Hocalı Mitingi ve Kürsü Çalmak!
Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği'nden Hanifi Çakır aramıştı bir ay önce.. Heyecan içindeydi ve tarihin en korkunç katliamı Hocalı'nın 20 yılını anmak için sağ sol demeden Türkiye'deki her cenahın katılacağı bir yürüyüş hazırlığındaydı. Başka kurum ve Sivil Toplum kuruluşları da Hocalı soykırımının 20. Yılında büyük bir anma toplantısı için kolları sıvamıştı..
Azerbaycan'daki Ermeni katliamlarını defalarca belgeselleştirmiş biri olarak beni de aradılar. Elimden ne gelirse yapmak istediğimi söyledim.. İlk davet yazısını 11 Şubatta yazdım.. 26 şubat'a birkaç gün kala Hanefi Çakır'ı aradım. Yollardaki afişlerde HOCALI yanısıra Hama ve Humus kelimeleri vardı.. Alem FM sabahtan akşama Hocalı Hama ve Humus'daki 'katliamları kınamaktan' sözetmeye başladı..
Onbinlerce milliyetçinin meydanları dolduracağı o gün, Türkiye'nin, ABD istekleri doğrultusunda Suriye'ye karşı savaş çığırtkanlığına dönüştürülecekti.. Hocalı mitingi küresel güçlerin hedefi doğrultusunda 'kullanılacaktı!' Bunu Hanifi Çakır'a da MHP milletvekili Sn Sinan Oğan'a da, BengüTürk tv genel yönetmeni Murat İde'ye de, bir çok gazeteci arkadaşıma da ilettim.
Hanifi Çakır, durumun farkında olduğunu ve basın açıklaması yazacağını belirtti.. Afişlerde Hama ve Humus kelimelerini gördüğünü buna karşı çıkınca miting yönetiminin iktidarla birlikte İslam Kalkınma Teşkilatı gençlik örgütüne verildiğini ve kürsüye kimin hakim olacağının bilinmediğini basın açıklamasında ifade etti. Biz de 24 şubatta endişelerimizi ve Çakır'ın basın açıklamasını yayınladık.
SONUÇ:
Gerek Azerbaycan diplomatik temsilcilerinin hassas davranmaması, gerek kürsünün Türk bile demekten çekinen bir üslupla yönetilmesi ve Bursa'da Azerbaycan bayraklarının çöp kutularına atılmasına yolaçan siyasilerin kürsüden nutuk atması, AKP gençlik teşkilatlarının Suriye'ye savaş çığlıkları atan pankartları, HOCALI mitingine yapılmış en büyük SAYGISIZLIKTIR. Meydana gelen onlarca bin kişi ile kürsüyü ele geçirenlerin söylemleri taban tabana zıttır. Samimi duygularla meydanları dolduran ve herşeye rağmen milletin yüreğindeki bu unutulmaz acıyı haykıran ve Azerbaycan Türküyle kucaklaşan MİLLET, bundan böyle düzenlediği miting yürüyüş eylemlerde KÜRSÜ hakimiyetinin kimde olduğuna dikkat etmeli, denetim mekanizması oluşturmalıdır..
Aslında HOCALI mitingi, siyasi hayatımızda yıllardır yaşadığımız gerçeklikle aynıdır.. Koca Türk milleti, bu milletin çıkarlarına taban tabana ZIT bir siyaset izleyen bir elitin elinde oyuncak edilmeye çalışılmaktadır..
Bu bize ders olsun.. Bir daha ki sefere Meydanlar kadar KÜRSÜLERE de sahip çıkalım!
Banu AVAR, 27 Şubat 2012
banuavar@superonline.com