TSE Başkanı Kenan Malatyalı, İslam ülkeleri ve müslümanların yaşadığı ülkelere yönelik ihracatta, ürünlerin İslami usule uygun olduğunu kanıtlayan 'Helal Gıda' etiketi için çalışmaların 3-4 ay içinde biteceğini söyledi.
Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Kenan Malatyalı, 'Helal Gıda' konusunda yürüttükleri çalışmanın belgelendirme türüne henüz karar vermediklerini, ''Helal Gıda'' adı altında mı yoksa TSEK belgesi mi verecekleri konusundaki çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Malatyalı, gelecek 3-4 aylık süre içerisinde 'Helal Gıda' konusunda ne tür bir belgelendirmeye gideceklerini karara bağlayacaklarını belirtti. Söz konusu belgelendirmenin hem gıda sektöründe hem de restoran gibi hizmet veren işletmelere yönelik olacağını ifade eden Malatyalı, İslami usullere uygunluk konusunda İlahiyat fakültelerinden uzmanlık aldıklarını söyledi.
ZORUNLU DEĞİL, İSTEYEN BAŞVURUR
Belgelendirmenin zorunluluk kapsamında olmayacağını, isteyenin bu belgeyi alacağını belirten Malatyalı, belge alanların, almayanlara karşı rekabette eşitsizliğe neden olacağına ilişkin eleştirilere ise katılmadığını söyledi. Bu konuyla ilgili iki TSE mühendisinin araştırma için yurtdışında olduğunu belirten Malatyalı, dünyada 'Helal Gıda' pazarının 500 milyar dolara ulaştığını belirtti.
DTM: ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan dün akşam yapılan açıklamada da, 'helal gıda' belgesi konusunda çalışma yürütüldüğü ifade edilmişti. DTM açıklamasında, 'helal gıda' standardının Müslüman ülkelerden başlayıp Müslüman olmayan ülkelere de (Avustralya, Çin, Almanya, Hollanda, ABD...) ihracatta önemli bir unsur olduğu vurgulanmıştı. DTM verilerine göre, 'Helal' standartı pazarı gıda ve ve gıda dışı ürünlerde, yıllık 2.1 trilyon dolar hacmine sahip.
AVRUPA'DA ÖRNEKLERİ VAR
Helal Gıda Standardı üzerine tartışmalar sürerken Müslümanların yaşadığı birçok Avrupa ülkesinde helal gıdaya ilişkin kurallar yürürlükte bulunuyor. İngiliz Gıda Yasası Uygulama Rehberinde, kamu görevlilerine yönelik olarak helal gıda standardına yönelik ipuçlarına yer veriliyor. Rehberde yer alan helal gıda standardına göre, kesilecek hayvanın bıçağı bilenirken görmemesi gerektiği belirtiliyor. Kesimi İslami kurallara göre yapılmamış, sağlığı bozan, kirli ve tüketim için uygun olmayan etler helal sayılmıyor. Rehberde, son kullanım tarihi geçen etler de helal olarak nitelendirilemiyor. Bir Müslümanın haram yiyecek satması ciddiye alınıyor, hile ve aldatma olarak değerlendiriliyor. Rehberde Kuran-ı Kerimin diğer maddeler yanında domuz, kan, kokmuş et ve alkol tüketimini yasakladığı, bir gıdanın helal olması için içinde bulunan malzemelerin de helal olması gerektiği belirtildi. Bir gıdanın helal olması için hazırlama, işleme, arıtma, imalat, paketleme, depolama, ithalat, dağıtım, taşıma, ulaştırma, satış aşamasında başta temizlik diğer koşullara uyulması gerekiyor.
Rehbere göre, helal gıda üretmek isteyen bir girişimci sadece helal gıda standartlarına değil gıda yasalarına da uymak zorunda bulunuyor. Helal gıdalarda şu özellikler aranıyor:
-Hayvan kesim işlemi sırasında canlı olmalı, kasap İslam şeriatı ve yürürlükteki yasalarla uyumlu biçimde çalışmalı.
-Yiyecek içinde domuz ya da ürünleri bulunmamalı.
-Alkol ya da sarhoş edici maddeler kullanılmamalı.
-Hazırlama alanı ya da aletler helal ya da helal olmayan yiyeceklerde karışık şekilde kullanılmamalı.
Kaynak