Her şeye 'maydonoz' Barroso

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Her şeye 'maydonoz' Barroso

İletigönderen Türk-Kan » Prş Nis 10, 2008 9:57

Resmi bir ziyaret için bugün Ankara’ya gelecek olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso’nun, Türkiye’nin iç politikası da dahil karışmadığı bir konu kalmadı. Barroso’ya ziyareti öncesi büyük tepki doğdu.

AKP’nin kapatılma davasından, laiklik ilkesi ve 301’inci maddeye kadar her konuya karışan Barosso, Türkiye’nin AB üyeliğinin de 20 yıldan önce mümkün olamayacağını söylemişti. Barroso’nun koruma polislerinin de TBMM’de inceleme yapıp talimat gibi önerilerde bulunması da tepki gördü.

Resmi bir ziyaret için bugün Ankara’ya gelecek olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso’nun, Türkiye’nin iç politikası da dahil karışmadığı bir konu kalmadı. Bu açıklamalarından dolayı Barroso’ya ziyareti öncesi büyük tepki doğdu. AKP’nin kapatılma davasından, laiklik ilkesi ve 301’inci maddeye kadar her konuya karışan Barroso, Türkiye’nin AB üyeliğinin de 20 yıldan önce mümkün olamayacağını söylemişti. Barroso’nun bu tavırlarının yanı sıra koruma polislerinin de TBMM’de inceleme yapıp talimat gibi önerilerde bulunması da tepki gördü.Barroso, TBMM Genel Kurulu’nda bugün saat 17:00’da yapacağı konuşmanın ardından, muhalefet liderleriyle görüşecek. Sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile görüşecek olan Barroso’nun ziyareti öncesinde Meclis’e AB’den koruma güvenlik görevlileri geldi. Barroso’nun koruma polisleri Meclis’te “güvenlik incelemesi” yaptı. Polisler, CHP Lideri Deniz Baykal ile diğer muhalefet liderlerinin odalarında yeterli güvenliğin olmadığını öne sürerek, Barroso’ya Genel Kurul salonunun arkasındaki TBMM Başkanı’nın kullandığı odanın tahsis edilmesini istediler. Böylelikle liderlerin Barroso ile görüşmek için bu odaya gitmesini önerdiler. Grupların tepkileri üzerine, Meclis Protokol Müdürlüğü bu istemi reddetti. Polislerin TBMM’deki tavırları şaşkınlık yaratırken konuyu Meclis gündemine getiren CHP Ankara milletvekili Tekin Bingöl ‘ Bu parlamentonun güvenliğini, bay Barosso’nun polislerine mi soracağız ? Burada yüzlerce devlet adamı güven içinde çalıştı, hala da çalışıyor’’ dedi.

Barroso’ya özellikle CHP ve MHP’den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol "Barroso Brüksel'de yaptığı açıklamada, Türk hukukuna aşina olmadığını beyan etmiştir. AKP'nin kapatılması istemi ile açılan davaya ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. TBMM Genel Kurulunda yapacağı konuşmada da Anayasa ihlaline sebebiyet vermemesi için hukukumuza ilişkin kendisi bilgilendirsin. Anayasamıza göre görülmekte olan bir dava hakkında TBMM'de herhangi bir beyanda bulunulamaz’’ dedi.

‘’AKP NEDEN KAPANIYOR ?’’
Barroso Ankara’ya gelmeden önce yaptığı son açıklamada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ile AB'ye ne kazandıracağını göstermesi gerektiğini söyledi ve AB'nin ancak demokratik ve laik bir ülkeyi tam üye yapabileceğini belirtti. Laikliğin son derece önemli olduğunu ancak halka dayatılamayacağını öne süren Barroso, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin anlaşılmaz ve belli bir dereceden sonra kabul edilemez olduğunu iddia etti. Barroso, "Bu normal değil. Son gelişmeler bizi kaygılandırıyor. Halkın çoğunluğunun iktidar yaptığı bir partinin bu tip soruşturmalarla kapatılmaya çalışılması Türkiye'nin Avrupa'daki imajını çok zedeliyor. Atananların seçilenleri bu şekilde kapatabilmesi Avrupa anlayışında olmayacak bir şey" diye konuştu.

