"Hepimiz Aynı BOP'a Kaşık Sallıyoruz"

İlgili Makaleler / Haberler

"Hepimiz Aynı BOP'a Kaşık Sallıyoruz"

İletigönderen bezgin » Çrş Kas 04, 2009 16:54


BOP'un ilk elle tutulur başarısı



Türkiye'de BOP metaforu ile lanetlenen Kuzey Afrika ve Genişletilmiş Ortadoğu'nun demokratikleşmesine destek projesi beş yıl sonra ilk somut meyvesini vermeye başladı. Dün Fas'ın turuncu şehri Marakeş'te gerçekleştirilen "Gelecek İçin Forum Bakanlar Toplantısı"nda TESEV tarafından hazırlanan, bölge kadınlarına karşı uygulanan ayrımcılığın kalkmasına yardımcı olacak bir cinsiyet enstitüsü kurulması çalışması başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok devlet tarafından desteklendi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton forumda gerek kameralar önünde yaptığı konuşmada gerekse aralarında benim de bulunduğum sınırlı sayıda sivil toplum örgütü temsilcisiyle yaptığı görüşmede desteğini yineledi.

Görünen o ki bu projenin hayata geçmesiyle "Gelecek İçin Forum Platformu" sadece konuşmaların yapıldığı, demokratikleşme sözlerinin verildiği bir yer olmaktan çıkacak, somut projeler de hayata geçecek.

* * *
En karamsar Amerika karşıtlarının tahmin edebileceği gibi bu bir Ortadoğu'nun haritasını yeniden çizme, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi istikrarını sona erdirme, Amerikan emperyalizminin petrol ve diğer çıkarlarını koruma teşebbüsü değil.

Yapılmak istenen kadınların haklarının korunmasını teşvik edecek bölgesel bir örgütün kurulması. Türkiye, sivil toplum katkısı ve uzmanlık desteği dışında bu projenin parçası bile değil. Yani kurulacak olan enstitüde Türkiye'deki kadın sorunları takip edilmeyecek.

Amaçlanan, devletlerin 1979 tarihli "Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi" (CEDAW) başta olmak üzere imzaladıkları uluslararası taahhütlere sadık kalmalarını sağlamak. Burada bölgedeki devletlerin kadın haklarına karşı ne kadar hassasiyet gösterdikleri gözlemlenecek.

* * *
Komplocular çok sevinemeyecek ama bu projenin içinde devletler de bulunacak. Şimdiden Birleşik Arap Emirlikleri destekleyeceğini ve içinde yer alacağını açıkladı. Mısır da dahil olmak üzere bölgenin pek çok ülkesi projeye ilgi gösteriyor.

Eğer Türkiye'deki komplocu mantığı takip edecek olursak, bütün bu devletlerin kendi sonlarını getirecek bir projenin içinde yer aldıklarını söylememiz gerekir. Üstelik de bıkmadan ve usanmadan, "Gelecek İçin Forum" mekanizması kurulduğundan bu yana. Ancak BOP diyerek lanetlediğimiz sürece biraz sakin kafayla bakacak olursak, bu sürecin bölgenin demokratikleşmesine az da olsa katkıda bulunduğunu, sivil toplum örgütlerinin istisnai bir şekilde devletlerle aynı masanın etrafına oturduğunu görebiliriz.

Herkes becerebilir mi bilmiyorum, fakat kendimizi biraz zorlarsak demokrasiye bizim olduğu kadar başkalarının da ihtiyacı olduğunu, siyasi iktidarların seçimle gelip seçimle gitmesinin, ifade ve toplantı özgürlüğünün sağlanmasının, kadınların insan yerine konmasının Arap dünyasının da hakkı olduğunu görebiliriz.

