HANGİSİ DAHA MİLLİ?
Dr. Noyan UMRUK
Bizim kuşağın gençlik yıllarında, hikayeleri dilden dile dolaşan, efsaneleşen bir "Milli Dolandırıcımız" vardı:"Sülün Osman".Tramvayları, Galata Kulesini, kent meydanlarındaki saatleri, örneğin Taksim meydanındaki, altı aynı zamanda buluşma yeri olan kumbara saati, şehir hatları vapurlarını yeni türedi zenginlere, saf vatandaşlara 'satmış; bu "satışlar" Kemal Sunal'ın filmlerine de konu olmuştu.
Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü.
Gündeş'in Zarrab'ı dolandırdığı iddialarını gazetelerde okuyunca rahmetli aklıma geliverdi birden bire...
Milliyet’ten Musa Kesler’in haberine göre; Zarrab’ın “dolar işi” yaptığı Cafer Saran adlı bir kişi kaçak göçmenlere yönelik 2012 yılında gerçekleştirilen bir operasyonda gözaltına alındı. Zarrab, Cafer Saran’ın serbest kalması için emniyet nezdinde girişimlerde bulundu; ancak Saran tutuklandı. Bu süreçte devreye Gündeş ve ağabeyi Kumartaşlıoğlu girdi. Saran’ın serbest bırakılması ya da adli işlemlerinin hızlandırılması için Kumartaşlıoğlu İstanbul’da görevli B.A isimli bir savcıyla temasa geçti. Bu süreçte Zarrab, Gündeş ve Kumartaşlıoğlu arasındaki telefon görüşmeleri polis takibine takıldı. Telefon kayıtlarına göre savcı B.A, normal hukuki prosedürleri anlatarak dosya hakkında bilgiler verdi, dava açılması sürecinin nasıl hızlandırılabileceğini anlattı. Ancak Gündeş ve Kumartaşlıoğlu sanki savcıya verilecekmiş gibi Zarrab’tan 200 bin dolar istedi. Zarrab da parayı vermeyi kabul etti. Ebru Gündeş, Zarrab’a kendi sekreterinin hesap numarasını vererek paranın oraya yatırılmasını istedi. Gündeş, ağabeyi Kumartaşlıoğlu’na da Zarrab’a paranın bu işlemler için ödendiğini söylemesini istedi.
İşte bu iddialar Mali Şube polisleri tarafından Gündeş’e soruldu. Aylık gelirinin 50 bin lira olduğunu söyleyen Gündeş önce “Ben dava sürecinin hızlanması adına herhangi bir kimseden para talep etmedim, böyle bir konuya da aracılık etmedim. Ağabeyim bu parayı kendisi için almış olabilir” dedi. Ancak daha sonra Gündeş’e; eşi, ağabeyi ve sekreteriyle yaptığı telefon konuşmaları okundu ve yeniden ne diyeceği soruldu. Gündeş, bu kez telefon konuşmalarını kabul ederek, şunları söyledi:
“B.A. isimli savcı bu bilgileri vermesi karşılığında para almadı. Cengiz isimli ağabeyimin paraya ihtiyacı olması ve benim de elimde istenen miktarda nakit para olmamasından dolayı, eşimden de ağabeyim için para almak istemediğimden dolayı ağabeyimin bu şekilde eşimden para almasına göz yumdum. Alınan paranın ağabeyim tarafından nerede kullanıldığını bilmiyorum.”
Bunları okuyunca kahkahayı bastım kendi kendime...İddialar doğru ise hangisi daha milli diye...Sahi sizce hangisi daha milli? Ben seçtim bile...Sıra sizde...İyi hafta sonları...