Hayırsız Evlat AKP
AKP tam bir hayırsız evlat.
Hani dededen ve babadan kalan ne var ne yok satıp yiyip bitiren evlat hikayeleri var ya tam onun gibi.
İktidara geldiği 2002 yılından bu yana neler satmadı ki!
Türk Telekom, PETKİM, Ereğli Limanı, TEDAŞ, TÜPRAŞ, Sümer Holding, Yem Fabrikaları, Tekel, SEKA, Araç Muayene istasyonları, İsdemir, Et Krom, Eti Alüminyum, Kuşadası limanı, USAŞ, Trabzon limanı, Ankara ve Samsun Feribotu, Ataköy Marina, Bor çelik, Oymapınar Barajı, Kıbrıs Havayolları, TDI Dikili Limanı, TCDD Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Yarımca Limanı, Adapazarı Şeker Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik Fabrikası, yarımca Porselen Fabrikası, Amasya Şeker Fabrikası, Kütahya Şeker Fabrikası ve daha burada yazamadığım onlarca kamu tesislerini hep AKP tarafından satıldı.
Bunları alanların bazıları halen işletiyor, bazıları Türk bankalarından aldıkları para ile kaçıp gittiler, bazıları da fabrikaların makinalarını Bulgaristan, Polonya ve Romanya gibi ülkelere satıp, arsasına AVM ile lüks konut yaptılar.
Satılacak bir şey kalmayınca AKP bu kez işçilerin her ay maaşından kesilen paralarla kurulan İşsizlik Fonu'na el attı. Kamu bankaları bu fonla finanse edildi. Sıkıntıdayım diyen patronlara buradan kaynak aktarıldı. Koca fonu adeta kuruttular.
Yeni Kaynak Lazım
İtibarın tasarrufu olmaz diyerek elde avuçta ne var ne yok harcadılar.
İktidar şu an ciddi anlamda nakit sıkıntısı çekiyor. Yurtdışından para bulmakta zorlanıyor. Yeni yapılan köprü ve yollar Hazine'de kara delik gibi. Vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmayacak dediler ama Hazine buralara para yetiştiremiyor.
Peki yeni kaynak nereden bulunacak?
Cin Ali misali hemen Bireysel Emeklilik Fonlarına gözlerini kestirdiler. Çalışanlara zorunlu kıldıkları bireysel emeklilik fonlarında ciddi bir para birikti. İnsanların ikinci emeklilik olarak gördükleri fona AKP iktidarı yine hayırsız evlat misali göz dikti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), emeklilik fonlarında standart ve para piyasası fonlarına alınacak varlıklara ilişkin düzenlemeye gitti. Düzenlemeye göre 31 Temmuz itibariyle para piyasası fonlarının yüzde 25'i Devlet İç Borçlanma Senetlerine (DİBS) yönlendirilecek.
Para piyasası likit fonlarında büyük bölümü repo piyasasında bulunan yaklaşık 10,5 milyar lira birikimin yüzde 25'ine denk gelen yaklaşık 2,5 milyar liranın temmuz sonu itibarıyla DİBS'e aktarılması gerekecek.
Tabii ki bunlar baskılanmış faiz oranı ile ihraç edilen DİBS'lerden oluşacak. Yani vatandaş şimdiden zarar edecek.
Neden?
Çünkü Türkiye'de enflasyon yüzde 20'in üzerinde. Bu fonların para bağladığı yatırım araçları enflasyonun üzerinde kazandırmalı ki kaybetmemeli.
Ya bu da Biterse?
Bireysel Emeklilik Fonu da bir ya da iki atımlık barut sağılıyor hükümete.
Peki ya sonrası?
Sonrası için evdeki gümüş, altın ve nihayetinde bakır kazanların satılması geliyor.
Yani kıdem tazminatları için fon oluşturulması.
Devlet patronlara bu parayı ben saklayacağım diyecek.
Göreceksiniz seçimden hemen sonra tüm sendikaların kırmızı çizgimiz diye tanımladığı kıdem tazminatı konusunda yasal düzenleme bir gecede çıkacak.
Remzi ÖZDEMİR, 1 Haziran 2019
remzi@ekonomist.net
https://twitter.com/remzi_ozdemir