İm (Kod): Tümünü seç
04.11.2009 | Mensur Akgün - TESEV Dis Politika Program Direktörü
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=11&HBR_KOD=132045
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 1394
Kayıt: Prş Eki 30, 2008 1:35

Re: "Hepimiz Aynı BOP'a Kaşık Sallıyoruz"

İletigönderen Ram » Pzr Tem 25, 2010 14:46

BM, Türkiye’den CEDAW’a Uymasını İstedi

CEDAW Türkiye toplantısında hükümetten sözleşmeye uyarak, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet, seçilmede kadın kotası, kadın istihdamı ve anadilde eğitim konularında gecikmeden önlem almasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında yapılan, Türkiye oturumunda hükümetinden sözleşmeye uyması istendi.

Toplantıda Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit'in içinde yer aldığı hükümet delegasyonu Altıncı Dönem Ülke Raporu'nu sunarak savunma yaptı. CEDAW Komitesi, TCK Kadın Platformu ve CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu'nun hazırladığı Gölge Rapor'da ele alınan "Anayasa ve yasalarda ayrımcılık", "kadına yönelik şiddet", "seçilmede kadın kotası", "kadın istihdamı" ve "anadilde eğitim" konularında hakümet delegasyonuna sorular yöneltti:


Ayrımcılığın tanınması istendi

*Görüşmede CEDAW Komitesi, BM'nin "Cinsiyete bağlı ayrımcılık" terimi ile "cinsel yönelim ve cinsel kimlik" tanımlarının Anayasa ve yasalara eklenmesi konusunda yaklaşımını dile getirdi. Komite Türkiye hükümetinden bu konudaki gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını istedi.

*CEDAW Komitesi, kadına yönelik şiddete karşı bir devlet politikası geliştirilmesinin ihtiyaç olduğunu belirtti. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un etkin ve etkili kullanımının önemi üzerinde duruldu.


"Kota" hayata geçmeli

*Gölge Rapor'da öngörülen Siyasi Partiler ve Seçim yasalarına yüzde 50 eşitlik hükmünün eklenmesi ve kadın - erkek eşitliğini sağlamaya yönelik geçici özel önlemler konusu da Komite tarafından hükümete soruldu.

Komite, Türkiye Büyük Milet Meclisi'nde yüzde 9'da kalan kadın vekil oranının artırılması ve önümüzdeki 2011 seçimleri için kota uygulamasının hayata geçirilmesini istedi.


Gecikmeden önlem alınmalı

*Komite Medeni Kanun ile 2002 sonrası yapılan evliliklerde geçerli olacak şekilde düzenlenen "evlilik sırasında edinilmiş malların ortak paylaşımı" ilkesinin gerişe dönük işletilmesinin önemine değindi.

*Türkiye hükümetinin "namus" ve "töre" cinayetlerine dair somut politikalar geliştirip geliştirmediği soruldu. Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesinde bulunan "Haksız tahrik" düzenlemesinin eşlerinden şiddet gören kadınların mağduriyetini artıracak şekilde "keyfi" uygulanmasının önüne geçilmesi istendi. Hükümetin bu konuda önlem alması gerektiği üzerinde duruldu.

*Komite, evlendikten sonra kadınların kendi soyadlarını kullanabilmeleri önündeki yasal engellerin gecikmeden kaldırılması istendi.

*Türkiye hükümeti, kadınların istihdamı katılım oranının düşük olduğunu kabul etti.

*Komite Bakan Kavaf'a, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinin karşılanmasına ilişkin, kadınların geleneksel rollerini yeniden üretmeden istihdama katılmaları yönünde ne gibi önlemler aldığını sordu.

*Komite, anadilde eğitim konusunda program ve politikaların geliştirilmesi ve kadınların yaşadığı mağduriyete ilişkin hükümet delegasyonundan bilgi istedi.

*Türkiye'den ilk kez engelli kadınlar hakkında CEDAW Komitesi'ne tematik rapor gönderildi; Komite hükümette engelli kadınların bakım ve sağlık hizmetlerine dair yürütülen çalışmaları sordu.

İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/123655-bm-turkiye-den-cedaw-a-uymasini-istedi
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!


Şu dizine dön: İlgili Makaleler / Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x