İngiliz Daily Mirror gazetesi, Greenpeace ile birlikte Adana’ya gelerek çöpleri inceledi. Gazetenin haberine göre 2020 yılında 200 bin ton, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise 150 bin ton plastik çöp İngiltere’den Türkiye’ye gönderildi.
İngiliz Daily Mirror Gazetesi, bugünkü manşetini Türkiye’deki çöplere ayırdı. Greenpeace ile birlikte Adana’ya gelen gazete ekibinin amacı İngiltere’den Türkiye’ye ihraç edilen plastik çöpleri araştırmaktı. Ekip çöplüklerde İsrail, Almanya, Fransa, Kanada ve İngiltere menşeli ürün ambalajları ve süpermarket poşetleri keşfetti.
Haberde Çin’in İngiltere’den plastik çöp alımını durdurmasının ardından Türkiye’ye ihracatın arttığı vurgulandı. Sadece İngiltere’den 2020 yılında 200 bin ton plastik çöp alan Türkiye, bu yılın ilk üç ayında 150 bin ton aldı.
İngiltere’de geri dönüşüme tabi tutulmayan çöplerin yurtdışına satılması yasak. Bu nedenle gazete, Türkiye’ye yönelik satışların yasadışı olduğunu belirtti. İngilizlerin geri dönüşüm için ayırdıkları plastiklerin çöp dağlarına atıldığını ve Türkiye’deki insanlara, çevreye zarar verecek şekilde yakıldığını vurguladı.
Gazetede Adanalı bir çiftçinin “Biz Batılı ülkelere vitamin yolluyoruz, onlar da bize zehir yolluyor” sözlerine de yer verildi. Daily Mirror’a konuşan Çukurova öğretim görevlisi Sedat Gündoğdu ise İngilizleri uyardı ve “Çöplerini ayıran İngilizler bilmeli ki plastik çöpleriniz geri dönüştürülmeyecek" dedi.
Türkiye’nin plastik çöplerle imtihanı
Türkiye Avrupa’nın en çok plastik çöp alan ülkesi. Bu çevreye büyük zararlar veriyor. 18 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Türkiye plastik atık ithalatını yasaklamıştı. Ne var ki aradan sadece 45 gün geçtikten sonra plastik atık yasağı geri çekildi.
Eurostat konuyla ilgili kapsamlı bir rapor yayımlamıştı. Rapora göre AB tarafından ihraç edilen atıkların en büyük hedefi Türkiye. 2019 yılında Türkiye AB’nin atık ihracatının 11,4 milyon tonluk hacmini karşılarken, bu rakam 2004 yılının neredeyse 3 katını oluşturuyor.
Raporda Türkiye’yi 2.9 milyonla Hindistan, 1.9 milyonla Birleşik Krallık, 1,6 milyonla İsviçre ve 1.5 milyonla Norveç takip ediyor. Türkiye’nin AB ülkelerinden ithal ettiği atık hacmi, raporda ikinci sırada yer alan Hindistan’ın neredeyse 4 katı durumunda.
Yeni açıklanan istatistiklere göre ise Türkiye 2021'de de Avrupa Birliğinin en fazla katı atık gönderdiği ülke oldu. 2021 yılında AB üyesi ülkelerden Türkiye'ye ihraç edilen katı atık miktarı 14,7 milyon tona ulaştı. Bu rakam 2004 yılından bu yana üç kattan fazla artışa işaret ediyor.
Birlik ülkelerinden çıkan toplam atık miktarı ise 33 milyon ton.