Haydar Baş: Türkiye'de krallık rejimine 'HAYIR'
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, AKP tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğiyle kuvvetler ayrılığı ilkesinin yok edildiğine işaret ederek, “Kuvvetleri bir elde topladığın zaman Türkiye’de krallık olur. İktidarın yaptığı budur” dedi.
Haydar Baş: Krallık rejimine ‘Hayır’
Haydar Baş, “Bunların getirdiği anayasa değişikliği 12 Eylül Anayasası’na rahmet okutur” dedi.
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, 12 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliği ile ilgili referanduma ilişkin tespitlerde bulundu. Baş, 12 Eylül’de referandumla milletin önüne getirilecek olan Anayasa değişikliğinin bazı maddelerinin risklerle dolu olduğunu bildirdi.
Padişahlığa götürür
Haydar Baş, “12 Eylül’de yapılacak Referandum’da halkın önüne getirilecek olan Anayasa değişikliği tek tek maddeler oylanacak şekilde halkın önüne getirilseydi ’evet’ derdik; 2 madde yüzünden referandumda ’Hayır’ diyeceğiz” dedi. Baş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu iki maddeyi işin içine koydunuz yani çorbayı kaynattınız içine 2 damla zehir attınız o çorbayı perişan ettiniz. 12 Eylül Anayasası bunlarınkine on basar. O Anayasa’da ülkenin birliği, beraberliği, vatanın bölünmezliği esastır. Şimdi bu Anayasa değişikliği ile kuvvetler aykırılığı ilkesini yok ediyorlar. Bunların ki 12 Eylül Anayasası’na rahmet okutur. Bütün maddelerine ’evet’ diyorum ama 2 maddesi var ki ’evet’dememize imkan yok. Kuvvetler aykırılığı ilkesine gerek yoktur, kuvvetleri bir elde toplamak lazımdır’diyorlar. Sen kuvvetleri bir elde topladığın zaman Türkiye’de krallık olur, padişahlık olur. Türk toplumunu demokratik bir krallık dönemi sevk etmeye çalışıyorlar.”
Asıl 12 Eylül mağduru benim
BTP lideri Baş, “Asıl ben 12 Eylül mağduru olmama rağmen ’kol kırılır yen içinde kalır’ diyorum. O günlerde ben 12 Eylül’ün ikinci sabahı içeri alındım. Aylarca Boztepe’de kaldım. Beni koğuş başkanı yaptılar. Birbirine kurşun sıkan arkadaşlarla orada kardeş gibi olduk” dedi.
YENİÇAĞ, 9 Eylül 2010