301’İ DE İSTİYOR
Avrupa Komisyonu Başkanı olarak Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan Barroso, 301’inci madde değişikliğine de değindi ve "Bu bizim çok uzun zamandır uğraştığımız bir konu. Hükümetin verdiği son teklif çerçevesini detaylı olarak inceleme fırsatı bulamamış olsam da şu an ki gidişatı olumlu olarak değerlendiriyorum." dedi.

‘’RUM GEMİLERİNİ ALIN’’
Barroso bir süre önce Euronews TV’ye verdiği demeçte de Türkiye'ye sert mesajlar gönderip, Türkiye'ye, Gümrük Birliği Protokolü'nü Kıbrıs dahil tüm üye ülkelere uygulaması çağrısında bulundu. Avrupa perspektifi konusunda Türkiye'den aldıkları mesajların cesaretlendirici olmadığını belirten Barosso, ‘Türkiye Kıbrıs gemilerinin Türk limanlarına girmelerine izin vermesinden başlayarak Avrupa Birliği'ne karşı söz ve yükümlülüklerini yerine getirme mecburiyetinde olduğunu anlamalı. Türkiye bu gemilerin bir AB üyesi ülkeye ait olduğunu unutmamalı.’ dedi. Barroso, Türkiye'nin vaatlerini yerine getirme zorunluluğunda olduğunu kaydetti.

‘’TÜRKİYE HAZIR DEĞİL’’
Barroso, geçen yıl Avusturya'da yayımlanan Die Presse gazetesine verdiği demeçte de “Tüm üye devletler, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin ele alınmasına oy birliğiyle karar verdi. Güvenirliğimizi korumak için sorumluluklarımızda diretmeliyiz. Fakat Türkiye, yakın bir gelecekte, AB'ye üye olmaya henüz hazır değildir. Üyelik konusunda nihai bir karara varılması ancak sürecin sonunda mümkün olacaktır.” demişti. 20 Mart günü de
BBC’ye yaptığı açıklamada ‘’ Türkiye açısından son derece güç bir süreç olacak. Ayrıca, Türkiye gibi büyük ve önemli, ayrıca birçoğumuz tarafından kültürel açıdan Avrupa'nın ana gövdesinden çok farklı olarak görülen bir ülkeyi bünyesine almaya hazır hale gelmek Avrupa açısından da çok zorlu olacak." demişti.

PROBLEM NİTELEMESİ
Barroso, 2 Nisan 2008 günü de BBC’ye verdiği bir başka demecinde "Türkiye konusunda endişeliyiz, çünkü reformların ritmi bizim bakış açımıza göre yavaş. Siyasi ve ekonomik bütün kriterlere uyarsa, Türkiye'nin aramızda olması çok iyi olacak diye düşünüyorum. Şu anda durum bu değil. Türkiye'nin AB üyeliği 15-20 yıldan önce beklenmemeli. Türkiye uzun vadeli bir problem. Farklı gelenekleri olan bir ülke. İyi yönde çabalar sarf edildi, ama şu anda bize doğru gelen parkurda teşvik edici olmayan haberler alıyoruz’’ dedi. Barroso, Türkiye meselesinin, 1 Ocak 2007'den itibaren AB'nin Bulgaristan ve Romanya ile genişlemesinden "tamamen farklı" olduğunu da ifade etti.

BARROSO KİMDİR ?
Barroso, Haziran 2004’de Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği'ne üye 25 ülkenin liderlerinin oyları ile Avrupa Komisyonu Başkanlığına seçilmiş ve Romanıo Prodi’nin yerine Eylül ayında göreve başlamıştı. Portekiz eski Başbakanı olan Jose Durao Manuel Barosso ilk açıklamasında ‘’ Birliğin, uluslararası alanda, sorunlara daha hızla müdahale etme yönünde çaba sarfedeceğini’’ belirtmişti.

Barroso, 2002 yılında Portekiz Başbakanı olmuştu. Portekiz'de reform programını gerçekleştirirken ağır eleştiriler alan Barroso, 52 yaşında ve 3 çocuk babası. Barroso, Irak savaşı öncesi, ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Portekiz'e ait Azor adalarında yaptıkları toplantıya ev sahipliği yapmıştı. Fransa ve Almanya cephesiyle arası açık olan Barroso, Avrupa Birliği'nin genişlemesinden yana.



Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 11 konuk

x