istedikleri şeyin “demokratik ulus inşası” olduğunu belirtti. Kürtlerin “Öz savunma gücünün”, demokratik özerkliğin bir ayağı olduğunu vurgulayan Öcalan, Yüksekova modelinin yaygınlaştırılmasını istedi. Özerklik uygulamasına Yüksekova’yı örnek gösteren Öcalan, “Yüksekova eskiden en geri kalmış bir yerdi, ama şimdi nasıl en gelişmiş ve ileri bir yer haline geldi. İşte bu örgütlenme ve kolektif yaşamla başarılabilir. Her yer, Yüksekova’yı örnek almalıdır.
Yüksekova gibi birkaç yer daha olsa çözüm daha hızlı gelişir” dedi. Halkın bir bölümü, polis ve mahkemeler yerine, sorunlarını çözmek için örgüte yakın kurumlara başvuruyor. BDP ilçe yönetimi binası sorunlarını çözmek isteyen vatandaşların akınına uğruyor. Hemen her gün bir gerilim ve çatışmanın yaşandığı ilçe ikiye bölünmüş durumda. İlçenin girişi polisin denetiminde görünürken, çarşı merkezinden iç kesimlere doğru kesimler örgütün asayiş güçleri tarafından kontrol ediliyor. Polis ve asker mecbur kalmadıkça örgütün kontrol ettiği bölgeye girmiyor.
Çubukçu, konferans için Erbil’e gidiyorMilli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Irak Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı’nın 14-15 Aralık’ta Erbil’de düzenlediği “Uluslararası Yüksek Öğretimi Canlandırma Araştırma Konferansı” na katılacak ve Yüksek Öğretim Kongresi’nin açılışında konuşacak. Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Komşu ülke Irak’ın eğitim alanında yaptığı girişimlere ve düzenlenecek ‘Uluslararası Yüksek Öğretim Konferansı’na önem verilmektedir. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 14 Şubat’ta konferansta bir konuşma yapacaktır” denildi.
YENİÇAĞ