Ankaradaki beklenti, ABDnin Iraktan çekilirken, askerlerini Türkiye üzerinden taşımak için resmi başvuruda bulunması. ABD Başkanı Barack Obamanın Türkiye ziyaretine, bu konunun damgasını vurması bekleniyor.
Ancak, Amerikalı yetkililerdeki eğilim, Iraktan çekilirken, Türkiyeden asker taşınmasından çok, ağır silahların tahliyesi için yararlanmak yolunda.
ABD ile Türkiye arasında, tank, geniş namlulu silahlar, zırhlı personel taşıyıcılar gibi askeri malzemenin İncirlik üzerinden taşınmasına ilişkin ön görüşmeler başladı bile.
Görüşmeler halen bir zemin yoklama niteliğinde. Ağır silahların İncirlikten uçaklarla, İskenderun limanından gemilerle taşınmasına ilişkin resmi talebin ABD Başkanı Barack Obamanın Türkiye ziyareti sırasında masaya gelmesi bekleniyor.
İNCİRLİK'İN DURUMU
Türkiye ile ABD arasında halen, İncirlikin silah niteliği taşımayan askeri malzemelerin tahliyesine izin veren bir anlaşma mevcut. Ancak retro-grade adı verilen bu anlaşma, silahların Türkiye toprakları kullanılarak tahliye edilmesine imkan sağlamıyor.
ABDnin resmi talebinin gelmesinin ardından, hükümetin bunu uygun görmesi halinde, TBMMden izin alması gerekiyor. ABD Başkanı Barack Obama, Ağustos 2010dan önce, Iraktaki yaklaşık 140 bin Amerikan askerinin büyük bölümünü çekeceğini açıklamıştı.
*:Benim eklediğim bir ara başlık.
Not: Az önce başka bir konu başlığında maydonos'un yazdıklarını görüp bu konuda ki düşüncelerimi yazmıştım.Sonra bir baktım bu haber de varmış Hürriyet'te.Hemen yapıştırdım.