Dünya sıralamasındaki ilk 10da
Pınar, bilgiler için teşekkürler.
Kim listeyi neye göre yapmış.. bende üşenmedim yazının olası kaynağı ile ilgili bir araştırma yaptım haberi ntvmsnbc sitesinde buldum. Bir takım kopyala yapıştır sitelerde de vardı
http://www.ntvmsnbc.com/news/436296.asp"......Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Yüksek Öğrenim Enstitüsü tarafından yıllık olarak yayınlanan sıralamada,...."
ntvmsnbc yazdı:Sıralama, tüm dünyadaki üniversitelerin araştırma ve akademik performansını görmesini sağlıyor. Üniversitelerin sıralamasında Nobelli öğretim görevlileri, farklı dallarda ödüller, yüksek derecede sözü edilen araştırmacılar, bilim ve fen dalında yayınlar dikkate alınıyor.
su ilk onda bir tane rusyadan ,bir tane cinden , bir tane irandan ,bir tane japonyadan, bir tane koreden universite var mi?
Gökdeniz bu listeyi yapan çinliller.
Shanghai_Jiao_Tong_University wiki sayfasıNasıl mı yapmışlar benim anladığım linkteki kriterlere göre yapmışlar.
Ranking Methodology
http://www.arwu.org/rank/2007/ARWU2007Methodology.htmBu listeler aslında okulların yaptıkları araştırmaları ne kadar iyi paraya çevirebildikleri ile ilgili.
Mesela silikon vadisi 4 büyük üniversite arasına bina edilmiştir. Yapılan araştırmalar ne kadar üretime çevirilir Üniversite o kadar saygınlık kazanır.
Bunun dışında barındırdığı akademiklerin kaç yayınını dünyada kabul ettirebilmiştir o da önemli bir faktör.
Eğitim Sümerden beri en büyük pazardır ve bu dünya varolduğu sürece değişmez.
Tabi benimde aklıma burda hemen şu soru geliyor nobel ödüllerini hangi kritere göre veriyorsunuz politik parametreler ne kadar önemli.
Görünen o ki bilim ulusların dünya arenasındaki en büyük kozlarıdır.
Ama bazı gerçekleri de göz ardı edemeyiz bilim ve teknoloji geliştirme konusunda malesef çok iyi bir noktada değiliz.Ben burda Üniversitelerin ülke için oluşturabildiği değerlere bakarım. Bir teknoloji bir ulusa ne kadar ait o önemli!
Mühendislik alanında pek de parlak durumda değiliz listeler çokca bunun göstergesi ama aynı şeyi Tıp alanı için söyleyemem....
Ben yaşamadım ama bana anlatılan 1940larda Türk Üniversitelerinin yetiştirdiği kişiler ve yapılan araştırmalar gerçekten çok umut verici bir durumda iken bu gün teknoloji üretme yarışında bayağı bir gerilerde olduğumuz kesin!
Gazi Paşa bunları görmüştü ve gerekli atılımları gerçekleştirmişti. İğneyi kendimize çuvalduzu başkasına batırmamamız gerekiyor önce...Şu anda köy enstitüleri mantığı benzer bir şekli olan community collage kurgusu uygulanmakta fikir babası kim? Uygulayan kim ?
Kaç kişinin aklına her gün kullandığı işletim sistemini veya onu da geçtim herhangi bir teknolojik bileşeni
bizim üretmediğimiz gerçeği geliyor?
Kaç kişi bundan rahatsız oluyor?Mustafa Kemal Atatürkün de belirttiği gibi Muhtaç olduğumuz tek şey vardır, o da çok çalışmaktır.
Yeterince çalışmıyoruz!
Bilim adamlarımızın sıcak odalarından çıkıp akademik meydanlarda yaptıklarını kabul ettirmesi lazım. Ama bir çoğu zamanlarını ne kadar bol ve de ne kadar da ucuza harcıyorlar! Amaçsız ya da kazanım olmadan yitirdiğimiz zaman yüzünden kendimize olan saygımızı ve değerimizi kaybettiğimizin farkında bile değiliz malesef!
Bu listeler bence hakim güçlerin durumu ile ilgili bir belgedir sadece, iyi okuyup -maşa olmadan - iyi değerlendirmek lazım.
Aşağıdaki linkte sıralama mevcud. Bahsettiğim siteden aldım... dikkat edersen ilk yirmide ingiliz ve japon okulları da var.
http://www.arwu.org/rank/2007/ARWU2007_Top100.htm