Yazıda şu ifadeler yer alıyor:
"En az 25 milyon nüfusu olan Kürtler dünyada devleti olmayan en kalabalık insan gruplarından biri.
…
Kürtler hayallerinin hakikat olmasına iki defa yaklaştılar; ilki 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünde Sevr anlaşmasında kendilerine bir devlet vaat edildiğinde ve ikinci defa, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, on ay gibi kısa bir süre kuzey-batı İran’da Mahabad Kürt Cumhuriyeti olarak. Bugün, en azından 6 milyon kişinin yurdu olan Kuzey Irak Kürt Bölgesi tamamen bağımsız, tek eksiği adının da “Bağımsız” olması.
Yüz yıl önce Amerikan Başkanı Woodrow Wilson’un ortaya koyduğu ilke, “uluslara her türlü kuşkudan uzak yaşam güvenliğiyle özerk gelişmeleri için tam bir özgürlük sağlanmalıdır” idi. Bir ülke kendine yeterliyse, demokrasiyi benimsemişse ve azınlıklarına saygılı davranıyorsa bağımsız olabilmeli.
Iraklı Kürtler, kendilerine bir anavatan istediklerini oyları ile yeniden, onaylamalı.
Ekonomisiyle, demokrasisiyle sürdürülebilir olması gerektiği gibi bu yeni devlet askeri olarak savunulabilir olmalı; bir Büyük Kürdistan yaratma amacıyla Türkiye, İran ve Suriye’den parçalar koparmayı ret etmelidir. Ve Irak hükümeti ile sınırlar dâhil tüm sorunlarını çözmelidir.
…
Kürtler sürdürülebilir bir ekonomiye erişebilirler.
…
Kısa zamanda, bugünkü fiyatlarla yılda 17 Milyar dolarlık petrol üretmeyi umut ediyorlar.
…
Kendi ülkelerdeki Kürt isyan hareketlerinden korktukları için, Türkiye ve İran, Irak’tan koparılıp kurulacak bağımsız bir Kürdistan’a baştan beri karşı.
Ama Kürt davasında gelişmeler var. Yakın gelecekte bir merkezi hükümeti yeniden kurma olasılığı olmayan Suriye, Irak Kürtlerinin ayrılmasına karşı çıkacak durumda değil. Irak Kürdistan’ının en kaygılı komşusu Türkiye ile ilişkileri de kayda değer şekilde iyileşti. Türkiye’nin Güneydoğusundaki nüfus olarak Irak’takilerden çok daha fazla olan Kürtler ayrı devlet kurma arzusundan vazgeçmiş, yerine özerklik istiyor görünüşünde. İstanbul ve diğer yerlerde asimile olmuş Kürtler ayrılık istemiyor. Dolayısıyla Türkiye Güneydoğu sınırında bağımsız bir Kürt devletine sıcak bakabilir.
…
Denize kıyısı olmayan Irak Kürdistanı’nın petrolünü pazarlayabilmek için özellikle Türkiye olmak üzere, komşuları ile iyi ilişkileri olması hayati önem taşıyor. Batılı ülkeler, bağımsız bir Kürdistan, sınırlarındaki ayrılıkçı Kürtleri kışkırtırsa, hiçbir şekilde yardım etmeyeceklerini açıkça belirtmelidir.
…
Kürtler kendi vatanlarını istiyorlar; onu hak ettiler.
Kaynak:
http://www.economist.com/news/leaders/21644151-case-new-state-northern-iraq-set-kurds-free?fsrc=nlw|hig|19-02-2015|NA
(Çeviri: Erkan GÜÇİZ)